Urheilu

Ladun parisoutukaksikko kruunasi kotikisat Suomen mestaruudella – Heikki Karjaluodon ylityöt palkittiin kultakasalla

Heikki Karjaluoto tyhjensi palkintopöydän Katumajärven SM-souduissa.
Oulun Kilpa-Veljien Heikki Karjaluoto souti Katumalla viikonloppuna seitsemän starttia, jotka toivat kuusi kultaa ja yhden pronssin.

Yli 60-vuotiaissa ensimmäistä kauttaan soutavat Arto Mykkänen ja Pentti Vepsäläinen kirkastivat sunnuntaina järjestäjäseurojen SM-viikonlopun Katumajärven pienvenekisoissa. Hämeenlinnan Ladun parisoutukaksikko otti lauantain sprinttipronssin jatkeeksi kultaa vahvemmassa lajissaan normaalimatkalla.

Mykkänen ja Vepsäläinen olivat lopulta ylivoimaisia kahdeksan veneen kisassa. Kymmeneksi kilometriksi tarkoitettu matka taittui täydellisessä soutukelissä ajassa 38.22,2. Valkealan Soutajien Harri Pyöriä ja Hans Jaakkola hävisivät 35,8 sekuntia.

– Hyvä suoritushan se eilinenkin oli, mutta tänään oli napakymppi. Käännökset menivät oikein hyvin, ainakin maalin päässä, Mykkänen arveli.

Mestaruus oli hämeenlinnalaisille kesän kolmas. Vain kilometrin rykäys ei tuonut kultaa.

– Kyllä meille enemmän maistuvat nämä pitkät matkat. Kun harjoittelemme, niin alle kymmenen kilometrin treenistä jää huono tuntuma. Herkullista tämä on, koska nämä olivat kauden viimeiset soudut, ja tänne kerääntyy Suomen eliitti, Vepsäläinen makusteli.

Matka ei kuitenkaan ollut lähelläkään ilmoitettua 10 kilometriä, vaan soutajien käyttämän GPS-mittarin mukaan 7,8 kilometriä. Miesten yksinsoudun voittaneen Heikki Karjaluodon voittoaika 37.31,2 oli kova, mutta kympillä se olisi ollut käsittämätön.

– Vaikka Heikki on ihan huippuäijä, niin heti, kun kuulin ajan, tiesin, ettei matka varmasti ole kymmentä kilometriä. Mutta se (7,8 km) oli matka ja kaikille sama. Saimme kyllä tietää sen lähdössä ja lähdimmekin pitämään kovaa vauhtia koko ajan. Oli hyvä, kun eilisen kakkospari (Pyöriä–Jaakkola) lähti jälkeemme ja näimme heistä koko ajan, mitä vauhtia menimme, Vepsäläinen totesi.

Hämeenlinnan Ladun toinen edustaja, 40-vuotiaiden yksinsoudun Kari Aronen ei kyennyt jatkamaan mitalisarjaansa normaalimatkalla. Sprintin pronssimitalisti jäi lopulta minuutin päähän mitalista. 38.56,9 minuuttia soutaneelle voittajalle, Virtain Urheilijoiden Marko Leppämäelle Aronen hävisi tasan kaksi minuuttia.

Toinen isäntäseura Hämeenlinnan Soutajat sai sunnuntaina starttilaiturille vain yhden veneen. Ossi Hämäläinen ja Niko Vanamo lähtivät miesten yleisen sarjan parisoutuun mitalitavoittein.

Alle sekunnilla sprintin pronssin hävinnyt kaksikko koki normaalimatkalla vielä huonompaa tuuria. Keulasoutaja Hämäläisen ulompi airo katkesi ensimmäisen kierroksen kääntöpaikalla ja pari joutui keskeyttämään.

Oulun Kilpa-Veljien Karjaluoto oli lopulta viikonlopun kuningas. 41-vuotias jyväskyläläinen voitti kaikkiaan kuusi kultamitalia, kolme molempina päivinä. Lauantaina hän jäi parinsa Heikki Herrasen kanssa M40-sprintissä kolmanneksi, mutta sunnuntaina he voittivat parisoudun normaalimatkan.

Lisäksi Karjaluoto otti sunnuntaina vaimonsa Suvin kanssa helpon kullan sekavuorosoudussa, kun vastassa oli vain yksi, yli 50-vuotiaissa soutanut venekunta. Kaikkiaan Karjaluodot voittivat kolme mestaruutta.

– Tänään oli kyllä aika raskas päivä. Sen verran koville jouduttiin varsinkin parisoudussa, että vuorosoudussa oli vieteri aika suorana. Onneksi vuoroveneessä pystyy säätelemään, kuinka paljon kumpikin soutaa. Nyt Suvi souti huomattavasti enemmän kuin yleensä. Tänään oli kilpailua reilut kaksi tuntia, ja eilinenkin kisapäivä venyi 11-tuntiseksi, kun tulimme Tampereelta, Heikki Karjaluoto kertoi.

– Tänä viikonloppuna oli ensimmäistä kertaa käytössä seuran uusi parivene, ja Herrasen pari ei päässyt, joten tuurasin häntä. Oli mukava kokeilu. Ihan hyvä, että oli vähän alimittainen rata, kun oli useampi lähtö.

Karjaluoto on voittanut viime vuosina yksinsoudussa lähes kaiken voitettavissa olevan. Vain Virtain Urheilijoiden Jari Kuhno on työntänyt airoa rattaisiin. Nyt Kuhno taipui normaalimatkalla 50 sekuntia. Lähimmäs ylsi M50-sarjan ylivoimainen voittaja Juha-Matti Valkama (37.44,0).

Karjaluodon mielestä yksinsoudussa joutuu vielä tekemään töitä voittojen eteen, mutta vuorosoutu on harmittavasti häviämässä.

– Aloitimme aikanaan (Suvin kanssa) vuorosoudusta, joten sen tulevaisuudesta olen vähän huolissani. Silloin 5–6 vuotta sitten oli sekasarjoissakin kovaa kilpailua. Osittain se kilpailutilanne oli syynä, että siirryimme yksiköihin. Onneksi siellä on väkeä. Tässä lajissa kaikki ovat käytännössä työssäkäyviä tai eläkkeellä olevia harrastajia, joten olemme samalla viivalla, toisin kuin hiihdossa, kansallisella tasolla kilpaa Ski Jyväskylän riveissä hiihtävä Karjaluoto sanoi. HäSa

Päivän lehti

22.2.2020