Urheilu

KuPS pääsi juhlimaan mestaruutta – Veikkausliiga huipentui lauantaina Turussa

Kuopion Palloseura otti ilon irti mestaruudestaan. Kuva: Juha Tamminen
Kuopion Palloseura otti ilon irti mestaruudestaan. Kuva: Juha Tamminen

– Aika sumussa nämä viime päivät ovat menneet, eikä tätä voi oikein nautinnoksi sanoa.

Näin vastasi Kuopion Palloseuraa kirjaimellisesti koko elämänsä kannattanut Harri Parviainen kysymykseen tunnelmista jo ennen kahden viikon takaista Honka-ottelua. Pelin jälkeen Parviainen yhdessä koko kaupungin kanssa sai vielä jatkaa jännittämistä. KuPS:n seurahistorian kuudes ja ensimmäinen 43 vuoteen voitettu mestaruus ratkesi lopulta lauantaina Turussa. KuPS voitti ylivertaisen esityksen jälkeen mestaruutta niin ikään itselleen himoinneen FC Interin 2–0 (0–0).

Lauantain ottelu näytti tuoreen Suomen mestarin parhaat puolet. Ensimmäisellä jaksolla joukkue loi paremmat maalipaikat ja oli totutun hyökkäävä, mutta samaan aikaan sen piti huolehtia omasta tasapainostaan Interin tuhoisaa kärkikolmikkoa vastaan. Kuopiolaisilla on useilla pelipaikoilla liigan parhaat pelaajat ja se yhdistettynä todella toimivaan ja selkeään pelitapaan oli Kupittaan isännille lopulta aivan liikaa.

 

Ratkaisevat maalit olivat mestaruuden arvoisia ja ne syntyivät toisella jaksolla lähes täysin identtisten pelitapahtumien seurauksena. Interin omat hyökkäyksiin lähdöt pysähtyivät kuin seinään KuPSin rakentamiin ansoihin ja seuranneet viimeistelyt kelpaisivat mihin tahansa eurooppalaisiin maalikoosteisiin. Ensimmäisen pommitti Ilmari Niskanen ja kultamitalit jo kosketusetäisyydelle tuoneen toisen kanuunan lähetti Reyben Ayarna.

– Eihän tätä vielä oikein ymmärrä, enkä tiedä koska asia todella valkenee omassa päässä. Ihan mahtava joukkue ja mahtavat fanit, uskomaton kausi kaiken kaikkiaan. Kauden loppua kohden pelimme loksahti paikoilleen ja yläloppusarjassahan emme paljon pisteitä enää menettäneet, voittomaalin oikealta laidalta laukonut Niskanen jutteli pelin jälkeen Ruutu+ -kanavan haastattelussa. HäSa

 

Kommentti: Tyylikäs mestari ja ansaitut kultamitalit

Perinteiseen jalkapallokaupunkiin palannut mestaruus on monen yksittäisen asian summa. Historiallista saavutusta voidaan tarkastella kolmen pääkohdan kautta.

Omat pojat ja osuvat vieraat:

Tämän kauden mestari on loistava sekoitus KuPSin ja savolaiseen palloilukulttuuriin kasvaneita ”naatiskelijoita” sekä täydellisiä täsmähankintoja niin koti-, kuin ulkomailtakin. Ilmari Niskanen, Petteri Pennanen ja Saku Savolainen ovat kasvaneet korkoa koko Jani Honkavaaran kolmivuotisen projektin ajan aina tämänkautiseen täysosumaan asti.

Omia poikia ovat kasvattaneet esimerkillisesti Honkavaaran lisäksi myös joukkueen ulkomaalaiset selkärangat Reuben Ayarna, Babacar Diallo sekä koko liigan parhaimmistoon kuuluneet Luis Carlos Murillo ja Lucas Rangel. Unohtaa ei sovi keskikentän Ville Saxmania, joka oli myös lauantain finaalissa todella hyvä.

Jani Honkavaara ja Keith Amstrong:

Honkavaara nimitettiin KuPSin päävalmentajaksi 2017. Esa Pekosen sekä Marko Rajamäen ajokoirajalkapalloon ja tiukkaan kuriin perustuneiden vuosien jälkeen Seinäjoella kasvaneen, mutta pääkaupunkiseudulla valmentajan kannuksensa hankkineen ”Honsun” moderni ja pelaajalähtöinen valmennustapa on ollut kuin virkistävä tuuli Kallaveden rannoilla.

Suuruutensa Honkavaara näytti viimeistään myöntämällä omien kykyjensä rajallisuuden kesken kuluvan kauden vaikeinta jaksoa. Mies marssi seuraomistaja Ari Lahden toimistoon ja pyysi luhistumassa olevan puolustuspelinsä avuksi ”bussittamisen” mestaria, Keith Armstrongia. Joukkueen etu ajoi Honkavaaran ajatuksissa oman aseman turvaamisen edelle ja palkinto henkisestä vahvuudesta on nyt kaikkien nähtävillä. Kolme mitalia kolmessa kaudessa jättää Honkavaaran ikuisesti KuPSin seurahistoriaan.

HJK:n katastrofikausi:

Vaikka KuPS on ansainnut mestaruutensa täysin omilla avuillaan, ei Veikkausliigaa voi voittaa ilman HJK.n epäonnistumista. Töölön stadionilla on nähty tällä kaudella sirkus, mikä on maksanut ja huonossa tapauksessa tulee vielä maksamaan paljon. Resursseiltaan ylivoimainen Klubi ja sen nokkamies Aki Riihilahti ovat epäonnistuneet tällä kaudella monella rintamalla ja sen haastajat ovat kyenneet käyttämään tilanteen hyväkseen. Kesän loppuun asti sarjaa johtaneen Ilveksen tankki tyhjeni loppukaudesta, mikä on kapealla pelaajamateriaalilla operoivalle seuralle väistämätöntä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että tamperelaisten päävalmentaja Jarkko Wiss on jälleen tehnyt mahtavan työn ja mies kuuluu vailla epäilyksiä maamme johtavien valmentajien joukkoon.

Jari Virtanen

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic