Urheilu Hämeenlinna

Kuntorasteilla ollaan nyt omatoimisia – Hämeen Sanomien ja suunnistusseurojen viikkorastit saivat hyvän vastaanoton

Hanna Mäenpää (vas.), Sanni Koskinen ja Iiris Jalava käyvät läpi Hakimäen rastien karttaa. Näin lähekkäin ei kuitenkaan maastossa saa nyt edetä, muistutti kolmikko. Kuva: Riku Hasari
Hanna Mäenpää (vas.), Sanni Koskinen ja Iiris Jalava käyvät läpi Hakimäen rastien karttaa. – Näin lähekkäin ei kuitenkaan maastossa saa nyt edetä, muistutti kolmikko. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnalaisen Iiris Jalavan ei tarvinnut katua päätöstään lähteä suunnistamaan viime torstaina. Jalava haki Hämeen Sanomien rasteja Hattulan Hakimäessä jo puolenpäivän aikoihin, vaikka perinteisillä kuntorasteilla kirmataan metsässä vasta neljän jälkeen.

– Tämähän on aivan ihanaa, kun tänne voi tulla nyt ihan mihin aikaan vain. Ilman Emit-kortteja suunnistettaessa puuttuu vain se kisameininki, mutta nyt on hyvä opetella vaikka kartanlukua ja kompassin käyttöä. Kavereitakin on kiva pyytää mukaan, kun täällä ei ole liikaa väkeä, nauroi Jalava.

Kuntorastikausi Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla käynnistyi tänä keväänä poikkeuksellisissa oloissa. Koronarajoitusten takia suunnistusseurat eivät järjestä lainkaan perinteisiä iltarasteja kartanmyynteineen. Kolmisensataakin suunnistajaa kokoavien tapahtumien sijaan toistaiseksi rasteja haetaan viikkorasteilla omatoimisesti.

– Homma toimii hyvin, kun netistä ei tarvitse muuta kuin tulostaa kartta ja lähteä maastoon. Viime viikolla rasteja haettiin Marttaristin maisemissa Hattulassa ja siellä taisi käydä suunnistajia jopa enemmän kuin tavallisilla rasteilla yhden illan aikana, arveli Jalava.

”Alku kamalaa sähläämistä”

Jalava oli rasteilla ystäviensä Sanni Koskisen ja Hanna Mäenpään kanssa. Myös he yllättyivät, kuinka kivaa Hakimäen luonnossa oli.

– Menimme neljän kilometrin radan, jonka alku oli ihan kamalaa sähläämistä. Ykkösrastille olisi voinut kyllä mennä tuon tien kauttakin, niin Iiriskään ei olisi uponnut suohon, Koskinen piikitteli kaveriaan ja esitteli karttaansa.

Nuorten naisten reipas kolmikko aikoo käydä rasteilla jatkossakin. Toiveissa on huipentaa kesä kymmenen kaverin kisaan, jossa metsässä edetään kahden suunnistajan partioissa.

– Meillä oli pari vuotta sitten oikein sponsori ja kaikilla samanlaiset paidatkin. Osa porukastamme osaa suunnistaa vähän paremmin ja osa huonommin. Pääasia, että kaikilla on kuitenkin hauskaa, Mäenpää korostaa.

Seuraavaksi Monikkalaan

Omatoimirasteja jahdataan tällä viikolla Monikkalan kartalla Janakkalassa. Seuraavalla viikolla rastiliput heiluvat Tuuloksen maastossa ja sen jälkeen Iittalassa.

Riihimäellä omatoimirastit alkavat tiistaina Kirvaston ja Hausjärven kirkonkylän maisemissa.

– Riksussa on näköjään valittavana aina kaksi eri paikkaakin ja rastit ovat metsässä kaksi viikkoa. Sinnekin voisi lähteä joskus käymään. Kirvastohan on siinä ABC-aseman takana moottoritien laidassa, Jalava muisteli.

Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun omatoimirastit jatkuvat näillä näkymin ainakin toukokuun puoliväliin saakka.

– Toivottavasti tänä kesänä päästäisiin vielä leimailemaan Emitejäkin. Rastien hakeminen on nimittäin tosi kivaa puuhaa. Täällä kuntokin kohoaa ihan huomaamatta, kun koko ajan saa mennä posket punaisina, Koskinen kuvaili. HäSa

Tulosta kartta ja lähde suunnistamaan

Hämeen Sanomien kuntorastit käynnistyivät tänä keväänä Hauhon Sisun, Hämeenlinnan Tarmon, Hämeenlinnan Suunnistajien, Kalvolan Keihään, Lammin Säkiän, Turengin Sarastuksen ja Riihimäen Suunnistajien järjestämillä omatoimisilla viikkorasteilla.

Perinteisiä iltarasteja kartanmyynteineen ei siis järjestetä koronarajoitusten aikana lainkaan, vaan suunnistajat tulostavat itse kartat viikkorastien nettisivuilta ja saavat lähteä maastoon milloin haluavat.

Ratamestari on merkannut maastoon erimittaisia ratoja (esimerkiksi 2 km, 4 km, 6 km ja kaikki rastit). Rastit ovat maastossa maanantaista sunnuntaihin (RiSun rasteilla kahden viikon ajan ja valittavana on aina kaksi eri kohdettakin).

Rastit on merkattu rastilipuilla tai kreppinauhoilla. Viikkorasteilla ei ole lainkaan Emit-leimasimia, eli ajanottoa ei ole.

Hämeenlinnan seudun tapahtumat ovat toistaiseksi ilmaisia, RiSun karttamaksu 5 euroa maksetaan seuran tilille.

Viikkorasteilla noudatetaan tarkasti viranomaisten ja Suunnistusliiton ohjeistusta.

Lisätietoa viikkorasteista löytyy osoitteesta hsrastit.info tai seurojen nettisivulta.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic