Urheilu

Laura Mononen sprintin viides – Johanna Matintalo ja Ristomatti Hakola hallitsivat sprinttipäivää Rovaniemellä

Väsynyt Krista Pärmäkoski jäi yllättäen välieriin.
Hämeenlinnan Hiihtoseuran kolmikolla Maija Hakalalla (vas.), Laura Monosella ja Anni Kainulaisella oli sunnuntaina sprinttipäivä Suomen cupissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Hiihtoseuran kolmikolla Maija Hakalalla (vas.), Laura Monosella ja Anni Kainulaisella oli sunnuntaina sprinttipäivä Suomen cupissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo ja Jämin Jänteen Ristomatti Hakola hallitsivat maastohiihdon Suomen cupin sprinttipäivää sunnuntaina Rovaniemellä.

Matintalo oli jo karsinnan ykkönen ja otti finaalissa selvän voiton.

– Yllättävän iso ero. Halusin myös tästä päivästä hyvän treenin. Kunto on hyvä ainakin kansallisessa vertailussa. Tästä sain hyvää itseluottamusta, Matintalo korosti.

Kakkoseksi kiri Vieremän Koiton Kerttu Niskanen ja kolmanneksi hyviä sprinttikisoja alkukaudesta hiihtänyt Haapajärven Kiilojen Tiia Olkkonen, joka oli jo karsinnassa myös kolmas.

– En ole erikseen panostanut sprinttiin, mutta tiedän vahvuuteni eli minulla on nopeat jalat ja tasatyöntö on myös vahva. Tiesin pystyväni haastamaan muut. Distanssikisoja en ole tällä kaudella hiihtänyt vielä kertaakaan, joten ne ovat vähän arvoitus, maanantaina 20 vuotta täyttävä Olkkonen taustoitti.

Hämeenlinnan Hiiihtoseuran Laura Mononen oli finaalin viides edellään neljäntenä Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen.

– Olen tyytyväinen, että finaaliin asti etenin ja treenin kannalta oli hyvä, että sain hiihtää kaikki erät. Toki finaali on kotimaan kisoissa aina tavoitteena. Tänään välierä oli parasta, siinä valinnat matkan aikana menivät jouhevasti, Mononen kommentoi.

– Finaalissa oli enemmän kontaktia ja lopussa valitsin väärän ladun, joka ei sateessa luistanut. Se maksoi ehkä mitalisijan tänään ja harmittaa, välierässä tulin kuitenkin aika helposti Johannan perässä eikä mitalisija olisi täällä ollut mitenkään tekemätön paikka, kun suksikin toimi hyvin.

Ikaalisten Urheilijoiden Krista Pärmäkoskella oli vaikea päivä. Karsinnassa hän oli vasta kymmenes ja jäi maajoukkuenaisten tähdittämässä välierässä yllättäen viimeiseksi.

Lauantain vapaan tyylin kympin ylivoimaisesti voittanut Pärmäkoski kertoi olevansa väsynyt, mutta valmentaja Matti Haavisto ei ollut huolissaan sprinttikisan jälkeen.

HlHS:n Anni Kainulainen jätti lauantain kisan väliin ja keskittyi sprinttiin, jossa hän tavoitteli vähintään välieräpaikkaa.

Hän oli karsinnassa kuudestoista, mutta jäi Monosen voittamassa alkuerässä kolmanneksi eikä aika riittänyt vertailussa jatkopaikkaan.

Loppusijoitus oli kolmastoista. Maajoukkuehiihtäjistä taakse jäivät Andrea Julin ja Emmi Lämsä.

– Harmittavasti ei ihan riittänyt vauhti välieriin ja kokonaisuutena vähän vaisu lopputulos. Olisin toivonut parempaa, mutta tällä kertaa näin, Kainulainen tuumasi.

– Aika-ajo oli huono veto. Olin alkuverryttelyssä katsonut linjoja, joista hiihtää alamäissä ja mutkissa, mutta latu ehtikin mennä ennen kisastarttia superhuonoon kuntoon. Erähiihto sujui ihan ok.

Maija Hakalan tie tyssäsi jo karsintaan, jossa hän oli 32:s. Lauantaina HlHS:n hiihtäjä oli lupaavasti kahdeksas vapaan tyylin kympillä.

– Ei löytynyt ihan riittävää nopeutta, mutta parempaa menoa kuin Vuokatin sprintissä. Perinteinen tuottaa aina haasteita alkukauden kisoissa ja erityisesti sprintissä on vaikeaa löytää oikea tekniikka. Harmittavan lähelle jatkopaikka jäi, Hakala summasi.

– Ihan perushyvä viikonloppu kuitenkin. Tästä on hyvä jatkaa kautta, kun tietää vauhdin kasvavan, kun saa taas useampia kisoja alle.

Ristomatti Hakola oli odotetusti miesten finaalin selkeä ykkönen ennen Pohti Ski Teamin Joni Mäkeä ja SkiTeam 105:n Lauri Vuorista. Puijon Hiihtoseuran Iivo Niskanen jätettiin neljänneksi.

– Oli kyllä hyvää hiihtoa, varsinkin aika-ajohiihto ja erissä irtiotot lähtivät hyvin. Toivotaan, että jalkaa riittää myös Rukalla, Hakola iloitsi.

Suomella on ensi viikonlopun Rukan maailmancupavaukseen viisitoista paikkaa sekä naisiin että miehiin. Valinnat julkistetaan maanantaina.

Viikko takaperin Oloksella viiden kilometrin perinteisen tyylin katsastuskilpailussa suomalaisnaisista parhaana oli Krista Pärmäkoski ennen Kerttu Niskasta, Johanna Matintaloa, Laura Monosta ja Anne Kyllöstä. Anni Kainulainen oli suomalaisista seitsemäs. Maija Hakala ei hiihtänyt Oloksella. HäSa