Urheilu

Kuntorasteilla viihdyttiin helteestä huolimatta

Emma Raimovaara on innokas Hämeen Sanomien kuntorasteilla kävijä.

Hämeenlinnan seudulla sunnistetut Hämeen Sanomien torstairastit saivat jälleen väkeä maastoihin lähes edellisvuosien tapaan. Kesän helteet vähensivät jonkin verran suorituskertoja etenkin heinäkuussa, mutta silti torstaina Parolanharjun rasteihin päättyneellä kaudella kirjattiin 5616 suoritusta. Keskiarvo rasteilla oli hieman yli 180 suunnistajaa. Hämeenlinnan alueen lisäksi Riihimäen Suunnistajat järjestää kuntorasteja tiistaisin. Syksyisin tarjotaan myös mahdollisuus yösuunnistuksen.

Kauden huippumäärät 268 ja 263 suunnistajaa kirjattiin kesäkuun lopussa Parolannummella ja heti toisessa huhtikuun tapahtumassa Moreenissa. Molemmat olivat Tarmon suunnistusjaoston järjestämiä. Yli 250 kävijän määrillä rasteja etsittiin lisäksi muutamassa tapahtumassa, muun muassa viime maanantaina Ahvenistolla. Entiseen tapaan suosituimpia olivat molemmat neljän kilometrin radat. Kahdeksan kilometrin reitti oli tarjolla viisi kertaa.

Virallisesti kuntorastit alkoivat vuonna 1979. Sitä ennenkin oli ollut jo joitakin kokeiluja, mutta ensi vuonna tapahtuma täyttää 40 vuotta.

Kuntosuunnistus on myös valtakunnallisesti kerännyt huomattavia harrastajamääriä. Muun muassa Tampereella suosituimmilla rasteilla on käynyt tuhat suunnistajaa.

– Osallistujamäärät kestävät hyvin vertailun monen muun lajin kanssa. Eikä se ole mikään ihme, sillä suunnistus on mielenkiintoinen laji, jossa liikutaan luonnossa ja haasteet ovat moninaiset, torstairasteja pyörittävät Hauhon Sisun Mikko Lepistö ja Tarmon Hannu Lähteenmäki muistuttaavat.

– Järjestävien seurojen lisäksi kiitokset on osoitettava maanomistajille ja yhteistyökumppanillemme Hämeen Sanomille, joiden tuki on merkittävä, miehet muistuttavat.

Tarmon ja Sisun lisäksi torstairasteja järjestävät Turengin Sarastus, Hämeenlinnan Suunnistajat, Kalvolan Keihäs ja Lammin Säkiä. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020