Urheilu Helsinki

Kummola jyrähti Jokerien Valko-Venäjälle lähdöstä: "Johdon tehtävä on tehdä päätökset"

Ratkaisu ensi kevään Minskin MM-kisojen kohtalosta on odotettavissa marraskuun loppuun mennessä.
Jokerit pelaa KHL-sarjaa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ei odota, että Helsingin Jokerien pelaajat ottaisivat kantaa seuran Valko-Venäjälle lähtöön.

Valko-Venäjällä on ollut levotonta siitä lähtien, kun maata itsevaltaisesti johtava Aleksander Lukashenka varmisti jatkokauden presidenttinä vilpillisinä pidätetyissä vaaleissa elokuussa. Jokerit pelaa KHL-kauden avausottelunsa pääkaupunki Minskissä torstaina.

–  Pelaajilla on monenlaisia ajatuksia tietysti, mutta kyllä se johdon tehtävä on tehdä päätökset, Kummola sanoi STT:lle elämäkertansa julkistustilaisuuden yhteydessä Helsingissä keskiviikkona.

Vellooko kohu Jokerien ympärillä jo niin rankasti, että seuran olisi syytä jättäytyä ulos koko sarjasta?

–  Se on sellainen asia, etten ota siihen kantaa. Ymmärrän, että Kurrin Jari (omistaja) ja kumppanit ovat erittäin vaikeassa paikassa, mutta kun ei tiedä kaikkia taustoja, on vaikea ottaa kantaa, Kummola muotoili.

Kummola toivoi, että Valko-Venäjällä löytyisi asioihin rauhanomainen ratkaisu.

–  Huonolta näyttää, sillä eihän Lukashenka ole kaveri, joka kovin helposti antaisi mitään periksi. Hieno ratkaisu olisi, että maassa järjestettäisiin uudet, demokraattiset vaalit, Kummola totesi.

–  KHL:lle tai sen johdolle Valko-Venäjän tilanne ei ole mikään juttu. Venäläiset katselevat tilannetta varmasti aika erilaisin silmin kuin mitä länsimaalaiset.

 

Minskissä pitäisi ensi keväänä pelata myös miesten MM-kisat mitalipelejä myöten.

–  MM-kisoista tullaan varmasti marraskuun loppuun mennessä joku päätös tekemään, Kummola laskeskeli.

MM-kisojen toisen isäntämaan Latvian pääministeri Krisjanis Karins ilmoitti elokuussa, ettei Latvia halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa.

–  Mitään virallista kannanottoa asiaan Latvialta ei ole tullut IIHF:lle asti. Uskon silti, että he ovat aika tosissaan asiassa, Kummola sanoi.

–  Kovin paljon asioiden edelle ei kannattaisi mennä, mutta toinen kisapaikka löytyy varmasti lyhyelläkin varoitusajalla.

 

Valko-Venäjä ehti jo ilmoittaa, että maa voisi järjestää MM-kisat yksinäänkin. Tieto pisti jopa Kummolan hymähtämään ironisesti.

–  Niin varmaan voisivatkin järjestää, niin järjestivätkin vuonna 2014. Tosin silloin oli tilanne vähän toinen. Puolustin niitä kisoja, että saisimme viimeisenkin linnakkeen Euroopassa auki. Sama johtaja on edelleen siellä, mutta tilanne ei ole hyvä, eikä siellä nyt tapahtuneita asioita voi hyväksyä.

MM-kisoihin vaikuttaa luonnollisesti myös koronaviruspandemia. Kummolan mukaan Valko-Venäjän ilmoitettuihin tautimääriin ei välttämättä ole luottamista.

–  Tuntuisi aika vaikealta, että MM-kisat pelattaisiin ilman yleisöä.

Kummola sen sijaan vahvisti, että vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelataan Kanadassa todennäköisesti tyhjille katsomoille. STT

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic