Kiekko Urheilu

Kultakypärä Puustinen yllättyi tehoistaan ja haluaa parantaa puolustuspeliään – HPK korjaa vielä perusasioita

Apuvalmentaja Juuso Nieminen HPK:n nihkeistä esityksistä: "Arki on koittanut."
HPK:n viime kauden tulokas Valtteri Puustinen on ollut tällä kaudella koko joukkueen parhaimmistoa. Kuva: Tomi Vesaharju
HPK:n viime kauden tulokas Valtteri Puustinen on ollut tällä kaudella koko joukkueen parhaimmistoa. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n nuorella pisteykkösellä Valtteri Puustisella on ollut kaksijakoinen alkukausi.

Vajaa vuosi sitten laitahyökkääjä pelasi vasta ensimmäisen liigapelinsä, mutta nyt hän on latonut syyskuun aikana seitsemässä pelissä yhtä monta tehopistettä (2+5). Nämä tehot tulivat viidessä ensimmäisessä ottelussa.

20-vuotias Puustinen myöntää yllättyneensä kultakypärästä, mutta huomauttaa heti itse kehityskohteista.

– En kyllä odottanut, että nyt olisi näin paljon pisteitä, mutta siellä on aika paljon parannettavaa. Puolustuspäässä pitää etenkin kehittyä. Pyrin kyllä laukomaan aina kun on vähänkin paikka. Jos haluaa maaleja tehdä, niin kannattaa laukoa, KalPa-kasvatti muistuttaa.

– Mutta ei minulla ole pisteodotuksia. Haluan kehittyä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi, jotta voin olla kentällä myös puolustamassa sitä maalin johtoa.

 

HPK ei ole kuitenkaan voittanut seitsemästä pelistä kuin kaksi, mikä on saanut myös viime talven nuorten maailmanmestarin mietteliääksi.

– Ainakin pystyimme (maanantaina 1–2-tappiossa Lukolle) isoon tasonnostoon siitä, mitä pelimme oli Mikkelissä (perjantaina). Maalintekoa pitää parantaa. Huippupaikkoja meillä oli enemmän kuin yhteen maaliin, Puustinen ruoti tuoreimpia esityksiä tiistaina.

Pittsburgh Penguinsin seitsemännen kierroksen varaus viime kesältä osallistui kesällä myös seuran tulokasleirille. Vielä ei kuitenkaan ollut aika liittyä mestarijoukkuetovereiden Emil Larmin ja Niclas Almarin seuraksi merentakaiseen organisaatioon.

– Viikon olin siellä. Aika siisti kokemus. Paljon samaa kuin täällä, mutta aika erilaistakin, kuten kieli ja pienempi kaukalo.

 

HPK pelaa härkäviikon neljästä ottelustaan toisen kotonaan keskiviikkona. Rinkelinmäellä vierailee jo kertaalleen tällä kaudella Kerhon kaatanut JYP.

HPK-päävalmentaja Antti Pennasen oikea käsi Juuso Nieminen ei tehnyt ensimmäisen JYP-ottelun perusteella johtopäätöksiä, ainakaan lehdistölle.

– Rehellisesti sanottuna meillä ei ole ollut aikaa pohtia vastustajan tekemisiä. Pelillisesti siellä ei ole mitään niin merkittävää, ettemme voisi omaa tekemistä parantamalla vaikuttaa siihen, Nieminen totesi.

Keskiviikon JYP-kohtaamiseen Nieminen ei vielä lupaile isoja muutoksia muuten kuin maalivahtivalinnan osalta. Joona Voutilainen palaa HPK:n maalille maanantaina Lukkoa vastaan pelanneen Antti Karjalaisen tilalle.

Arto Laatikaisen kuuden ottelun pelikielto jatkuu kolmatta peliä, ja Joona Monto sekä Markus Nenonen ovat loukkaantuneina sivussa. Lukkoa vastaan kokoonpanosta puuttunut Miro Karjalainen pysyy keskiviikolle arvoituksena.

 

Niemisen mukaan HPK on joutunut palaamaan ikään kuin perusasioihin otteluihin valmistautumisessa.

– Saimme maanantaina viitteitä, että pystymme rakentamaan itsellemme sellaista peliä ja toimintatapaa, jolla voisimme ansaita pisteitä säännöllisesti. Kyse ei ole meillä osaamisasioista. Kaikki pystyvät peittämään laukauksia ja menemään irtokiekoille ja puolustamaan omaa maalia. Se perusta pitää saada kuntoon, jotta voimme ajatella peliä.

Apuvalmentajan mielestä HPK:n pelin hidas kehitys johtuu osittain latauksen purkautumisesta kovan kansainvälisen kauden alun jälkeen.

– Alkukauteen oli paljon highlight-pelejä, kuten CHL ja Kärpät, joissa näytimme, että pystymme pelaamaan laadukkaasti aikaisin. Arki on koittanut. Arjen haaste on olla joka päivä yhtä hyvä ja tehdä asioita ammattimaisesti, Nieminen sanoi.

– Kausihan on pitkä. Kauden edetessä selviää, onko kyse tavasta vai päivittäisistä päätöksistä. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020