Urheilu

Laura Mononen viides ja Anni Kainulainen yhdeksäs Oloksella

Iivo Niskaselle vakuuttava voitto perinteisen tyylin kympillä. Sergei Ustjugov vapaalla tyylillä ykkönen Rovaniemellä.
Kuva: Pertti Koivunen
Kuva: Pertti Koivunen

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen hiihti viidenneksi Oloksen Tykkikisojen viiden kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa, joka suomalaisille oli myös katsastuskilpailu Rukan maailmancupiin.

Eroa voittajaan Venäjän Natalia Nepryaevaan kertyi 23,3 sekuntia. Väliin ehti suomalaiskolmikko Krista Pärmäkoski (+3,6), Kerttu Niskanen (+10,9) ja Johanna Matintalo (+15,6). Anne Kyllönen oli Monosen takana kuudes (+29,4).

– Pari edellistä päivää on tuntunut huonolta, niin siihen nähden ihan hyvä veto. Ainahan sitä toivoo, että kovempaa pääsisi ja olisi lähempänä kärkeä. Toki ei ero mikään älyttömän iso ollut, mutta matkakin oli vain vitonen, Mononen pyöritteli.

– Kylmä keli oli, pakkasta –15 astetta, hieman tuntui hengityksessä ja kädet ja jalat aavistuksen kylminä, mutta ei tuo nyt mahdottoman kylmältä kuitenkaan tuntunut.

HlHS:n menestystä täydensi seitsemänneksi parhaana suomalaisena Anni Kainulainen, joka oli yhdeksäs 20,2 sekuntia Monosesta ja 43,5 sekuntia kärjestä.

– Hyvä kisa oli, kulku oli kohdillaan ja olen tosi tyytyväinen, että eroa maajoukkuehiihtäjiin tuli noin vähän ja joitain pystyin jättämään taaksekin. Oikein onnistunut päivä ja vahva näyttö myös Rukaa ajatellen. Nyt sain tehtyä sellaisen hiihdon, mitä hyvä harjoituskausi ja kunto antoi olettaakin, Kainulainen iloitsi.

Miesten kympillä Iivo Niskanen antoi vahvan näytön kunnostaan ja otti ylivoimaisen 39,8 sekunnin voiton ennen Venäjän Alexander Bolshunovia. Kolmas oli Perttu Hyvärinen (+1.06), neljäs Joni Mäki (+1.19) ja yhdeksäs Lari Lehtonen (+1.45).

Sunnuntaina Muoniossa kilpaillaan vapaalla tyylillä. Naiset hiihtävät 10 ja miehet 15 kilometriä.

Rovaniemen FIS-kisoissa Venäjän Sergei Ustjugov oli nopein vapaan tyylin 16,5 kilometrillä 28,9 sekunnin erolla maanmieheensä Artem Maltseviin ja 34,3 sekunnin erolla Jevgeni Beloviin. Paras suomalainen Tino Tiilikainen oli yhdestoista (+2.34).

Naisten kympin voitti Tshekin Katerina Razymova 1,4 sekunnin erolla Itävallan Teresa Stadloberiin. HäSa