Urheilu Hämeenlinna

Kuntorasteilla palaillaan arkeen – Suunnistusseuroilla on järjestettyjä iltarasteja elokuusta alkaen

Metsään pääsee joinakin viikkoina edelleen myös omatoimisesti.
Omatoimirasteille pääsi viikonvaihteessa muun muassa Tarinmaan maastoissa Janakalassa. Turengin Sarastuksen laatimien ratojen rastit ovat metsässä keskiviikkoon saakka.
Omatoimirasteille pääsi viikonvaihteessa muun muassa Tarinmaan maastoissa Janakalassa. Turengin Sarastuksen laatimien ratojen rastit ovat metsässä keskiviikkoon saakka.

Hämeenlinnan seudun suunnistusseurat kaavailevat järjestävänsä elokuusta alkaen jälleen iltarastitapahtumia. Koronarajoitusten takia perinteiset Hämeen Sanomien viikkorastit on suunnistettu koko alkukesän omatoimirasteina, eli kuntoilijat ovat saaneet tulostaa kartan seurojen nettisivuilta ja päässeet viikon ajan maastoon milloin haluavat.

Hämeenlinnan Suunnistajat on ottanut jo varaslähdön iltarasteille ja on testannut kahtena iltana rastien järjestämistä. Seuran kuntorastivastaavan Markku Virtasen mukaan viranomaisten ohjeita noudattamalla tapahtumat ovat sujuneet hyvin.

– Ihan normaalisti kaikki sujui. Kartanmyynnissä ja lähtö- ja maalileimauksissa väki vain piti hieman enemmän etäisyyttä. Myös käsidesiä oli tarjolla ohjeiden mukaan, Virtanen kertoo.

HlS järjesti iltarastit kesäkuun 11. päivänä Ahorannassa Hattulassa ja viikko sitten tiistaina Kiipulassa Janakkalassa. Järjestetyissä tapahtumissa seurat opastavat suunnistajat parkkipaikoille sekä hoitavat kartanmyynnin ja ajanoton emit-leimauslaitteilla. Muutaman tunnin aikana metsään säntää parhaimmillaan kolmisensataakin suunnistajaa.

– Meidän testitapahtumissamme oli mukana kuitenkin yllättävän vähän suunnistajia. Ei edes yleensä suosituissa Kiipulan maastoissa mennyt sadan suunnistajan raja rikki.

– Toisaalta osasimme kyllä odottaakin tavallista pienempää suunnistajajoukkoa, sillä omatoimirastit ovat olleet koronan aikana todella suosittuja. Ahorannassakin viiden euron karttamaksun oli maksanut seuramme tilille noin sata suunnistajaa. Alkukesän ilmaisilla omatoimirasteilla kävi viikon aikana varmasti yhtä paljon väkeä kuin suosituimmilla iltarasteilla. Elokuustakin alkaen ainakin jotkut seurat suunnittelevat pitävänsä rastit maastossa myös iltarastitapahtuman jälkeen, Virtanen muistuttaa.

HlS testaa iltarastitapahtuman järjestämistä seuraavan kerran ensi viikon torstaina Suvipielisissä.

– Seuraavan kerran meidän vuoromme onkin sitten järjestää rastit vasta syyskuussa. Toivottavasti muutkin seurat saavat rastinsa pyörimään heti elokuussa hyvin, ja pääsemme jatkamaan rastien hakemista aiempien vuosien tapaan, Virtanen toivoo.

Suunnistusliiton ohjeita noudattaen

Myös Tarmon kuntorastipäällikkö Hannu Lähteenmäki pitää elokuun alkua hyvänä hetkenä palata järjestettyihin rastirientoihin. Suunnistusliiton mukaan mittavampienkin kisatapahtumien järjestäminen onnistuu jo hyvin viranomaisohjeita noudattaen.

– Kyllä se nyt siltä näyttää, että pikkuhiljaa palataan arkeen, jollei nyt sitten tule joitain heilahduksia. Tilanne on kuitenkin onneksi nyt jo aika vakaa, Lähteenmäki pohtii.

HlS:n tavoin myös Tarmo on toiminut korona-ajan kuntorastien pioneeriseurana. Seura nimitäin testasi omatoimirastien järjestämistä jo aikaisin keväällä.

– Kuntosuunnistus on sujunut omatoimisenakin erittäin hyvin. Sen jälkeen kun ryhdyimme perimään maksuja nettikartoista, alkoi myös euroja kilahdella tilillemme kiitettävästi. Suunnistus on saanut paljon uusia ystäviä tämän kevään aikana. Uskon porukan palaavan kuitenkin pian myös järjestelyille iltarasteille, Lähteenmäki arvelee.

Hämeen Sanomien kuntorasteja järjestävät Hämeenlinnan Suunnistajien lisäksi Hämeenlinnan Tarmo, Hauhon Sisu, Turengin Sarastus, Kalvolan Keihäs, Lammin Säkiä ja Riihimäen seudulla Riihimäen Suunnistajat. Kuntorastikalenteriin pääsee tutustumaan seurojen verkkosivujen kautta. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020