Kiekko Urheilu

Kylmäkompressori petti – Rinkelinmäellä taistellaan jääfarssia vastaan lokakuulle asti

Pohjantähti- ja Metritiski-areenojen jäädyttäminen vaatii kompromisseja vielä muutaman viikon.
Metritiski-areenan jää oli railojen riivaama sunnuntaina jäänajon jälkeenkin. Kuva: Tomi Vesaharju
Metritiski-areenan jää oli railojen riivaama sunnuntaina jäänajon jälkeenkin. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan jäähallien liigakausi ei ole alkanut kovin valoisasti. Niin HPK:n miesten edustusjääkiekkojoukkueen kuin HPK-kiekkonaisten kotiavauksissa huolenaiheena oli jää.

Pohjantähti-areenan jää oli niin heikossa kunnossa torstaina, että Kärppien päävalmentaja Mikko Manner laittoi joukkueensa voittoa osittain sen piikkiin.

– Olimme ehkä onnekkaita lopussa. Jää oli sen verran pehmeä ja röpelöinen, ettei HPK saanut ylivoimalla viljeltyä poikkisyöttöjä. Takaa-ajettuna on helpompi puolustaa pehmeällä ja pomppivalla jäällä, Manner huomautti HPK–Kärpät-ottelun lehdistötilaisuudessa.

Sunnuntaina HPK-kiekkonaisten emännöidessä Kiekko-Espoota Metritiski-areenassa kenttää ei voitu kunnolla jäädyttää. Kahden liigaerän, useiden jääharjoitusten ja jäädytysveden säännöstelyn seuraukset voi nähdä artikkelikuvasta.

HPK-kiekkonaisten managerin Jorma Hassisen mukaan ongelmat jään kanssa ovat olleet selvästi havaittavissa Metritiski-areenan puolellakin.

– Jään kunto ei ole sellainen, mitä se on parhaimmillaan ollut, koska jäädyttämisessä joudutaan käyttämään vähemmän vettä. Railot eivät siksi peity. Monena iltana jää on vain höylätty harjoituksiin, mikä tarkoittaa meille ongelmia, Hassinen toteaa.

 

Uusi kompressori on tilattu

Jään kunnon takana on hallien yhteisen jäädytysjärjestelmän tehojen laskeminen yhden kompressorin hajoamisen seurauksena. Ongelma on havaittu halleja ylläpitävässä Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:ssä ja uusi kompressori on tilattu.

– Tilanne ei ole optimaalinen, jos vesi ei jäädy oikein jäähallin kaukalossa. Meillä on kolme kylmäkompressoria, joista yksi antaa vain 30–40-prosenttiset tehot. Tehot eivät riitä molempien jäiden täyteen yhtäaikaiseen kunnossapitämiseen, liikuntahalliyhtiön toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä kertoo.

– Sitä viallista kompressoria on käyty putsailemassa. Uusi laite tulee arviolta neljän viikon päästä. Sen ajan pitäisi sinnitellä. Kun kelit viilenevät, saamme lievitettyä lämpöpainetta vähentämällä hallien ilmaa kuivaavaa puhaltamista.

Uuden koneen saapumista ennen operoidaan kuten viime viikollakin. Koska Pohjantähti-areenan jää pitää luonnollisesti olla miesten liigaotteluissa kunnossa, käytettävissä ollut teho eli käytännössä kylmän veden kierto keskitettiin torstaina päähalliin. Jää oli silti pehmeä.

Kärsijänä on enemmän Metritiski-areena käyttäjineen. HPK:n liigatapahtumien aikaan hallia ei juuri voi jäädytyskiellon takia käyttää.

Kuitenkin myös Pohjantähti-areenan harjoitusvuorot kärsivät jään laadusta. Kentille ajetaan uutta vettä jääkoneella vain vähän, koska vesi ei jäädy kunnolla, paitsi liigapeleissä, joissa jäädytystehoa lisätään Metritiski-areenan kustannuksella. Huoltotoimenpiteeksi jää höylääminen.

 

Edessä kuormittava viikonloppu

Hallit ovat kovassa käytössä, varsinkin junioreiden ja naisten käyttämä Metritiski-areena. Junioriotteluita A-nuorten SM-liigaa lukuun ottamatta joudutaan siirtämään.

– Mahdollisuuksien mukaan pyrimme järjestämään uusia vuoroja alahalleilta (Jääliikuntakeskus Hakio). Esimerkiksi lauantaina siirrämme Metritiskistä B-nuorten pelin sinne, Pöyhiä sanoo.

Ensi viikonloppu on jäähalleissa vilkas. Lauantaina HPK pelaa Pohjantähti-areenassa ensin nuorten SM-liigaottelun Sportia vastaan ja kohtaa tämän jälkeen miesten Liigassa HIFK:n. Sunnuntaina taas HPK U20 isännöi Kärppiä ja kiekkonaiset Metritiski-areenassa TPS:ää.

Pöyhiä ei ole huolissaan lauantaista, mutta sunnuntai vaatii kommervenkkejä.

– Silloin Pohjantähdessä ja Metritiskissä on yhteensä viisi peliä. Toivotaan, että jää kestää. Jääkoneenkuljettajamme pyrkivät vähentämään kuormitusta esimerkiksi jättämällä jään ajamatta lämmittelyihin.

 

”Jää on kaikille sama”

HPK Liigan toimitusjohtaja Antti Toivanen ei näe edustusorganisaatiolle jäätilanteesta koituvan ongelmaa, vaikka sen joukkueet (Liiga ja U20) aktiivisesti Pohjantähti-areenaa käyttävätkin.

– Ei meillä ole mitään ongelmaa jään kanssa (harjoituksissakaan). Pelissä jää on kaikille sama. Kyllä se varmasti saadaan kuntoon lauantain liigaotteluunkin. Sama tilanne on joka syksy ja läpi koko kauden (kun hallissa pelataan samana päivänä useampi ottelu), Toivanen toppuuttelee.

Hän pitää Mannerin huomioita jään pehmeydestä liiga-avauksessa selittelynä siitä huolimatta, että oululaiset ottelun voittivatkin.

– Meidän valmentajamme (Antti Pennanen) ei lähtenyt mukaan niihin selityksiin. Sillä jäällä pelataan, mikä käytössä on.

Rinkelinmäen pääjäähallit ovat olleet hiljattain huolenaiheena enemmänkin. Viime syksynä Toivanen ilmaisi huolensa ikääntyvän Pohjantähti-areenan peruskunnosta ja uuden areenan tarpeesta, ja loppukeväästä Metritiski-areenan kantavissa rakenteissa havaittiin pieniä lujuusongelmia, jotka eivät tosin estäneet hallin turvallista käyttöä.

Päinvastainen ongelma tänä vuonna on ollut läheisten Pullerin jalkapallokenttien sulana pitäminen talvella. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020