Urheilu Hattula

Laput silmillä juossut Tero Miettinen voitti Military Runin ylivoimaisesti – Järjestäjät “kiristävät ruuvia”

Military Run juostiin Parolannummella helteisessä ja kuivassa kelissä.
Ammattisotilas Tero Miettinen ryömi panssarivaunun alta voittoon ohi alkumatkasta johtaneen Hakan Juho Veikkolaisen.

Perinteiseksi polkujuoksukisaksi Hämeenlinnan seudulla muodostuneen Military Runin tarina jatkui vanhoin sävelin. Tykin patruunahylsyn muotoisiin kiertopalkintoihin kirjattiin tutut nimet ja juoksijoitakin oli suunnilleen saman verran kuin viime vuonna.

Miesten nyt 14 kilometrisen kilpasarjalenkin nopein oli jälleen Miettinen, ei toki viime vuoden voittaja, pyöräiljä Olli, vaan neljännen sotilasjuoksun herruuden vienyt Tero Miettinen. Naisten pitkän matkan voittoon juoksi puolestaan niin ikään toissavuotinen ykkönen, Kerttu Niinimäki.

Panssariprikaatilainen on ollut Parolannummen vaunu-urilla kuin kotonaan. Hän voitti vuosina 2014–16 ja oli tänäkin vuonna ylivoimainen. Jari Niemenmaa ja Samuli Aalto hävisivät viisi minuuttia.

– Olen ollut täällä joka kerta, eikä tätä malttanut nytkään väliin jättää. Tämä on mukavan erilaista. Tekniikkakin alkaa olla näihin polkujuoksuihin kunnossa, ettei tarvitse varoa jokaista askelta. Teknisillä osuuksilla eroa tuli kuin itsestään, vääpeli Miettinen jutteli.

Miettinen on tällä hetkellä kovassa kunnossa harjoiteltuaan viikko sitten juostulle Helsinki City Marathonille, jolla hän oli 13:s.

– Juoksu kulki yllättävän hyvin, kun on se maratonkin alla. Piti lähteä seurailemaan niitä junioreita (HPK:n jääkiekkojunioreita osallistui lyhyemmälle matkalle), mutta heidän vauhtinsa hyytyi aika nopeasti. Jatkoin siitä yksin sitten.

Miettinen kuitenkin veti mutkia suoriksi matkan alkupuolella, ja tämän kuultuaan oli valmis luovuttamaan voiton parhaalle oikeaa reittiä juosseelle. Kilpakumppanit eivät kuitenkaan nähneet Miettisen oikaisua tämän ylivoimaisuuden takia ratkaisevaksi, ja riihimäkeläinen sai pitää voittonsa kilpailun johdon annettua “vain” viiden minuutin aikasakon. Voittoaika oli tämän jälkeen 1.05.14.

Miettinen ei ollut ainoa reitiltä harhaillut. Opastus oli heikko ainakin Parolan Leijonalla Lentokentän eteläpäässä. Ratamestari Jyrki Vuorinen otti tämän omaan piikkiinsä, mutta juryn Ville Karvisen kanssa muodostanut Janne Oksanen puolusti reittiä.

– Haastattelimme kolmen kärjen. Tero oli mennyt yhdestä kohdasta ohi ja juossut 300 metriä lyhyemmän matkan. Kakkosen ja kolmosen mukaan reitti oli kuitenkin hyvin merkattu, Oksanen sanoi.

– Kai se itsestäkin riippui, kun en seurannut ympäristöä, mutta ei voi mitään, Miettinen harmitteli.

Naisten kilpasarjassa maaliin tuli tänä vuonna vain kaksi juoksijaa. Kerttu Niinimäki voitti Minna Leinon liki puolella tunnilla juostuaan 1.22.45.

Myös Niinimäellä oli vaikeuksia seurata viitoituksia.

– Luulin menneeni sekaisin jossain kohtaa, enkä tiennyt monentenako olin, mutta kun kuulin, että johdan, tuli hyvä mieli ja lisää vauhtia. Moni muukin meni samassa paikassa harhaan, ja minä vain seurasin miehiä, Niinimäki kertoi.

16-vuotias Niinimäki oli naisten kilpasarjassa mukana jo kolmatta kertaa.

– En huomannut hirveästi eroa aiempiin, mutta mukavan rankka reitti oli.

Valkeakosken Hakan hiihtäjälle Military Run sopi hyvin kesäohjelmaan.

– Tässä on kaikenlaisia juoksukilpailuja, myös radalla. Muuten treenataan monipuolisesti sauvakävellen ja rullahiihtäen. HäSa

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi