fbpx
Urheilu

Kultaleijonien lento reilusti myöhässä – Matkatavarasekoilu Kiinassa jatkui

Miesten MM-kisoissa Suomi on yltänyt mestariksi kolmesti (1995, 2011 ja 2019), mutta Peking jää historiaan ensimmäisenä turnauksena, jossa Suomi venyy jääkiekon olympiavoittoon.
Miesten MM-kisoissa Suomi on yltänyt mestariksi kolmesti (1995, 2011 ja 2019), mutta Peking jää historiaan ensimmäisenä turnauksena, jossa Suomi venyy jääkiekon olympiavoittoon. Lehtikuva/Jussi Nukari

Olympiakultaa sunnuntaina voittaneen Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen lento Pekingistä Helsinkiin on myöhässä yli puolitoista tuntia. Finnairin lennon piti lähteä kello 11.35 paikallista aikaa, mutta yhden jälkeen pyörät olivat vielä tiukasti kiitoradassa.

Kone pääsi lopulta lähtemään niin, että arvioitu saapumisaika on Finavian verkkosivun mukaan kello 16 Suomen aikaa eli puolitoista tuntia aikataulusta jäljessä.

Syynä viivästykseen oli epäonnistunut matkatavaroiden pakkaus. Tavaroiden määrä yllätti kiinalaiset kenttätyöläiset. Väsyneen oloiset kultaleijonat käyttivät jo terminaalissa tunteja kestäneen ajan lepäämiseen ja jatkoivat lentokoneessa.

Jääkiekkomaajoukkueella oli matkatavaraongelmia jo lähes kolme viikkoa sitten Pekingiin saapuessa. Tuolloin tavarakaaos purettiin kiitoradan viereen, josta eri lajien urheilijoita matkatavaroineen sullottiin linja-autoihin, joiden kapasiteetti oli riittämätön.

Päävalmentaja Jukka Jalonen hiiltyi tuolloin, mutta matkatavara- ja koronaeritysvastoinkäymisistä huolimatta Leijonat voitti Pekingissä kaikki ottelunsa ja suomalaisen jääkiekon ensimmäisen olympiakullan. Suomi kukisti loppuottelussa Venäjän olympiakomitean urheilijat 2–1.

Leijonille on tarkoitus järjestää kansanjuhla Helsingin Olympiastadionilla, mutta aikataulu käy lentoviivästyksen myötä kireäksi. Matka-aika Pekingistä Helsinkiin on vajaat yhdeksän tuntia, joten siirtymä Seutulasta Olympiastadionille menee tiukaksi.

Jääkiekkoilijoiden kanssa samalla lennolla ovat muun muassa hiihtomitalistit Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski sekä suomalaisia urheilujohtajia muun muassa Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen.

Kiinasta palaajien joukossa ovat myös hiihtäjät Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm, ampumahiihtäjät Mari Eder ja Tero Seppälä, freestylelaskija Jon Sallinen.

Kansanjuhla Olympiastadionilla

Leijonille ja aiemmin viime viikolla pronssia voittaneille Naisleijonille on tänään luvassa myös kansanjuhla Helsingin Olympiastadionilla kello 19–20.30. Paikalle pääsee Jääkiekkoliiton mukaan noin 20  000 fania. Sisäänpääsy edellyttää etukäteen tulostettua ilmaislippua.

Jääkiekkoliitto toivoo, että juhlaan tulevat käyttävät kasvomaskia, ja vain terveenä voi tulla paikalle.

Hiihtäjiä juhlitaan samassa paikassa torstaina Stadion sprint -kilpailun yhteydessä. Kilpailu huipentaa Helsinki Ski Weeks -tapahtumat.

Juttua päivitetty klo 11.12: lisätty koneen lähtö.

Menot