Urheilu

Lentiskerho joulunviettoon cupin finalistina – Vaaka LP Viestiä vastaan kääntyi hämeenlinnalaisten suuntaan

Suomen parhaiden naisten lentopallojoukkueiden kaksintaistelu kääntyi ainakin hetkeksi Hämeenlinnan eduksi.
Hämeenlinnan salolaiskasvatti Ronja Heikkiniemi nosti 41 syöttöä 32 prosentin tehoilla Suomen cupin välierässä LP Viestiä vastaan. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Lentopallokerholle koitti joulu pari päivää etuajassa, kun naisten Suomen cupin hallitseva mestari varmisti lauantaina paluun Turkuun mestaruuttaan puolustamaan. Lahjana välierävoitto LP Viestistä ei tullut. Kerho ei jättänyt jossiteltavaa 3–0 (25–21, 25–23, 26–24) -voitollaan.

Vaikka yleisömäärä oli kenties alkavan joulunvieton takia Elenia-areenan kauden pienin, 331 katsojaa, kotijoukkue pelasi kauden parastaan. Latautuminen isoon otteluun näkyi tasapainoisena esityksenä etenkin erien ratkaisuhetkillä.

Lentopallokerho iski avauserässä ratkaisevalle neljän pisteen karkumatkalle tilanteesta 19–15 ja kesti toisessa kolme eräpalloa selvittäneen Viestin kirin.

Ratkaisu tapahtui kolmannessa erässä vasta aivan lopussa. Hämeenlinna ei johtanut ensimmäisen pisteen jälkeen erää kertaakaan, ennen kuin nousi 18–22-tappiolta ja kahden eräpallon takaa cup-finaaliin ensimmäisellä ottelupallollaan.

 

Isoissa palloissa esiin nousivat 13 pistettä tehneet Suvi Kokkonen ja Kateryna Kalchenko, joiden raskaat hyökkäykset eivät kovin usein nousseet. Kokkonen ei pelannut parasta hyökkäyspeliään, kun taas Kalchenkon ainoaksi miinukseksi jäi yksi torjuntaanlyönti.

Pisteiden valossa paras oli kuitenkin Hämeenlinnan syöttövuoroillaankin sytyttänyt 16 pisteen Ronja Heikkiniemi. LP Viestistä täksi kaudeksi siirtynyt yleispelaaja urakoi vastaanotossakin kaksi kolmesta salolaissyötöstä.

20-vuotias maajoukkuenainen sanoi lähtevänsä mielellään Saloon joulunviettoon lauantaisen pelin jälkeen.

– Tänään ei ollut mitään pelkoa, että olisi ollut jo toinen jalka joululomalla. Tämä oli kova juttu ei pelkästään oman taustani vaan tämän kauden takia. Tässä oli paljon tunnetta punttien tasoittamisen takia, Heikkiniemi kertoi.

Ainoana laitapelaajana kahteen torjuntaan yltänyt Heikkiniemi on mennyt loppusyksystä paljon eteenpäin laitahyökkääjänä.

– Roolin omaksumisessa ja henkisellä puolella on ollut paljon töitä, niin kuin oikeastaan koko joukkueella. Lukkoja on saatu auki teknisestikin, hän totesi.

 

Kauden alun kaksi runkosarjakohtaamista Hämeenlinnan ja Viestin välillä päättyivät salolaisille selvästi 3–0. Pelin kääntyminen Lentopallokerholle oli silti tavallaan odotettavissa.

– Edellinen Viesti-ottelumme oli ensimmäinen peli meille tällä kokoonpanolla. Totta kai olemme hioutuneet yhteen. Alkukaudesta saimme luottoa omaan tekemiseen, mikä näkyi nyt kolmannessa erässä, Heikkiniemi huomautti.

Viesti on hakenut oikeaa koostumusta koko kauden ja joukkueessa oli cup-välierässä taas kaksi uutta ulkomaalaista. Heistä alle vuorokauden Suomessa viettänyt yhdysvaltalaiskeskitorjuja Jenna Rosenthal ei ollut erän pelaamisesta huolimatta vielä lähelläkään valmista.

Syksyllä Viestin kanssa harjoitelleen Lena Lymareva-Flinkin otteissa näkyi muukin tuntuma joukkueeseen kuin kolmen vuoden takainen liigakausi Salossa. Ukrainalaislaitapelaaja oli Hämeenlinnassa joukkueensa paras 14 pisteellään (+11).

Hämeenlinna puolestaan tiesi mitä tulossa oli, jopa 198-senttisen Rosenthalin kohdalla.

– Tiesimme hänestä jo ennen kuin he kertoivat Facebookissa. Tutkimme häntä ja tiesimme, miten hänet torjutaan. Silti meille ei ole väliä, keitä vastustajalla pelaa, Lentopallokerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia sanoi.

 

Valmistautuminen oli muutenkin kunnossa, sillä Pentassuglia ilmoitti jo viikko sitten joukkueen tähtäävän välierään Mestarien liigasta huolimatta.

– Tämä kehitys alkoi oikeastaan jo harjoituskaudelta, jolloin hävisimme kaikille. Aloitimme heikkoja joukkueita vastaan ja koimme loukkaantumisia. Itsekin epäilimme itseämme, mutta teimme töitä ja aloimme voittaa. Tämä ei silti ollut kauden pääottelumme. Haluamme voittaa kultaa, Pentassuglia tarinoi.

Itse asiassa Eczacibasin haastamisesta keskiviikkona saattoi olla hyötyä.

– Samalla tavalla aloitimme sen pelin surkeasti kuin koko kautemme. Sitten aloimme pelata. Se antoi meille merkin tasostamme, kuudeksi päiväksi Italiaan palaava valmentaja lisäsi.

 

Suomen cupin loppuottelu pelataan Turussa Kupittaalla 26. tammikuuta. Toinen välieräpari on LiigaPloki–OrPo, joka pelataan 16.1.

Välierä Suomen kahden suurseuran välillä oli epäilemättä turnauksen tasokkain ottelu. Viesti-luotsi Tomi Lemminkäisen mielestä se oli vähintään moraalinen finaali.

– Onnittelut Hämeenlinnalle Suomen cupin voitosta, Lemminkäinen latasi pelin jälkeen. HäSa

3–0(25–21, 25–23, 26–24)

Hämeenlinna

Pisteet:

Ronja Heikkiniemi 16/+6, Kateryna Kalchenko 13/+12, Suvi Kokkonen 13/+4, Mara Green 11/+9, Kayla Principato 3/+2, Pauline Martin 2/+1.

Torjunnat: 7

Ässäsyötöt: 5

Vastaanottoprosentti: 39

LP Viesti

Pisteet:

Lena Lymareva-Flink 14/+11, Olena Prokopenko 12/+3, Kertu Laak 10/+3, Anna Czakan 8/+5, Pilvi Kettunen 5/+4, Krystina Jagubova 1/0.

Torjunnat: 4

Ässäsyötöt: 5

Vastaanottoprosentti: 45