Urheilu Hämeenlinna

Lämpö hillitsi kaupunkimaratonilla, korona ei – Johanna Antila murskasi naisten reittiennätyksen

Kokemus jylläsi miesten maratonilla ja puolimaratonilla.
Johanna Antila ohitti toisella kierroksella Aulangon osuudella muutaman miesjuoksijan. Kuva: Tomi Vesaharju
Johanna Antila ohitti toisella kierroksella Aulangon osuudella muutaman miesjuoksijan. Kuva: Tomi Vesaharju

Paahtava aurinko oli monelle Hämeenlinnan kaupunkimaratonin osanottajalle hidaste lauantaina, mutta kilpailun 35. vuosikerta tuotti myös yhden reittiennätyksen.

Vaasalainen Johanna Antila oli naisten maratonilla täysin ylivoimainen. Hän kellotti koko maratonin neljänneksi nopeimman ajan 3.04.22, joka rikkoi Hanna Kuninkaanniemen nimissä olleen reittiennätyksen viidellä minuutilla. Muut naiset jäivät puolen tunnin päähän.

Antilalle kilpailu oli kesän ensimmäinen ja ensimmäinen maraton ainakin viiteen vuoteen, juoksija kertoi.

– Tuntui kuin olisin lähtenyt puhtaalta pöydältä matkaan. Alkupuolisko kulki tosi hyvin, mutta toisella vauhti putosi. Aulangon hiekkaisen osuus oli vastatuulessa aika haastava pätkä, Antila totesi.

Antila juoksee pääasiassa numerolappu rinnassa vain pidemmillä polku- ja ultrajuoksumatkoilla. Niinpä hän totesi saaneensa Hämeenlinnasta hyvän vauhtikestävyysharjoituksen.

– Tämä sopi hyvin aikatauluihin, kun olen kuukauden päästä menossa Nuuksioon juoksemaan polku-ultraa. Nämä riittävät kisoiksi tälle vuodelle. Monena vuonna en ole kisannut ollenkaan.

Janne Männikkö juoksi tasaiseen tahtiin miesten maratonin ykköseksi. KUVA: Tomi Vesaharju

Janne Männikkö nousi maratonin voittoon

Miesten maratonilla päästiin juuri ja juuri alle kolmen tunnin. Hämeenlinnan katujen kuninkaan tittelistä käytiin lopulta kova taisto, jonka vei yli 40-vuotiaiden sarjassa juossut Janne Männikkö.

Raumalainen juoksi Telia Runners Finlandia edustaneen Mikko Sallisen kiinni neljä kilometriä ennen maalia. Tasaista vauhtia pitänyt Männikkö voitti lopulta ajalla 2.58.46. Eroa yleisen sarjan voittaneeseen Salliseen tuli 23 sekuntia.

Maraton oli molemmille kauden toinen. Se ensimmäinen oli kesäkuun alussa juostu Yyteri-maraton. Porissa pitkien matkojen spesialisti Sallinen oli niukasti nopeampi.

– Molemmat puolikkaat taisivat mennä aivan samaa vauhtia. Lämpimällä säällä pitää malttaa, sillä ennätyksiä ei tällä kelillä tehdä, Männikkö arveli.

Raisiolaista Team Rajua edustava Männikkö on maratonintoilija sanan varsinaisessa merkityksessä. Syksyn ohjelmassa hänellä on ainakin kaksi täyttä maratonia, mutta kausi tuskin jää SAUL:n SM- ja Paavo Nurmi -maratoniin.

– Nyt varsinkin, kun ikää alkaa tulla, niin on mukavaa rääkätä itseään vähän pidemmillä matkoilla. Tänne piti lähteä, kun ei kisoja ihan liikaa ole koronavuonna ollut. Jos kaikki menee hyvin, tänä vuonna voi tulla seitsemän maratonia.

Kari Kinnunen kaartoi puolimaratoonareista ensimmäisenä stadionille. KUVA: Tomi Vesaharju

Marika Luukkanen vuorostaan puolimaratonin voittaja

Myös puolimaratonilla kokemus oli valttia. 55-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Kari Kinnunen noudatti Männikön kaavaa puolta lyhyemmällä matkalla ja oli vikkelin ajalla 1.22.08. Sarjassa M45 juossut Tuomas Mikkola tuli maaliin 23 sekuntia myöhemmin. Yleisen sarjan ykkönen Tomi Rämä sai ajan 1.23.46.

– Yllättävää kyllä vauhtini riitti nuoremmille. Keli taisi olla liian rankka heille, että kokemus varmaan ratkaisi. Hyvä hallittu juoksu omaa maksimia ja kuumuutta vastaan, kun oma ennätys ja viimevuotinen aika parani 40 sekuntia, Kinnunen kiteytti.

Naisten puolimaratonilla saatiin hämeenlinnalaisvoittaja. Viime vuonna 10 kilometriä kaupunkimaratonilla voittanut Marika Luukkanen oli nyt pidemmällä matkalla nopein nainen ajalla 1.28.55.

– Reilusti yli puolenvälin meni helposti, mutta sitten alkoi matka painaa. Ei se vauhti kuitenkaan pudonnut pahemmin. 1.30 oli tavoite, Luukkainen kertoi.

Ensi vuodeksi Luukkainen ei kuitenkaan lupautunut lähteä voittamaan maratonia.

– Tällä logiikalla maraton olisi varmaan seuraava, mutta tämä oli ainakin kovavauhtinen maksimini. Vielä en ole maratonia juossut.

Marika Luukkanen ei mieli täydelle maratonille. KUVA: Tomi Vesaharju

Ei palkintoja kouraan

Kympillä voittoaika asettui lukemiin 35.12, mistä vastasi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aleksi Niemelä. Kalle Rytkönen, Antti Mattila ja Tomi Kanto alittivat myös 36 minuuttia.

Helsingin Juoksijoiden Anu Pitkänen vei ylivoimaisen voiton naisten kympillä. Hän jätti ajallaan 43.30 Helmi Ikosen ja Tuija Jantusen lähes kahden minuutin päähän.

Voittotulokset olisivat saattaneet olla kovempiakin, sillä ainakin naisten kympillä oli juostu kärjestä harhaan ilman kärkiauton apua. Kymppiä kuuden kilometrin kohdalla johtanut kaksikko eksyi kaupunginpuiston rannan hiekkareitillä. Johtanut juoksija kellotti 10 kilometriä reiluun 40 minuuttiin. Muutamat muutkin harmittelivat opastuksen puutetta.

Firmaviestissä oli vain kaksi joukkuetta. Kaupungin kipittäjät peittosi Kanta-Hämeen urheilutoimittajat 4.20 minuutilla juostuaan kolmella naisella kympin aikaan 53.11.

Vaikka koronarajoitukset purettiinkin lauantaina, kaupunkimaratonilla oltiin vielä melko tarkkoja. Esimerkiksi palkintoja ei annettu suoraan urheilijoille ja lähdössä ainakin yritettiin saada välejä juoksijoiden kesken. Sumat purkautuivat kuitenkin jo lähtöpaukusta.

Ilmoittautuneita kaupunkimaratonille kertyi lopulta 480 sekä kaksi viestijoukkuetta. Maaliin pääsi 431 juoksijaa, joista maratonilla 107. HäSa

Juttua tarkennettu 2.8. kello 14.20: eksyminen tapahtui naisten 10 kilometrillä.

Päivän lehti

4.8.2020