fbpx
Urheilu

Laura Monosen loma on jo loppusuoralla

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosen ensi kauden päätavoite on selvä: hän haluaa menestyä helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettävissä olympialaisissa.

Mononen, 32, valmistautuu olympialaduille huolellisesti.

– Kilpailukalenteria on mietittävä tarkasti. Viime kaudelle minulle tuli paljon kisoja. Ensi kaudella niitä on pakko yrittää vähentää. Olympialaisissa on oltava fressissä kunnossa, sanoo Mononen, jonka tavoitteena on saavuttaa Pyeongchangissa henkilökohtainen olympiamitali.

Mononen on viime ajat vetänyt happea kiivaan kilpailukauden jälkeen. Tosin suksilla hän on viihtynyt lomallakin.

– Kävin jokin aika sitten hiihtämässä Espoon laduilla. Kohta alkaa taas kova harjoituskausi. Viimeistään 15. toukokuuta loma päättyy, koska silloin siellä alkaa leiri.

Monoselle ensi kauteen valmistautuminen tietää armottoman kovaa harjoittelua ja reissuja myös ulkomaille.

– Toukokuun lopulla menen Norjaan. Elokuussa meillä on kolmen viikon leiri Sveitsissä. Syyskuussa on edessä leiri Planicassa, hän luettelee.

Mononen oli viime kauden maailmancupin kokonaispisteissä kymmenes. Lahden MM-kisoissa hän hiihti Suomen naisten pronssille yltäneessä viestijoukkueessa. Monosen kausi oli hyvä, mutta jäi siitä vähän myös hampaankoloon.

– Ihan hyvä kausi. Olisin silti toivonut useamman hyvän onnistumisen – maailmancupissa sijoituksia viiden tai jopa kolmen joukkoon. Rutiinitasoa minun pitää yhä nostaa – ettei tarvitse ajatella, että hyvbä tulos vaatii aina ylisuorittamista.

Lahden MM-kisoissa Mononen hiihti sprinttejä lukuun ottamatta kaikki henkilökohtaiset naisten matkat ja kuului myös viestijoukkueeseen.

– Mitali sieltä tuli. Olen iloinen, että pääsin viestijoukkueeseen. Lahti oli minulle tärkeä etappi kohti olympialaisia. MM-kisojen ja maailmancupin jälkeen olen miettinyt, mitä pitäisi tehdä, jotta voisin taistella arvokisoissa kärkisijoista. Siltä tuntuu, että minulla on vielä kehittymisen varaa monessakin asiassa.

Espoossa asuva Mononen piipahti torstaina Hämeenlinnassa seuransa tilaisuudessa yhdessä Anni Kainulaisen ja Maija Hakalan kanssa. Mononen, Jämsässä asuva Kainulainen ja espoolaistunut Hakala pysyivät mitaliputkessa viime kaudenkin SM-viestissä. Tällä kertaa mitali oli pronssinen. Kolmikko piti huolen siitä, että Marja-Liisan pokaali pysyi Hämeenlinnan Hiihtoseuran palkintokaapissa. Pokaalin saa seura, jonka kolme hiihtäjää sijoittuvat parhaiten SM-kisojen 30 kilometrin kilpailussa.

Kainulainen, 24, on HlHS:n kolmikon kuopus. Hänen viime kautensa oli hyvä. Se toi SM-kisojen henkilökohtaisilta matkoilta sijoitukset viisi ja kuusi.

– Olen tosi tyytyväinen viime kauteen. Se oli tasavahva. Maailman kärki ei sittenkään ole ihan kaukana, Kainulainen sanoo.

Jyväskylässä opiskeleva Kainulainen aikoo kehittyä huippuhiihtäjänä myös ensi kaudella.

– Hienoa olisi, jos pääsisin hiihtämään maailmancupia muuallakin kuin Suomessa. Se vaatii minulta tason nostoa, hän arvioi. HäSa

Asiasanat

Menot