Urheilu

Kultaranne ja entinen paha poika löytäneet toisensa – "Nämä kaksi kolkuttelevat varmasti pistepörssin kärkeä vielä keväällä"

Ville Lastikka ja Nico Jonaeson ovat parempia kuin koskaan, mutta onko Steelers liian harvan pelaajan varassa?
Ville Lastikka (vas.) on nakuttanut tällä kaudella maaleja Nico Jonaesonin syötöistä.

Miesten Salibandyliigaa pelaava Steelers Hämeenlinna on sinnitellyt tällä kaudella eittämättä kolmen pelaajan varassa. On vaikea uskoa alkukauden perusteella, että Steelers taistelisi pudotuspelipaikasta ilman liigan maalivahtipörssin ykköstä (vähintään kolme ottelua pelanneista) Santtu Pohjosta sekä maali- ja syöttöpörssin kolmosia Ville Lastikkaa ja Nico Jonaesonia.

Steelersin sisäisiä tilastoja katsoessa ei ole epäselvää, keneltä tehoja vaaditaan. Keskushyökkääjä Jonaesonin (4+15=19) ja laitahyökkääjä Lastikan (14+4=18) jälkeen seuraavaksi tehokkain kahdeksassa ottelussa on kahdeksan pisteen Niko Einiö.

Teräsmiesten matematiikka on yksinkertaista, Jonaeson syöttää ja Lastikka tekee maalit. Joskus menee toisinpäin. Muutaman kerran joku muukin on päässyt tehoille kaksikon avulla.

– Nämä kaksi kolkuttelevat varmasti pistepörssin kärkeä vielä keväällä, mutta valmentajana toivoisin enemmän leveyttä. Kun mennään kierroksia eteenpäin, kavereita ruvetaan varmasti merkkaamaan enemmän, Steelers-päävalmentaja Petri Kemppainen pohtii.

 

Lastikka, 22, on maalitykkinä päässyt paremmin parrasvaloihin alkukaudella. Hän ehti johtaa liigan pistepörssiä, saada palkinnon syyskuun liigapelaajana ja päästä maajoukkueeseen, jossa hän lunasti Euro Floorball Tour -maaleillaan lähes varman paikan Prahan MM-kisoihin.

– Ei oma pelinikään ole koko aikaa ollut huipputasolla, mutta maaleja on tullut ihan kivasti. Olemme saaneet joukkueena potentiaalimme hyvin näkyviin, vaikka emme ole paperilla liigan kärkipäätä. Nicon kanssa olemme olleet aina Steelersissä tulosvastuussa, mutta se on meille ominainen rooli, loppilaislähtöinen Lastikka toteaa.

Jonaesonin, 24, läpimurrossa huomionarvoista on, että hän vaihtoi kesällä laitahyökkääjästä keskelle. A-maajoukkuedebyytti häneltä vielä puuttuu, mutta valmista tutkaparia olisi Hämeenlinnasta tarjolla Suomen päävalmentaja Petteri Nykylle tai hänen seuraajilleen.

– Kesällä tehtiin kyllä paljon hommia uutta roolia varten. Laitoin itseni kuntoon, mutta olen vähän yllättynyt, miten hyvin kausi on lähtenyt. Huonot ratkaisut ovat vähentyneet. Maajoukkueeseen ei ole toki vielä pitänytkään olla saumoja, enkä juuri mieti sitä, mutta ensi vuonna olisi kiva olla mukana, Jonaeson selvittää.

 

Jonaesonilla jarruna on hänen toisinaan holtiton pelityylinsä. Steelersin molemmilla liigakausilla hän on ollut joukkueensa jäähy-ykkönen. Viime kauden 59 rangaistusminuuttia olivat koko liigan korkeimmat jäähylukemat. Tällä hetkellä hän kärsii pelikieltoa päähän kohdistuneesta taklauksesta.

– Nyt vastassa oli yksi liigan fyysisimmistä hyökkääjistä (TPS:n Janne Hoikkanen), mutta hän ei ollutkaan valmis kontaktiin. Täysi vahinko, mutta ymmärrettävä sanktio. Salibandykin on kontaktilaji, Jonaeson kommentoi.

Päävalmentaja Kemppainen näkee kuitenkin, että Jonaeson on jättänyt sikailut taakseen ja kypsynyt urheilijana.

– Maajoukkuetta ajatellen hän on vähän nimensä vanki, kuten myös maalivahtimme Pohjonen. Nico on ollut ennen oikukkaampi kuin hän on nyt. Kahden kauden aikana hän on kasvanut henkisesti liiderinä älyttömästi. Joskus rikkeet ovat olleet tahallisempia kuin tämä, mistä nyt tuli pelikieltoa, Kemppainen arvioi.

Miten siis käy Steelersin ja Lastikan, kun syöttökone on vierestä poissa? Tehokaksikon yhteinen historia ulottuu syksyyn 2014, jolloin Hyvinkäältä ponnistanut Jonaeson saapui Hämeenlinnaan pelaamaan 1. divisioonaa.

– Olemme aina tukeneet toisiamme pisteidenteossa eli ilman toista toinen ei välttämättä ole niin hyvä. Täydennämme toistemme vahvuuksia ja olemme löytäneet toisistamme tutkaparin, Lastikka tuumii.

– Välillä huonompikin syöttö riittää pisteeseen. Kaveri on tosi taitava ottamaan syöttöjä haltuun. Maalin tekemisessä sekä tilan ja ajan hakemisessa hän on Suomen parhaita, Jonaeson kehuu Lastikkaa. HäSa

Steelersin tehomiehet

Nico Jonaeson

syntynyt 18.7.1994 Hyvinkäällä.

edustanut Steelersiä miesten sarjoissa vuodesta 2014 (1. divisioona).

Salibandyliigassa kolme kautta, joiden aikana 57 ottelussa tehot 36+58=94 ja 96 jäähyminuuttia.

tällä kaudella kahdeksassa ottelussa pisteet 4+15=19, liigan syöttöpörssin kolmas ja Steelersin paras pistemies.

edustanut Suomea U23-maajoukkueessa.

 

Ville Lastikka

syntynyt 19.4.1996 Lopella.

edustanut Steelersiä miehissä vuodesta 2013, lukuun ottamatta kautta 2016–17, jonka pelasi Sveitsin Wiler-Ersigenissä.

Salibandyliigassa kaksi kautta, joiden aikana 34 ottelussa tehot 48+18=66 ja 4 jäähyminuuttia.

tällä kaudella kahdeksassa ottelussa pisteet 14+4=18, liigan maalipörssin kolmas.

pelannut 11 A-maaottelua, joissa pisteet 4+1=5, mukana myös alustavassa MM-ryhmässä.

voitti 1. divisioonan pistepörssin kaudella 2015–16 tehtyään 21 pelissä pisteet 34+28=62.

 

Myös maalivahti Santtu Pohjonen loistaa Salibandyliigan tilastoissa. Hänellä on vähintään kolme ottelua pelanneista maalivahdeista paras torjuntaprosentti, 83,67 seitsemässä ottelussa. Päästettyjen maalien keskiarvo on 4,71/ottelu.

Päivän lehti

27.1.2020