Urheilu Hämeenlinna

Kriisi-Steelersin urheilujohtaja Petri Torni myöntää harteilla olevan paineita – "Huoli on suuri"

Salibandyseura Steelersin miesten liigajoukkue, sekä A- ja B-pojat löytyvät SM-sarjoissaan jumbopaikalta. Urheilujohtaja Petri Torni myöntää, että huoli sarjapaikoista on suuri.
Ei naurata. Steelersin urheilujohtaja Petri Torni myöntää, että Steelersin alkukausi on herättänyt huolta. Kuva: Riku Hasari
Ei naurata. Steelersin urheilujohtaja Petri Torni myöntää, että Steelersin alkukausi on herättänyt huolta. Kuva: Riku Hasari

Salibandyseura Steelers Hämeenlinna on ajautunut kiipeliin. Steelersin miesten liigajoukkue sekä A- ja B-pojat löytyvät kaikki sarjoissaan viimeiseltä tilalta.

Miesten liigajoukkue on voimakkaasti A-junioripitoinen, mikä on aiheuttanut kerrannaisvaikutuksia. Kun pelaajia on nostettu A-junioreista liigaan ja B-junioreista A-junioreihin, kaikki joukkueet ovat olleet tasoltaan alimitoitettuja sarjaportailleen.

Romahdus on suurta, sillä viime vuonna Steelersin A-pojat pääsivät pudotuspeleihin ja B-juniorit ylsivät SM-hopealle. Tällä kaudella B-junioreilla ei ole kasassa pisteen pistettä.

– Siinä voi olla sitäkin, että osa pojista on joutunut liian kovaan paikkaan. Jouduimme nostamaan yli kymmenen A-juniori-ikäistä liigajoukkueeseen ja on käynyt niin, että tyhjiötä on tullut muualle. Seurauksena on ollut sitten tällainen tilanne, Steelersin urheilujohtaja Petri Torni sanoo.

 

Steelersin liigajoukkue koki kovan menetyksen kun salibandyn MM-kultaa joukkueen avainpelaajana voittanut Ville Lastikka siirtyi Suomen mestari Classicin riveihin. Uudet vahvistukset olivat maalivahti Kaapo Kettusta lukuun ottamatta kaikki juniori-ikäisiä.

Herää kysymys siitä, miksi Steelers ei onnistunut houkuttelemaan Salibandyliigassa tasonsa jo osoittaneita pelaajia seuraan.

– Yksi iso syy on raha, se on kylmä fakta. Kun pelasimme viime kaudella liigakarsintoja, meillä oli eri pelaajien kanssa neuvotteluita. Koska he eivät tienneet millä sarjaportaalla tulemme pelaamaan, he vetivät omat ratkaisunsa ja valitsivat toisen seuran, Torni kertoo.

– Toinen asia on tietysti se, että päävalmentajan kanssa halusimme antaa nuorille mahdollisuuden kehittyä liigajoukkueessa. Toistaiseksi tulosta ei ole tullut, mutta vakaa usko on, että niin vielä käy.

Steelersin sarjapaikka on alkukauden perusteella pahasti vaakalaudalla. Lisävahvistuksia tarvittaisiin, mutta Torni sanoo, että se on helpommin sanottu kuin tehty.

– Ei se ole kovin helppoa. Näkisin silti, että ongelmat liigajoukkueen kanssa ei ole pelaajamateriaaliasia. Uskon, että kun saamme pieniä pelillisiä asioita kuntoon, niin saamme aikaan parempia tuloksiakin.

 

Torni korostaa, että nuoren liigajoukkueen kanssa pitää olla kärsivällinen.

– Sillä lailla on nähtävä pitkäjänteisesti, että joukkue on nuori. Prosessiin täytyy luottaa, pikavoittoja ei ole luvassa, Torni sanoo.

Pikatappiot kauden jälkeen voivat kuitenkin olla raskaat, mikäli seura menettää useamman pääsarjapaikan miesten edustusjoukkueesta lähtien.

– Tietysti tuloksella ja menestymisellä on merkitys. B-juniorit ovat murheistani pienin. A-junioreissa SM-sarjapaikka ja miesten liigapaikka ovat totta kai tärkeitä asioita. Emme halua, että kävisi niin, että A ja liiga tippuu. Parhaamme tehdään, että niin ei kävisi.

 

Miesten liigajoukkueen ympärillä päävalmentaja Petri Kemppaisen esiintyminen julkisuudessa on aiheuttanut salibandyväen keskuudessa laajemminkin hämmästystä. Kemppainen lyttäsi oman joukkueensa esityksen Hämeen Sanomien haastattelussa poikkeuksellisen rajuin sanankääntein.

– Äijät pelkäsivät ja suoraan sanottuna v***tti katsoa omaa joukkuetta. Sanoin kopissa, etten ole nähnyt tällaista ämmälaumaa vuosiin, Kemppainen vaahtosi.

Kemppainen ryöpytti myös ottelun toista tuomaria, joka oli Kemppaisen mukaan ”pihalla kuin tamponin naru.”

Tornin mukaan Kemppaisen kielenkäyttöä käsiteltiin seurassa.

– Kyllä me kävimme tästä keskusteluja, mutta ei siitä sen enempää tarvitse puhua. On hienoa, että on persoonia eikä kaikki ole samaa harmaata laumaa, mutta sanat olisi voinut asetella tyylikkäämminkin, Torni toteaa.

Torni sanoo, että tappioista – osa niistä rumilla lukemilla – huolimatta joukkueen tekemisen taso ja ilmapiiri on säilynyt hyvänä. Ilmeisesti muualla nämä asiat ovat kuitenkin paremmalla tolalla, sillä joukkue on edelleen pahnan pohjimmaisena.

Kun Tornilta kysyy onko Kemppaisen voimakas arvostelupurkaus omia valmennettaviaan kohtaan aiheuttanut joukkueen sisällä skismaa, siitä urheilujohtaja on vaitonaisempi.

– Asia on käsitelty ja ne ovat joukkueen sisäisiä asioita. En lähde tuota kommentoimaan enempää.

 

Torni myöntää, että paineita nykytilanteen myötä on tullut. Onhan tämänkaltaisissa tuloksissa aina kriisin makua.

– Varmasti valmentajilla ja kaikilla muillakin on paineita. Paineet kasautuvat kuitenkin minun harteilleni eniten. Huoli on suuri, mutta uskon, että pääsemme vielä asioissa niskan päälle ja saamme tarvittavia voittoja. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020