Urheilu

Lehti ja Pirttikosket mukana ennätyshypyssä

Kolme Hämeen Laskuvarjourheilijoiden hyppääjää oli mukana lauantaina Teugessa Hollannissa hypätyssä 30 hengen kupukuvioiden Euroopan ennätyshypyssä. HLU:n hyppääjistä ennätyskuvioissa leijailivat Jari Lehti sekä Pasi ja Matti Pirttikoski.

Ennätys onnistui toisella yrityksellä. Ensimmäiselläkin hypyllä kaikki 30 hyppääjää olivat muodostelmassa, mutta yksi ote puuttui.

Suomalaisista Matti Pirttikoski oli ennätysmuodostelman yhdeksän hyppääjän pohjamuodostelmassa. Pasi Pirttikoski hyppäsi puolestaan 16 hengen muodostelmassa ja Lehti 25 hyppääjän pohjassa.

Ennätyshyppy hypättiin 4 000 metrin korkeudesta kahdesta Cessna Caravan -koneesta. Hyppääjillä oli varjojen avauksen jälkeen aikaa kymmenkunta minuuttia muodostaa ennätyskuvio. Otteet toisista kuvuista otetaan jaloilla ja käsiote pidetään varmituksena. Jalkaote on sääntöjen mukainen vaatimus. Ennätystä oli kuvaamassa kolme kuvaajaa, jotka todentavat muodostelman tuomareille.

Lajin maailmanennätys on 100 hengen kupukuvio, joka hypättiin jo vuonna 2007. Tänä keväänä tehtiin kaksi 50 hengen kuviota Floridassa, jotka olivat ME hypyn jälkeen suurimpia. Suomen ennätys, joka on samalla Pohjoismaiden ennätys, on HLU:n jäsenten hyppäämä 17 hengen kuvio. Suomen ennätys hypättiin vuonna 1999. Pasi Pirttikoski oli silloisen hypyn organisoija. Hän toimii myös organisoijana Hollannissa.

HLU toimii Vesivehmaan lentokentällä. Kerholla hypätään vuosittain liki 3 000 laskuvarjohyppyä ja koulutetaan noin 50 uutta hyppääjää. Kaudella 2018 kerholaiset saavuttivat SM-hopeaa ja -pronssia kupukuviohyppyjen SM-kilpailuissa.

SM-kilpailut voittanut tamperelainen Ilmasirkus joukkue matkaa lajin MM-kilpailuihin Australiaan. Mukana on hämeenlinnalainen Jani Lyttinen kuvaajana.

Päivän lehti

18.2.2020