Kolumnit Urheilu

Lähivuosien tärkein jalkapalloturnaus näyttää esimerkkiä – Seurojenkin aika herätä naisten jalkapalloon

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tänään perjantai-iltana Ranskassa käynnistyvät naisten jalkapallon MM-kisat ovat lajille juuri nyt tärkeämmät kisat, kuin esimerkiksi viime kesän miesten vastaavat.

Konservatiivinen, maailman harrastetuin urheilulaji on viimein herännyt tälle vuosituhannelle ja sen mahtavimmat seurat ympäri maailman panostavat nyt tosissaan naisten peliin. Jalkapallo ei kasva enää merkittävästi miesten puolella, maailmassa ei yksinkertaisesti ole enää kolkkia mihin se voisi levitä. Nyt on tyttöjen ja naisten aika astua esiin.

Naisten jalkapalloilu on räjähdysmäisessä kasvussa globaalisti ja Suomessa futiksen ykkösaseman säilyminen harrastetuimpana lajina myös tulevaisuudessa riippuu paljolti tyttö- ja naisjalkapallon kasvusta. Tällä hetkellä jalkapallon lisenssipelaajista noin neljännes on tyttöjä ja naisia.

Jos olisin suomalaisessa jalkapalloseurassa päättävässä asemassa, laittaisin, jos en ihan kaikkia, niin merkittävän osan pelimerkeistä tyttö- ja naisjalkapalloilun kehittämiseen. Vaikea keksiä mitään imagollisestikaan parempaa profiloitumista seuralle, varsinkaan nykyisen tasa-arvokeskustelun aikaan.

 

Nämä kisat ovat siis lajille elintärkeät. Seuratasolla tapahtuneen kasvun tueksi tarvitaan onnistuneet maailmanlaajuiset kisat niin kentällä kuin katsomossakin. Lähetysoikeudet ovat yli 200 tuotantoyhtiöllä, joten levikki ei liene ongelma. Peleistä yli 20 on jo etukäteen loppuunmyyty, eli suosio lähes miljoonan myydyn lipun myötä myös paikan päällä näyttää hyvältä.

Kentällä kisoista povataan kovempitasoisia kuin koskaan ennen. Tämä veikkaus perustuu lähinnä pelaajien mahdollisuuteen harjoittaa lajia ammattinaan laajemmin kuin menneinä vuosina, jolloin fyysinen ja taidollinen kehitys on mahdollista.

Toisin kuin ehkä aiemmissa kisoissa, tänä kesänä ehdokkaita mestariksi on useita. Isäntämaa Ranska hakee ennen kokematonta asemaa jalkapallomaailmassa, jolloin sama maa pitäisi hallussaan niin miesten kuin naistenkin valtikkaa.

Hallitseva mestari USA on jälleen suosikkien joukossa, yhdessä Englannin, kestomenestyjä Saksan ja Hollannin kanssa. Yllättäjän viittaa voi sovitella hyvinkin Kanadan, Etelä-Korean tai Australian ylle. Isoin yllätys olisi kuitenkin, jos naisten jalkapalloilu ei ottaisi jälleen yhtä merkittävää askelta eteenpäin.

Päivän lehti

23.1.2020