Urheilu

Laura Mononen eteni erävaiheeseen – Pärmäkoski 20:s: “Olen todella väsynyt

Vain neljä suomalaishiihtäjää läpäisi karsinnan Drammenin sprinteissä. Joni Mäki jälleen kymmenes, Norjalle kaksoisvoitot.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen eteni toista kertaa tällä kaudella maailmancupin sprintissä erävaiheeseen, kun hän Norjan Drammenissa oli parhaana suomalaisnaisena perinteisen tyylin karsinnassa 29:s (+6,70).

Suomen kuusikosta Monosen lisäksi karsinnan selvitti nippa nappa Krista Pärmäkoski (30:s +7,33) kahden sadasosasekunnin turvin, mutta Anne Kyllösen (37:s +9,98), Johanna Matintalon (39:s +10,23), Kerttu Niskasen (46:s +11,46) ja Andrea Julinin (48:s +12,03) vauhdit eivät riittäneet.

Mononen joutui kovaan alkuerään, jonka ykkönen oli maailmanmestari Maiken Caspersen Falla. Tämä erä oli kaikista viidestä ylivoimaisesti nopein ja molemmat aikavertailulla jatkoon menneet olivat tästä erästä. Monosenkin aika oli parempi kuin heikoimman suoraan jatkoon menneen.

Falla voitti myös finaalin ja Norjan kaksoisvoiton varmisti Astrid Jacobsen ennen Venäjän Natalia Neprjajevaa.

Mononen oli alkueränsä kuudes ja loppusijoitus oli 29:s.

– Karsinta oli paremman tuntuista kuin erähiihto. Vähän taisi 30 kilometriä painaa, Mononen tuumasi viitaten Holmenkollenin viikonloppuun.

Monosen karsintahiihto oli suomalaisittain päivän positiivista antia, sillä 34-vuotiasta hiihtäjää ei ole pidetty sprintterinä. Vapaalla tyylillä hän toki otti tällä kaudella uransa toisen sprintin SM-mitalin kirimällä hopealle.

– Enemmän terävyyttä pitäisi olla. Ei meinaa oikein vauhti riittää maailmancupissa kärkitaisteluihin eikä omasta erästä ollut jatkoon saumaa, mutta kiva oli päässä hiihtämään erä. Otepäässä etenin myös erävaiheeseen.

Pärmäkoski oli alkueränsä neljäs, mutta jäi aikavertailussa yli kolme sekuntia välieräpaikasta. Loppusijoitus oli 20:s.

– Olen tosi väsynyt, mutta kolmen joukkoon haluan kokonaiscupissa, Pärmäkoski kommentoi.

Suomalaismiehistä ykkössprintteriksi noussut 24-vuotias Joni Mäki eteni välieriin ja oli kolmannen kerran tällä kaudella kymmenes. MM-Seefeldissä hän oli kolmastoista.

– Erissä lähti kulkemaan, oli helppoa hiihtoa. Välierässä oli pakko yrittää vauhtia. Hyvä kisa, kymppisakkiin taas, korosti Mäki, jolle vapaa tyyli on parempi.

Toinen erävaiheeseen edennyt suomalainen Anssi Pentsinen oli 27:s. Myös miehissä Norja otti kaksoisvoiton kärkikaksikkona Johannes Kläbo ja Eirik Brandsdal ennen Ranskan Richard Jouvea. Yhdeksän parhaan joukossa oli seitsemän norjalaista.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Falunissa, jossa ohjelmassa ovat vapaalla tyylillä sprintit ja normaalimatkat (N10/M15km). HäSa