fbpx
Urheilu Hämeenlinna

Laura Salminen otteli jälleen suomenmestariksi – Hämeenlinnassa vaalitaan nykyaikaisen 5-ottelun olympiaperinteitä ja valmistaudutaan MM-kisoihin

 
Laura Salminen hallitsi odotetusti SM-kisan naisten sarjaa. Kuva: Tomi Vesaharju
Laura Salminen hallitsi odotetusti SM-kisan naisten sarjaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan 5-ottelijat isännöi perinteisen olympialajin SM-kisoja ja suorituspaikkoina olivat uimahalli, Aulangon ratsutalli ja Säästöpankki-areena. 

Vuosien aikana monia muutoksia kokenut 5-ottelu kilpaillaan nykyään arvokisoissa yhtenä päivänä, jolloin urakoidaan uinti, miekkailu (kalpa), ratsastus sekä laserjuoksu, johon on yhdistetty alkuperäiset ammunta ja maastojuoksu vuodesta 2009 alkaen.  

Helsingin Nykyaikaisten 5-ottelijoiden Laura Salminen tähditti kisoja. Paikkaa Tokion olympialaisiin tavoitteleva 33-vuotias viisiottelija hallitsi naisten sarjaa ja voitti seitsemännen peräkkäisen ja yhteensä kahdeksannen mestaruutensa. 

– Korona-ajan olen käyttänyt hyödyksi, kun kisakausi vaihtuikin treenikaudeksi. Puitteet harjoitteluun ovat olleet kunnossa, Salminen taustoitti.

Hän keräsi yhteispisteet 1347 ja kukisti selvästi hopeamitalisti Sonja Rajakankaaan (OMS), joka sai pisteet 1065. 

– Uinti oli kohtalainen, miekkailu hyvä ja ratsastus, jossa tuli täydet pisteet, oli päivän parasta. Hevonen oli loistava. Juoksu oli normaalia, mutta ammunta oli tänään heikoin lajini. Se on herkkälaji ja taisin innostua liikaa, Salminen summasi suoritustaan. 

Alla oli yli seitsemän kuukauden kisatauko, sillä Salmisen edellinen kisa oli helmikuussa Egyptin maailman cup-kilpailu. 

– Miekkailu ja ampumajuoksu ovat kansainvälisissä kisoissa ratkaisevia lajeja, niissä voi tulla isoja piste-eroja ja niihin pitää harjoituksissa edelleen panostaa. Tämä oli tosi kiva kisa kauden päätteeksi ja järjestelyt olivat todella loistavat, aivan maailman cup-kisojen tasoa, Salminen kiitteli. 

– Nyt jatkuu valmistautuminen kohti Tokion olympiakarsintoja, jotka jatkuvat maaliskuussa Unkarissa. Jäljellä on viisi karsintakisaa ja olympiarankingiin huomioidaan kolme parasta. Minulla on hyvä asetelmat. Edellinen suomalainen viisiottelija oli olympialaisissa vuonna 1984 ja edellistä mitalia vuonna 1972 oli juhlimassa valmentajaisäni joukkuekisassa. 

Juha Pirkkalaiselle miesten SM-hopeaa

Miesten sarjassa 19-vuotias Tiitus Ämmälä (HN5ott) voitti kolmannen peräkkäisen SM-kultansa pistein 1161. 

Isäntäseurasta mukana kisoissa oli kuusi kilpailijaa ja heistä miesten SM-hopealle ylsi Juha Pirkkalainen (935p). Avoimessa SM-luokassa hän sai pronssia.

– Rankka, mutta antoisa kilpailu. Olen nuorena harrastanut uintia ja viisiottelua olen harjoitellut vuoden verran. Pahin oli ampumajuoksu, ratsastuksessa sen sijaan tein puhtaan radan. Nyt alkaa valmistautuminen parin vuoden päästä oleviin MM-kisoihin, Pirkkalainen tuumasi. 

Nuorten sarjan 4-ottelun mitalit ratkottiin hämeenlinnalaisten kesken ja mestaruuden voitti Kasper Arnkil (483p) ennen Saara Koivistoa (394p). 

– Miekkailun kautta tulin mukaan viisiotteluun vuosi sitten ja tänään miekkailu menikin hyvin. Uinti on minulle uusi laji, 16-vuotias Arnkil kertoi. 

Masters-sarjoissa Heidi Korpi sai hopeaa ja pronssimitalit urakoivat Katja Koivulahti ja Antti Simola. Mestaruudet voittivat HN5ott:n Salla Malin ja Pekka Särkiö

Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 vaalii vuoden 1952 olympialaisen perinteitä ja kahden vuoden päästä ohjelmassa ovat masters-sarjojen MM-kilpailut, kun olympialaisista tulee kuluneeksi 70 vuotta. HäSa 

Menot