Urheilu Hämeenlinna

Kuusamo voitti vahvistuneen Hämeenlinnankin – "Muukalaislegioonan" käskijä ei pidä ulkomaalaisvalituksesta

Mestaruusliigan kovavireisin joukkue peittosi molemmat viime kauden finalistit vieraissa, kun Lentopallokerho ei saanut parastaan irti kuin yhdessä erässä.
Katja Kylmäaho passasi verkon pinnasta palloa, johon kurotti myös Kuusamon Jonna Wasserfaller. Kuva: Tomi Vesaharju
Katja Kylmäaho passasi verkon pinnasta palloa, johon kurotti myös Kuusamon Jonna Wasserfaller. Kuva: Tomi Vesaharju

Lentopallon naisten Mestaruusliigassa toisena oleva Pölkky Kuusamo on viime aikoina herättänyt huomiota paitsi voittamalla otteluita myös kokoonpanollaan. Kuusamo on tukeutunut poikkeuksellisesti pelkästään ulkomaalaispelaajista koostuvaan seitsikkoon, mikä ei ole joukkuetta ainakaan haavoittanut.

Myös Hämeenlinnassa Pölkky avasi neljän yhdysvaltalaisen, kahden kroaatin ja yhden ruotsalaisen yhdistelmällä – ja voitti puolestaan Suomen maajoukkuenaisia pullollaan olevan Hämeenlinnan Lentopallokerhon erin 3–1.

Koillismaalaisten päävalmentaja Timo Tolvanen on saanut kuulla talven mittaan lentopalloväen parissa seuralle kohdistettua kritiikkiä. Hän totesi lauantaina Salossa lehdistötilaisuudessa olevansa puheesta harmissaan, kun Salohallin yleisöstä oli muun muassa kuulunut kysymys, osaako Tolvanen suomea.

Lupauksistaan huolimatta Tolvanen kommentoi asiaa sunnuntaina Hämeenlinnassakin.

– Keskustelu on mielestäni vähän väärillä raiteilla. Kommentoin eilen, koska välillä mennään sietorajan yli. Isoin juttu on, että he ovat tosi kovia urheilijoita. Sillä on eniten merkitystä, miten paljon he tekevät joukkueen eteen töitä. Samalla kuitenkin puhutaan, että pitäisi saada suomalaisia ulkomaille, Tolvanen totesi.

Suomalaisillakin oli toki Kuusamon voitossa merkittävä osansa. Maajoukkueeseen kuuluva yleispelaaja Jessica Kosonen tekee kahden kuukauden loukkaantumisjaksonsa jälkeen paluuta kohti kuusikkoa, ja irti pääsi myös tulokaslibero Milka Koskenkorva.

– Olen tyytyväinen, miten Milka auttoi meidät neljännen erän voittoon, ja saimme Jessicalle verkkokierroksia ensimmäistä kertaa melkein kahteen kuukauteen, Tolvanen huomioi.

Kuusamo on voittanut kuusi ottelua putkeen ja on kääntymässä haastajasta mestarisuosikiksi.

Hämeenlinnan päävalmentajan Matteo Pentassuglian mielestä kotijoukkueen olisi kuitenkin pitänyt voittaa edellispäivänä siipirikkoisen LP Viestin 3–2 voittanut Pölkky.

Kaksi ensimmäistä erää kääntyivät lopussa Kuusamolle 29–27 ja 25–23. Ensimmäistä Kuusamo johti 18–13 ja 22–20, mutta ensimmäiset eräpallot sai Hämeenlinna. Toisessa pienen kirin esitti Pölkky, kun Lentopallokerho pysyi 19 pisteeseen asti kuskin paikalla.

Lukemiin 25–9 Hämeenlinnalle päättynyt kolmas erä oli kuusamolaisittain ulospuhallus suoraan urheilun jargonsanakirjasta, kun taas kotijoukkue onnistui laittamaan ison vaihteen silmään pitkän erätauon jälkeen. Vire kääntyi heti erän jälkeen päälaelleen, ja vieraat veivät neljännen 25–15.

– En tiedä onko vastustaja Suomen paras joukkue, mutta kun aloimme pelata omalla tasollamme, voitimme kolmannen helposti. Ehkä ajattelimme Kangasala-voiton jälkeen, että voitamme 50 prosentin pelillä, mutta se ei pidä paikkaansa. Vastustajamme oli henkisesti valmiimpi voittamaan, Pentassuglia totesi.

– Tämä ottelu olisi voinut päättyä 3–0. Lopetimme neljänteen erään.

Sarjan todennäköisesti laadukkaimman pelaajamateriaalin tällä hetkellä omaava Lentiskerho käytti kolmen maajoukkuetason naisen keskitorjuja-arsenaalia. Siitä erottui kuitenkin maajoukkueessa vielä debytoimaton Karoliina Friberg tehoin 15/+13. Friberg torjui neljä pistettä ja syötti neljä ässää.

Ympärillä laitapelaajat tekivät suunnilleen saman verran pisteitä: hakkuri Mikayla Shields 17, yleispelaajat Suvi Kokkonen 16 ja Emmi Riikilä 15.

Yleispelaaja Lucia Babic oli vieraiden pisteykkönen tehoin 18/+10, mutta myös Kuusamolta löytyi todellinen sentteritykki. Anna Wruck teki 13 pisteestään 12 hyökkäämällä.

Toisaalta Hämeenlinna auttoi vastustajaansa tekemällä ensimmäisessä erässä 11 ja neljännessä 10 suoraa virhettä. Toinenkin erä päättyi käsittelyvirheeseen.

Viitossija käytännössä karkasi Hämeenlinnalta, jolla on jäljellä vielä neljä runkosarjaottelua: LP-Vampula on 10 pistettä edellä. Sen sijaan kuudennesta sijasta joukkueen täytyy vielä pelata välttääkseen Kuusamon puolivälierissä. OrPo vaanii neljän pisteen päässä.

Helpotusta paineeseen pitäisi tulla perjantaina, kun Loimua-areenaan saapuu Puijo Wolley.

– Jokainen ottelu on tärkeä, ja meidän pitää parantaa. Voimme toki vielä pudota sarjassa, mutta tärkeämpää on valmistaa peli playoffeihin, Pentassuglia teroitti. HäSa

1–3(27–29, 23–25, 25–9, 15–25)

Hämeenlinna

Pisteet:

Mikayla Shields 17/+9Suvi Kokkonen 16/+5Karoliina Friberg 15/+13Emmi Riikilä 15/+8Victoria Michel Tosi 2/+2Katja Kylmäaho 2/+1Michaela Madsen 2/+1Torjunnat: 11Ässäsyötöt: 8Vastaanottoprosentti: 36

Pölkky Kuusamo

Pisteet:

Lucia Babic 18/+10Anna Wruck 13/+12Jonna Wasserfaller 11/+7Brittany Maxwell 11/+4Jalissa Trotter 5/+4Adeja Lambert 3/–2Torjunnat: 7Ässäsyötöt: 4Vastaanottoprosentti: 44

Päivän lehti

2.4.2020