Urheilu

Laura Mononen luottavaisena uuteen kauteen – Maajoukkuehiihtäjät hallitsivat Vuokatissa

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli toinen lauantain sprintissä ja nosti seuransa neljänneksi sunnuntain viestissä. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen oli toinen lauantain sprintissä ja nosti seuransa neljänneksi sunnuntain viestissä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen kuului odotetusti kärkihiihtäjiin Vuokatissa, kun maastohiihtokausi avattiin Suomen cupin osakilpailulla.

Lauantain vapaan tyylin sprintissä Mononen oli toinen Anne Kyllösen jälkeen, ja maajoukkuekaksikko hallitsi kisapäivää, kun Anita Korva (6:s) ei ollut vielä parhaassa vedossaan.

HlHS:sta Anni Kainulainen oli karsinnan 17:s ja eteni erävaiheessa välieriin. Loppusijoitus oli yhdeksäs. Maija Hakala jäi puolestaan karsintaan oltuaan 36:s.

HlHS viestin neljäs

Sunnuntain viestiin HlHS lähti kovin odotuksin taistelemaan palkintopallipaikoista ja puolustamaan viime vuoden voittoaan, mutta jäi lopulta niukasti neljänneksi (+53,9).

Naisten 3 x 4 kilometrin viestin kokonaan vapaalla tyylillä voitti ylivoimaisesti Kainuun Hiihtoseura joukkueella Korva, Anni Alakoski ja Kyllönen ennen Vuokatti Ski Teamia (+48,8) ja Vantaan Hiihtoseuraa (+50,7), jonka Jasmi Joensuu oli kakkososuuden nopein.

Hämeenlinnan viestin avasi Kainulainen, joka lähti terävästi, mutta alkoi pudota jo ensimmäisen kahden kilometrin lenkin lopulla. Puolimatkassa ero kärjessä hiihtäneeseen Vuokatin Katri Lylynperään oli 5,5 ja vaihdossa 25,7 sekuntia.

– Hapokas osuus, lihaksisto ei ollut parhaimmillaan. Olisin toivonut itseltäni parempaa. Nämä vapaan tyylin kauden avaukset ovat aina olleet vaikeita, mutta sprintissä kuitenkin selvästi paras avauskisa mitä olen hiihtänyt, Kainulainen puntaroi.

Hakala kaatui

Toisella osuudella Hakala hiihti ensimmäisen lenkin samaa vauhtia kärkeen nousseen Kainuun Alakosken kanssa ja otti 8,5 sekuntia kiinni Vuokattia, mutta toisen kierroksen kaatuminen pudotti asemia, ja Mononen pääsi ankkuriosuudelle vasta kahdeksantena (+49,5).

– Tulos olisi ollut tyydyttävä ilman sitä kolarointia ja pyllähdystä. Siinä hapot jämähtivät jalkoihin ja vauhdin kiihdyttäminen nollasta oli mahdotonta. Viikonloppu oli tahmeaa menoa, mutta nyt vaan lisää hiihtoa alle, Hakala tuumasi.

Kyllönen karkasi kärjessä voittoon ja oli ankkuriosuuden nopein. Mononen hiihti neljän kilometrin osuuden 4,4 sekuntia hitaammin ja sai kyllä kiinni Vuokattia ja Vantaata, mutta palkintopalli jäi 3,2 sekunnin päähän.

– Yllättävän lähelle pääsin, en oikein tiennyt paljonko eroa on. Mutta nopea ja lyhyt rata, niin eipä siinä ihmeitä tehdä. Harmittava nelossija, Mononen summasi.

– Yllättävän hyvää hiihtoa oli tämä avausviikonloppu. Vaikka alla on pari viikkoa kovaa treeniä, ei tuntunut yhtään tukkoiselta.

Kohti maailmancupin avausta

Miesten viestin (3x6km) voitti Jämin Jänne joukkueella Markus Vuorela, Antti Ojansivu ja Ristomatti Hakola takanaan Puijon Hiihtoseura (+38,8) ja Ilmajoen Kisailijat (+49,2).

Vapaan tyylin sprintin kärkikolmikko miehissä oli Ristomatti Hakola, Juho Mikkonen ja Iivo Niskanen.

Maajoukkue aloittaa viikon päästä leirinsä Oloksella ja leiriviikon päätteeksi Oloksen Tykkikisoissa katsastetaan kuntoja kohti Rukan maailmancupavausta 29. marraskuuta.

– Minä tulen nyt vielä etelään ennen kuin alkaa useamman viikon Lapin kiertue. En ollut myöskään korkealla Italiassa maajoukkueen kanssa, vaan harjoittelin Espoossa. Ei kannata väsyttää itseään tässä vaiheessa, Mononen korosti.

– Oloksellakaan pääpaino ei ole vielä kisoissa, vaan suksitesteissä. Kun harjoituskausi on mennyt hyvin, niin Rukan minitourilla sijoitus viidentoista joukkoon tyydyttäisi. Alkuviikosta Jyväskylän testeissä kaikki näytti hyvältä. HäSa