Urheilu

Laura Mononen Tour de Skille

Hämeenlinnan Hiihtoseuran edustaja jo kahdeksannen kerran hiihtokiertueelle.
Laura Monosen maailmancupin kausi jatkuu rankalla Tour de Skillä. Kuva: ANTONIO BAT

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen matkusti torstaina Keski-Eurooppaan ja osallistuu jo kahdeksannen kerran maastohiihdon Tour de Ski -kiertueeseen.

Ensimmäisen kerran hän oli mukana kauden 2011–2012 kiertueella (20:s) ja paras sijoitus kokonaiskilpailussa tuli kaudella 2015–2016, jolloin hän oli yhdeksäs.

Seitsemästä aiemmasta kerrasta kolme on päätynyt keskeytykseen. Näistä kaudella 2014–2015 Mononen oli hyvässä vauhdissa ja hiihti uransa parhaan osakilpailun. Hän oli osuusajoissa kolmanneksi nopein Toblachin 15 kilometrin vapaan tyylin takaa-ajokilpailussa, mutta sairastuminen keskeytti kiertueen Monosen oltua kokonaiskisan yhdeksäntenä.

Tällä kaudella alkukausi maailmancupissa ei ole tyydyttänyt Monosta, vaikka normaalimatkoilla pistesijojakin on tullut. Hän matkusti Norjan Beitostölenistä kotiin harjoittelemaan ja jätti Davosin osakilpailun ennen joulua väliin.

– Beitostölenin jälkeen on mennyt hyvin. Olen pystynyt tekemään kaikki harjoituksen suunnitelmien mukaan. Tourilla on tavoitteena edetä kisa kerrallaan ja parantaa tämän talven suorituksia, Mononen kertoi.

Suomella on matkassa pieni vain kahdeksan hiihtäjän joukkue tämän vuoden Tour de Ski -kiertueella. Monosen lisäksi mukana ovat Mari Eder, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski ja Susanna Saapunki sekä Ristomatti Hakola, Matti Heikkinen ja Lauri Vuorinen.

Esimerkiksi Venäjä lähetti kovatasoisen yhdeksäntoista hiihtäjän joukkueen ja norjalaisia on mukana kaksikymmentä, vaikka Therese Johaug jättää kiertueen väliin. Ruotsalaisnaisista Charlotte Kalla ja Ebba Andersson puuttuvat maan neljäntoista hiihtäjän joukkueesta.

Seitsemän osakilpailua urakoidaan yhdeksässä päivässä ja jaossa on yhteensä lähes puoli miljoonaa euroa palkintorahoja sekä kokonaiskilpailun että etappien parhaille.

Kiertue alkaa Italian Toblachissa lauantaina vapaan tyylin sprinteillä ja sunnuntaina vapaan tyylin normaalimatkoilla (N10/M15km) ja etenee Sveitsin (Val Müstair) ja Saksan (Oberstdorf) kautta takaisin Italian Val di Fiemmeen, jossa 6. tammikuuta on perinteinen loppunousu. HäSa