Urheilu

Laakista selvää – Hämeenlinnalta ei vastausta Viestille lentisfinaaleissa

Lentopallokerholla kohtalokkaita vaikeuksia Viestin vastaanottamisessa Salossa. Suvi Kokkosen liigan parhaan pelaajan palkinto laiha lohtu Hämeenlinnalle.
Hämeenlinnan Lentopallokerhon joukkueen kaulaan pujotettiin tällä kertaa hopeamitalit. Kuva: KIRSI-MAARIT VENETPALO
Hämeenlinnan Lentopallokerhon joukkueen kaulaan pujotettiin tällä kertaa hopeamitalit. Kuva: KIRSI-MAARIT VENETPALO

Lentopallo LP Viesti–Hämeenlinna 3–1, voitot 3–0

 

Salon ja Hämeenlinnan vuorottelu naisten lentopallon Suomen mestareina jatkuu. Tällä kertaa Varsinais-Suomen lentopallodynastia LP Viesti tyrmäsi Hämeenlinnan Lentopallokerhon Mestaruusliigan finaalisarjassa suoraan kolmessa ottelussa.

Viime kausina mestaruuden lunastaminen kotisalissa on ollut vaikeaa LP Viestille, joka on nykyisen seurahistoriansa jokaisella 11 kaudella pelannut SM-kullasta. Kolmena viime keväänä Viestillä oli mahdollisuus katkaista loppuottelusarja Salohallissa, mutta nämä ottelut päättyivät kaikki HPK:n voittoon.

Nyt katkaisu kävi sitäkin tyylikkäämmin. LP Viesti menetti kolmannen erän Lentopallokerholle, joka onnistui voittamaan välierissä ja loppuotteluissa kaikki kolmoseräänsä, vaikka otteluvoittoja tulikin tappioita vähemmän. Muuten Viesti oli suvereeni, vaikka eränumerot olivatkin varsin tiukat 25–23, 25–21, 19–25, 25–21.

Ensimmäisessä erässä LP Viesti nousi 16–19-tappiolta voittoon, mutta ratkoi toisen erän pikatahtia karkaamalla 18–9-johtoon. Ratkaiseva neljäs erä alkoi salolaisten 10–1-rynnistyksellä.

 

Naisten lentopalloliigassa yksikään joukkue ei koskaan ole noussut mestaruuteen oltuaan loppuottelussa tappiolla voitoin 2–0. Ylipäätään selkä seinää vasten pelannut joukkue on kääntänyt finaalisarjan voitokseen vain kolmesti.

Lentopallokerhon selkäranka tasaiseksi povatussa finaalisarjassa katkesi käytännössä kahden ensimmäisen loppuottelun menettämiseen 2–1-eräjohdosta.

– Pelasimme kaksi peliä todella hyvin, ja ne olivat muutamasta pallosta kiinni. Tiesimme, että tämä olisi meille vaikeaa, kun Viestillä oli katkaisupaikka Salohallissa. Pelasimme nyt yhden hyvän erän. Ehkä meillä ei vain ollut puhtia enää ainakaan henkisellä puolella, vaikka lähdimme tähänkin peliin kovaa, Hämeenlinnan yleispelaaja Suvi Kokkonen arveli.

19-vuotias Kokkonen palkittiin sarjan päätteeksi naisten Mestaruusliigan vuoden pelaajana, mutta päällimmäisenä tunteena huokui tappiosarjan jälkeen luonnollisesti pettymys.

– Olen tosi ylpeä meidän joukkueestamme, vaikka tässä kävi näin. Hopea on hävitty mitali, mutta tästä voi olla ylpeä, Kokkonen kuitenkin totesi.

 

Molemmilla puolilla nähtiin ensimmäisen finaalin kääntyminen neljännen erän hämeenlinnalaisjohdosta 20–11 käänteentekeväksi koko ottelusarjalle.

– Tietenkään sarja ei siihen voinut ratketa, mutta henkinen yliote tuli siinä meille. Kun pelasimme Hämeenlinnassa, heidän joukkueensa ei mielestäni näyttänyt kahden erän jälkeen enää samalta kuin ensimmäisessä ottelussa, että he uskoivat voittoon, LP Viestin matkassa koko vuosikymmenen finaalikauden kulkenut päävalmentaja Tomi Lemminkäinen arvioi.

Lemminkäinen ei nähnyt isoa eroa pelillisesti joukkueiden välillä, mutta LP Viestin johdonmukaisuus syöttö- ja torjuntapelissä taivutti sarjaa kohti Viestin mestaruutta. Viimeisessä ottelussa Viesti jätti Lentiskerhon vastaanoton suhteellisen heikkoihin lukuihin, joka erässä alle 40 prosentin.

– Varmaan kaikki odottivat tasaista ja pidempää sarjaa, mutta nyt ne tasaiset pelit vain kääntyivät meille. Satuimme voittamaan kaksi ensimmäistä peliä, mutta tänään ero oli selvä.

 

Kahden kovan ulkomaalaishakkurin taistelussa pidemmän korren vei hurjat 26 pistettä tykittänyt LP Viestin Kertu Laak. Kahdessa ensimmäisessä erässä virolainen latoi 17 pistettä hyökkäämällä 69 prosentin tarkkuudella. Laak oli jälleen terävä neljännen erän alussa, jolloin hän torjui kaksi pistettä ja syötti kaksi Viestin karatessa kohti mestaruutta.

Hämeenlinnan ranskalainen Maëva Orlé ylsi 21 pisteeseen. HäSa

3–1(25–23, 25–21, 19–25, 25–21)

LP Viesti

Pisteet:

Kertu Laak 26/+16
Jenna Rosenthal 15/+13
Olena Prokopenko 12/+6
Lena Lymareva-Flink 12/+4
Anna Czakan 6/-1
Viktorija Tuchasvili 4/+3

Torjunnat: 17
Ässäsyötöt: 10
Vastaanottoprosentti: 43

Hämeenlinna

Pisteet:

Maëva Orlé 21/+12
Suvi Kokkonen 12/+1
Kateryna Kalchenko 8/+7
Salla Karhu 7/+2
Mara Green 6/-1
Pauline Martin 5/+4

Torjunnat: 9
Ässäsyötöt: 4
Vastaanottoprosentti: 31