Kiekko Urheilu

Liiga-extra: Kuka voi nousta HPK:n seuraavaksi päävalmentajaksi? Kartoitus on jo käynnissä

Kenet seura valitsee päävalmentajaksi mestariluotsi Antti Pennasen jälkeen?
Kuva: Riku Hasari, kuvankäsittely: Soile Toivonen
Kuva: Riku Hasari, kuvankäsittely: Soile Toivonen

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen jättää seuran tämän kauden jälkeen ja siirtyy Nuorten Leijonien päävalmentajaksi.

Urheilujohtaja Mika Toivola, missä vaiheessa uuden päävalmentajan kartoitus etenee?

– Päävalmentajan kartoitus etenee suunnitelman mukaan. Mietimme tarkkaan ja haastattelemme eri kandidaatteja – ja jossain vaiheessa syksyllä teemme päätöksiä. Tahtotila on, että olemme ainakin hyvin pitkällä lokakuun lopussa. HPK julkaisee uuden valmentajan nimen tietysti vasta myöhemmin, koska oletettavasti hän on edelleen työsuhteessa toiseen seuraan. Kuten sanoit, rekrytointiprosessi on täytynyt aloittaa jo.

Voitko avata päävalmentajan rekrytointiprosessia?

– Ihan tarkkaan en tuohon voi vastata. Etunamme on kuitenkin se, että lähestulkoon kaikki jääkiekkoihmiset Suomessa tuntevat toisensa. Pienessä maassa on helppo sopia tapaamisia, mutta tietysti riippuu myös vastapuolesta, miten halutaan edetä. NHL:ssä on tietyt säännöt, miten valmentajia saa lähestyä, mutta Suomessa se ei mene ihan niin tarkkaan. Tietysti tietoa kerätään kandidaatista kaiken aikaa myös taustalla. Jos joku on päässyt seuraamaan kandidaatin toimia läheltä, sopivalla hetkellä on järkevää kysyä, mitä ajatuksia kyseisestä valmentajasta on ollut.

Puhuit Suomesta ja suomalaisista jääkiekkovalmentajista. Onko tämän perusteella tulkittavissa, että HPK:n seuraava päävalmentaja on suomalainen?

-No, sen voin sanoa, että tahtotila on se, että hän olisi suomalainen valmentaja. Sen verran olen kuitenkin ollut mukana jääkiekkobisneksessä, että ei kannata naulata itseään johonkin tiettyyn lauseeseen.

Mitkä ovat keskeisimmät asiat, jotka painavat vaakakupissa, kun uutta valmentajaa palkataan?

Kaksi pääasiaa ovat persoona ja ammattitaito. Molemmissa kohdissa tietysti tarkennetaan, mitä näihin asioihin liittyy. Esimerkiksi ammattitaidossa mitataan sitä, miten valmentaja ajattelee pelistä, valmennusprosessista ja miten hän suhtautuu tapaamme toimia täällä. Sitten kuva alkaa tarkentumaan. Tärkeää on selvittää esimerkiksi millaisin harjoituksin valmentaja osaa kehittää peliä ja pelaajia ja miten hän näkee HPK:n jääkiekon ja tulevaisuuden jääkiekon.

Syväymmärrystä haussa

Urheilujohtaja Mika Toivola sanoo HPK:n minimitavoitteen olevan pääsyn alkulohkosta jatkoon. Kuva: Pekka Rautiainen
Urheilujohtaja Mika Toivola. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Pyrit siis selvittämään valmentajan valmennuksellisen syväymmärryksen tasoa?

-Juuri näin. Lisäksi tietysti on kerättävä paljon taustatietoa ja päätöksentekohetkellä kiinnostaa myös nähdä, mikä valmentajan tilanne on omassa seurajoukkueessaan ja millaiseen kuntoon hän on saanut joukkueensa pelaamisen. Se ei silti ole lopullinen kriteeri menestytäänkö juuri sillä hetkellä. Joskus siitäkin saa arvokasta tietoa, miten valmentaja käsittelee vaikeita hetkiä.

Mikä on urheilujohtajan ”myyntipuhe” HPK:ssa kyseeseen tulevalle valmentajalle?

-En halua avata tätä liian tarkasti, koska ammattisalaisuuksia ei pidä paljastaa. Tietoa on kuitenkin tärkeää jakaa puolin ja toisin rekrytointiprosessissa, sillä se lisää päätöksentekokykyä. Täytyy miettiä onko HPK oikea paikka tälle valmentajalle ja onko valmentaja oikea HPK:lle? Pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, että saamme aitoa tietoa. Pitää myös osata lukea tilannetta tarkkaan, sillä molemmat osapuolet tietysti haluavat luoda itsestään mahdollisimman hyvän kuvan. Tärkein kysymys kuitenkin on, onko se kuva oikea?

Ei uutta Pennasta

Antti Pennanen lähtee Hämeenlinnasta uusiin tehtäviin mestarivalmentajana. Kuinka paljon etsitte samoja ominaisuuksia kuin mitä Pennasessa on?

-Tietyllä tavalla haluamme, että uusi mies puikoissa jatkaa HPK:n ajatusmallia valmentamisesta, seuratyöstä ja pelistä. Emme kuitenkaan etsi toista anttipennasta. Ihmisiä ei voi monistaa, mutta haemme valmentajaa, joka sitoutuu arvoihimme. Kiteytetysti: Haussa on työtehtävään pätevin ihminen.

Ei ole salaisuus, että yksi HPK:n urheilustrategian oleellisista asioista on ollut pelaajien kehittäminen NHL-sopimuksen tekijöiksi. Se auttaa taloutta NHL-korvausrahojen muodossa, ja siten myös urheilua. Kuinka tärkeä osa-alue on pelaajien kehittäminen tulevan valmentajan osaamispankissa?

-Usein puhutaan, että peli kehittyy, kun pelaajat kehittyvät. Asian voi nähdä myös toisinpäin, pelin kehittyessä yksilötkin kehittyvät. Niissä kuljetaan käsi kädessä. Koen kuitenkin, että pelaajat kehittyvät enemmän menestyvässä kuin ei-menestyvässä joukkueessa. Yksilövalmennuksesta en sanana niin pidä, kun puhutaan joukkuepelistä. On muistettava, että yksilöt kehittyvät, kun joukkueena pelataan hyvin.

Urheilujohtajana tietysti katsot paljon pelejä ja tarkkailet pelaajia, mutta tuleeko sen ohella tulee ”scoutattua” myös valmentajakykyjä pelien lomassa?

-Noin voi sanoa, pitää paikkaansa. Ero pelaajan ja päävalmentajan palkkaamisessa on kuitenkin se, että päävalmentajavalinta ei saa epäonnistua. Pelaajissa joukossa on aina niitäkin, joiden laadun toivotaan olevan parempi kuin hinta. Päävalmentajan kohdalla ei voi toivoa tai ottaa riskejä. Kun vain yksi palkataan, se ei voi mennä vihkoon tai muuten kausi tai projekti ei tule onnistumaan.

Intuitiokin ratkaisee

Kuten sanoit, teet päätöksen tarkkaan olemassa olevan tiedon varassa, mutta kuinka paljon lopullisessa valinnassa painaa viime kädessä myös intuitio?

-Sillä on iso merkitys. Lopulta on varmaan 2-4 vaihtoehtoa ja vaikka heitä kuinka analyyttisesti puntaroi, jossain vaiheessa tulee se tunne, että tämä on se juttu. Järkiasioilla ja faktalla tietysti yrittää varmistaa itselleen, että tunne on oikea. Keskusteluja kun käy, jossain kohtaa voi myös tulla jokin tunne, että tämä ei nyt tunnu hyvältä. Jos niin käy, sitä päätöstä ei voi tehdä.

Oleellinen osa valmennusta on myös päävalmentajan ympärille luotava valmennustiimi. Kuinka paljon päävalmentaja päättää tiimistään itse ja kuinka paljon urheilujohtaja vaikuttaa asiaan?

-Jos en jostain syystä jotain henkilöä missään nimessä halua – sellainen ihminen ei siihen tule. Jos haluan ehdottomasti jonkun, mutta päävalmentaja ei halua, ei se niinkään tule toimimaan. Yhdessä siis katsomme parhaan kombinaation. On kuitenkin selvää, että päävalmentaja vastaa tiimistään ja kantaa siitä vastuun. Siksi hänellä on oltava vaikutusvaltaa oman tiiminsä rakentamiseen.

Onko oikein ymmärretty, että ensin valitaan päävalmentaja ja sitten myöhemmin ajan kanssa rakennetaan lopullinen valmennustiimi?

-Näin se on. Ensin palkataan päävalmentaja, sitten alkaa vaihe, jossa ei ole niin kiire ja on aikaa miettiä rauhassa vaihtoehtoja.

Haluatko, että valmennustiimi vahvistaa enemmän päävalmentajan vahvuuksia vai täydentää mahdollisia heikkouksia?

-Varmaan molempia. Myös valmennustiimin koko on yksi kysymys. Täksi kaudeksi valmennustiimissä on yksi ihminen lisää (Juuso Nieminen). Ensi kaudella se voi olla yksi enemmän tai yksi vähemmän, parhaaseen mahdolliseen tilanteeseen kuitenkin tähtäämme.

Loppuun vielä kysymys uudesta päävalmentajasta. Sanoit Yle Puheen Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelmassa, että uusi päävalmentaja ei välttämättä ole se nimekkäin. Toisaalta et poissulkenut myöskään kokeneita vaihtoehtoja. Onko ajatus edelleen sama?

-Yritämme resursseillamme löytää parasta mahdollista vaihtoehtoa. Se ei aina tarkoita, että kyseeseen tulee kaikkein nimekkäin valmentaja, jolla on eniten saavutuksia. Tuleva valmentaja ei välttämättä ole kuitenkaan ollut eniten framilla. Mutta ei se mahdotonta ole, että uusi päävalmentaja olisi myös kokenut.

Lue analyysi:  Analyysi: Päävalmentajan valinta on ratkaiseva rekrytointi

Tästä pääset lukemaan Liiga-Extran!

 

Julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomien Liiga-extra -liitteessä 6.9.2019

Asiasanat