Urheilu

Lahtelainen juoksuharrastaja perusti Hämeenlinnaan suuren polkukisan – Aulangon metsissä lauantaina lähes 500 juoksijaa

Viime vuosina kovassa nosteessa olleen kuntourheilulajin polkujuoksun Suomen pääkiertue saapuu viikonloppuna Hämeenlinnaan. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Aulanko Tower Trail on heti osa Trail Tour Finland -kilpailusarjaa, johon kuuluu myös kuusi muuta, huomattavasti klassisempaa tapahtumaa.

Aulanko Tower Trail juostaan metsä- ja kuntopoluilla Aulangonjärven molemmin puolin. Pidempi 22 kilometrin lenkki on virallinen TTF-matka. Lyhyempi matka on 13 kilometriä. Nousumetrejä pitkällä matkalla on 550 ja lyhyellä 350. Kisakeskus on Aulanko Outdoorsin Tapahtumalato Katajistonrannassa.

Kilpailunjohtaja Toni Tiaisen mukaan reitti ei ole teknisesti kovin vaikea, mutta korkeuserot kompensoivat. Hän vakuuttaa, että reitiltä ei voi eksyä, mikäli maastoon jo viedyt merkit saavat olla rauhassa.

– Maasto on vaihteleva. Tuntureita meillä ei ole, mutta muuten löytyy lähes joka luonnon elementtiä. Käytämme radanmerkitsemisessä helppokäyttöisiä merkkaustikkuja, kalkkimaalia ja kylttejä tukena. Risteävät polut suljetaan nauhoilla.

Yhteislähtö tapahtuu kello 10. Maali sulkeutuu kello 15. Pitkän matkan voittoajaksi arvioidaan puolitoista tuntia.

 

Trail Tour Finlandin toiseksi lyhimmällä etapilla on mukana tukku Suomen parhaita polkujuoksijoita ja suunnistajia. Tiainen mainitsee mukana olevan ainakin MM-polkujuoksija Juuso Simpasen, Eetu Nordmanin ja Janne Hietalan sekä huippusuunnistajat Jere Pajusen ja Sofia Haajasen, joita odotetaan kärkipäähän.

Ilmoittautuneita on kaikkiaan noin 480.

– Tämä on väkimäärältään Suomen suurimpia polkujuoksutapahtumia. NUTS Karhunkierros, Ylläs–Pallas ja Bodom Trail ovat vielä selvästi isompia, mutta lähtölista on polkujuoksukisaksi poikkeuksellisen kova, Tiainen sanoo.

Viime syksynä Trail Tour Finlandille haettiin uutta osakilpailua, ja Aulanko Tower Trail voitti äänestyksessä Tahko Trailin. Tapahtuman laittoi alulle Tiaisen johtama Lahti Trailrunners, ja vastuullisena tahona kisan järjestää Tiaisen yritys TT-Trails. Lisäksi järjestämässä on väkeä hämeenlinnalaisesta Tawastia Trail Clubista.

– Pari vuotta olen miettinyt uuden osakilpailun perustamista Trail Tourille. Tutustuin (Tawastia TC:n) Henry Aaltoon ja saimme Aulangon metsät hyvin tuntevan Seppälän Tonin mukaan. Hän hoiti ratamestarin homman, ja saimme ihan kiertueen tasoisen reitin, lahtelainen Tiainen kertoo.

Tiainen toivoo laadukkaan toteutuksen ja reitin tuovan tapahtumalle jatkoa.

– Totta kai homman pitää nyt toimia kuin junan vessa, että ihmisillä on hyvä fiilis olla mukana. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic