Urheilu

Laura Mononen iski hyvin Kollenilla – Frida Karlsson kukisti viimeisen kierroksen kirillään Therese Johaugin

Kerttu Niskanen parhaana suomalaisena seitsemäs.
Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen päätti maailmancupkautensa hyvään hiihtoon. Kuva: epa08261610
Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen päätti maailmancupkautensa hyvään hiihtoon. Kuva: epa08261610

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli iskussa, kun maailmancup jatkui Holmenkollenin 31 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökilpailulla.

Lumipulan takia uusittu 6,2 kilometrin lenkki kierrettiin viisi kertaa ja mahdollisuus oli myös suksien vaihtoon.

Pääryhmässä koko matkan hiihtänyt Mononen oli loppukiritaistossa kahdestoista (+49,4) alle kymmenen sekuntia neljännestä sijasta.

– Kisa sujui hyvin ja aikaero kärkeen oli pienin ikinä tällä matkalla eli vauhti oli kohtalaista suhteessa kärkeenkin. Suksi toimi hyvin koko kisan ajan, eikä tarvinnut käydä vaihtamassa. Välillä oli ihan leppoisaakin hiihtoa pääjoukossa ja olisi ollut vara hiihtää kovempaakin, mutta porukassa laskut tulevat paremmin, Mononen tuumasi.

– Kovemmalla matkavauhdilla olisi pystytty karsimaan porukkaa pienemmäksi. Olisi ollut mukava hiihtää vanhaa reittiä, jossa on kunnon pitkä nousupätkä. Olen pystynyt täällä viidenneksi hiihtämään, niin harmittaa toki, ettei ihan kymmenen joukkoon yltänyt. Siihen olisin ollut tosi tyytyväinen.

Kisan yllätys nähtiin viimeisellä kierroksella, kun Ruotsin Frida Karlsson otti kiinni Norjan Therese Johaugin ja nousi voittajaksi.

Johaug karkasi tuttuun tyyliinsä jo 3,5 kilometrin jälkeen. Puolimatkaan ero kasvoi jo 43 sekuntiin ja norjalaisen voitto näytti varmalta.

Kisan käännekohta oli kolmannen kierroksen jälkeen (18,6 km), kun ruotsalaiskolmikko sekä Krista Pärmäkoski kaarsivat pääjoukosta suksien vaihtoon. Nelikko jäi tässä vaiheessa Johaugista reilun minuutin päähän, mutta uusilla suksilla pääjoukko ajettiin nopeasti kiinni.

Karlsson ja Ebba Andersson irtosivat pääjoukosta 22 kilometrin kohdalla ja alkoivat saavuttaa Johaugia. Viimeiselle kierrokselle (24,8 km) lähdettäessä eroa oli vielä 34,8 sekuntia, mutta 27,7 kilometrin kohdalla enää 15,8 sekuntia.

Andersson putosi Karlssonin kyydistä, joka kilometri ennen maalia tavoitti Johaugin ja vei loppukirissä voiton 1,2 sekunnin erolla. Andersson oli kolmas (+20.9) ja Ruotsin vahvaa panosta täydentänyt Charlotte Kalla neljäs (+40.5).

Monosen tavoin Kerttu Niskanen (7:s +46,7), Anne Kyllönen (9:s +48,3) sekä Monosen kanssa saman ajan hiihtänyt Pärmäkoski (11:s 49,4) hiihtivät koko matkan pääjoukossa.

Nelikosta erityisesti Niskanen ja Pärmäkoski olivat kisan aikana aktiivisia myös vetohommissa

– Ihan hyvä kisa, mutta tuntui, että tämän päivän vireellä ja suksella olisi pitänyt hiihtää parempi sija. Kolmen kierroksen jälkeen teki mieli lähteä pitkään kiriin, mutta takana tultiin isolla porukalla, Niskanen pohti.

– Olisipa ollut vanha kunnon latu, missä on pitkä työpätkä, siinä olisi testattu kestävyysominaisuuksia ja eroja olisi tullut. Se olisi suosinut myös minua. Stadionille ei ollut yleisöä, mutta maastossa oli porukkaa ja kova mekkala.

Norjalaisille kisa oli pettymys, sillä toiseksi parhaana kotiladuilla Silje Theodorsen oli Monosen takana 13:s. Suomalaisryhmästä Johanna Matintalo oli 22:s (+3.21) ja Susanna Saapunki 37:s (+5.27).

Monoselle Holmenkollenin kisa oli viimeinen tällä kaudella maailmancupissa, sillä liiton rahatilanteen takia Kanadaan lähetetään vain kolme miestä ja kolme naista.

– Olisin ilman muuta halunnut kisata vielä Kanadassa, mutta tilanne on nyt tämä. Eli jäljellä on kolmen viikon päästä Pyhäjärven Suomen cup ja siitä viikko SM-kisat. Välissä olisi Norjassa Skandinavia-cupia, mutta kisa on viety kauas Lofooteille, joten en varmaankaan lähde sinne, Mononen kertoi. HäSa

Päivän lehti

12.8.2020