Urheilu

Lammilla piipahtanut Petra Olli tähyää jo Tokion olympialaisiin

Budapestin maailmanmestarilla on pitänyt kiirettä. Perjantaina maisteltiin mestaruuskakkua Lammilla, ja lauantaina juhlitaan kotimaisemissa Lappajärvellä.
Petra Olli nappasi Hannu Saarisen niskalenkkiin perjantain mitalikahveilla.

Painin maailmanmestarilla Petra Ollilla, 24, ei ole käynyt aika pitkäksi lähiviikkoina. Lappajärveläinen tuuletti reilu kuukausi sitten uransa ensimmäistä MM-kultaa Budapestissa Unkarissa ja sen jälkeen alkoi melkoinen pyöritys.

Perjantaina Olli vieraili Lammilla pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Lammin Ikkuna oy:n mitalikahveille. Aamutuimaan urheilija oli jo ennättänyt pistäytyä Ylen Aamu-tv:n haastattelussa Helsingissä.

– Tästä jatketaan sitten kohti kotikuntaa Lappajärveä, missä on lauantaina hieman isommat juhlat. Kyllä tämä on aika hulinaa, mutta olen myös ennättänyt jo hieman rauhoittua ja olla läheistenkin seurassa. Salillekin olen jo palannut, ensimmäiset treenit olivat jo viikon kuluttua MM-kisoista, Olli sanoo.

Rauhoittua on ennättänyt myös Lammin Ikkuna oy:n toimitusjohtaja Hannu Saarinen, joka oli seuraamassa Ollin vääntämistä MM-molskilla paikan päällä Budapestissa.

– Se oli kyllä huikeaa seurattavaa. Loppuottelussa homma meni jo vähän liiankin jännittäväksi, Saarinen muistelee.

Onneksi Saarisen ei tarvinnut yksin hikoilla Papp László -areenassa.

– Lammilta oli reissussa vähän isompikin porukka. Emmekä tehneet turhaa matkaa, Saarinen nauraa.

 

Lammilla käytiin läpi vielä kerran Ollin MM-finaalia, jossa suomalainen kukisti sekavissa tunnelmissa päättyneessä kamppailussa Kanadan Daniella Labbagen. Pitkien videotarkastusten päätteeksi tuomaristo antoi Ollille vielä yhden pisteen, jonka jälkeen riemu repesi suomalaiskulmassa.

– Olin matsin päätyttyä aika sekaisin, enkä tiennyt miten tässä nyt käy, mutta onneksi valmentajat osaavat painisäännöt. Nykyään tiukat painiottelut alkavat olla aikamoista draamaa, mutta siitähän yleisö pitää, Olli pohtii.

Ollin voitto toi Suomelle ensimmäisen painin MM-kultamitalin 21 vuoteen. Marko Yli-Hannuksela nappasi mestaruuden miesten 76-kiloisten sarjassa Puolan Wroclawissa vuonna 1997.

 

Ollin painiuran tärkeimmät vuodet alkoivat Budapestin MM-kisoista.

Lue myös: Mestaripainija Petra Ollin otti vastaan sankka joukko onnittelijoita – illalla kultamitalisti aikoo mennä grillille ja saunoa

Seuraava merkittävä etappi siintää vuoden 2020 Tokion olympialaisissa. Välissä ovat myös ensi vuoden MM-kisat Kazakstanissa, joissa panoksena ovat jo olympiapaikat.

Olli oli mukana jo vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa. Tuolloin matka tyssäsi toisen kierroksen otteluun.

– Tokioon on vielä pitkä matka, sillä olympiadi on nyt vasta puolivälissä. Pikkuhiljaa katseet suunnataan kuitenkin jo sinnekin suuntaan, vaikka paljon ennättää tässä välissäkin tapahtua, Olli muistuttaa.

Tänä vuonna Olli kilpaili 65 kilon sarjassa, mutta olympiamolskilla tätä sarja ei ole. Jatkossa tavoitteet on asetettu 62 kilon sarjaan, jossa Olli urakoi myös ensi vuoden MM-areenalla.

– Kovia kisoja on luvassa vaikka kuinka paljon. Huhtikuussa aloitetaan Romaniassa käytävillä EM-kisoilla.

– Jatkan kovia harjoituksia entiseen malliin, ja pitää toivoa, että pysyn kunnossa. Minun pitää kehittyä vielä painin kaikilla osa-alueilla. Pelkällä fyysisellä kunnolla ei nimittäin pärjää, alleviivaa Olli. HäSa

Lue myös: SM-painit välipala Petra Ollille

Painija Petra Olli

Syntynyt 5. kesäkuuta 1994 Lappajärvellä

Ylioppilaaksi Kuortaneen urheilulukiosta vuonna 2014

Kotipaikka Lappajärvi

Edustaa Lappajärven Veikkoja

Ollia valmentaa Ahto Raska sekä oma isä Pertti Olli.

Budapestin MM-kisojen sarjan 65 kiloa kultamitalisti. Aikuisten sarjassa Olli oli 58-kiloisten MM-hopealla Las Vegasissa vuonna 2015.

EM-kisoissa Olli on voittanut kultaa vuosina 2016 (58 kg, Rikka) ja 2018 (65 kg, Kaspijsk) sekä pronssia vuonna 2014 (58 kg, Vantaa).

Harrasti aiemmin mm. yleisurheilua, maastohiihtoa ja pesäpalloa

Päivän lehti

3.8.2020