Urheilu

Lentiskerho venyi pisteeseen eurocup-avauksessa – "Olimme hyviä taktisesti"

Siipirikkoisen Hämeenlinnan yllätysvoitto ei ollut kaukana tshekkiläisnousukasta vastaan.
15 pistettä Kuřimissa tehnyt Karoliina Friberg muodosti brnolaisille ison uhan keskeltä. Kuva: Tomi Vesaharju
15 pistettä Kuřimissa tehnyt Karoliina Friberg muodosti brnolaisille ison uhan keskeltä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Lentopallokerho näytti keskiviikkona, ettei se lähtenyt Euroopan kakkoskilpailu CEV Cupiin vain kääntymään. Lentiskerhon naiset ottivat mahdollisesti vielä tärkeäksi osoittautuvan sarjapisteen eurocupin avauskierroksen ensimmäisessä osaottelussa.

Tshekin liigan kärkeen tänä syksynä noussut VK Šelmy Brno oli lopulta kotimaassaan parempi erin 3–2 (3–2 (26–24, 19–25, 21–25, 25–13, 15–13). Aivan kotisalissaan ei määriläisjoukkuekaan pelannut, sillä se joutui järjestämään ottelun ”varahallin varahallissa” esikaupunki Kuřimissa hallin koon takia.

Kerho on pelannut koko syyskauden siipirikkoisena, joten CEV Cupin kierrostavoitteita on seurassa ruuvattu alaspäin. Silti suomalaiset näyttivät ottelun ensimmäisissä erissä emäntiään paremmalta.

– Tämä oli todella hyvä suoritus etenkin henkisesti. Olimme todella keskittyneitä ja aggressiivisia koko ottelun ajan. Neljäs erä ei ollut hyvä, mutta reagointi viidenteen oli hieno, päävalmentaja Matteo Pentassuglia kiitteli.

Šelmy Brno ei ole päässyt Tshekin liigassa tai cupissa kertaakaan edes välieriin, mutta se sai maan liitolta kolmannen paikan CEV Cupiin. Täksi kaudeksi monivuotinen liigajumbo ja kaupunkinsa kakkosjoukkue onkin vahvistunut muun muassa Dinamo Kazanista siirtyneellä Sona Mikyskovalla, ja menestystä on seurannut.

Ilman Suvi Kokkosta ja Oluoma Okaroa pärjäilevä Hämeenlinna oli silti samalla viivalla.

– Olimme hyviä taktisesti. Se ja syöttömme piti meidät pelissä, Pentassuglia kiteytti.

Tasainen ensimmäinen erä ratkesi jatkopalloilla Brnon Petojen käännettyä ensin Hämeenlinnan eräpallon voitokseen. Toista erää Kerho hallitsi lähes koko ajan, eikä Šelmy johtanut sitä kertaakaan.

Kolmas sen sijaan kulki pitkään kotijoukkueen komennossa. Se johti 21–19, mutta Hämeenlinna vei erän ja yhden sarjapisteen Sonja Laitisen tultua syöttövaihtoon.

Neljännessä erässä Hämeenlinna selvitti vaikean alun, mutta jälkimmäinen puolikas oli Šelmy Brnon näytöstä. Kerho nosti erässä vain viisi syöttöä kunnolla. Viidennessä Lentiskerho nousi kahdesti tasoihin lyhyen erän lopulla, mutta tshekkiläiset ratkaisivat ensimmäisellä ottelupallolla.

– Käytin häntä syöttövaihdossa joka erässä Vickyn (Victoria Michel Tosi) tilalla. Hän käytti oikeita paikkoja, Pentassuglia sanoi.

Passari Katja Kylmäaho pystyi jakamaan hyökkäyksiä melko hyvin kaikille kanssapelaajille. Emmi Riikilä saalisti melko odotetusti isoimmat pisteet 21/+11. Toinen yleispelaaja Roosa Heikkiniemi säesti 18 pisteellään.

Myös keskihyökkäys ja torjuntapeli toimivat Hämeenlinnalla. Karoliina Friberg kokosi tehot 15/+12 ja torjui neljä pistettä, kuten myös toinen keskitorjuja Laura Laukkanen.

Brnon syömähammas oli kolmannessa erässä myös aloituskuusikkoon asettunut hakkuri Tereza Diatkova, tehoin 24/+22.

– Pakotimme heidät vaihtamaan kuusikkoa joka erään. Brno oli fyysisesti parempi, mutta heillä oli tämä yksi pelaaja, joka tuli vaihdosta ja ratkaisi pelin. Hän vaihtoi suuntaa koko ajan, Pentassuglia kuvaili.

– Meillä taas Katja hallitsi peliä oikein hyvin. Onnistuimme löytämään hyökkäyksessä oikeita ratkaisuja.

Otteluparin toinen osa pelataan kahden viikon kuluttua tiistaina 17. joulukuuta Hämeenlinnassa. Suora 3–0 tai 3–1-voitto veisi Kerhon toiselle kierrokselle, 3–2-kotivoitto johtaisi kultaiseen erään.

Se ei ole juuri nyt Pentassuglian mielessä, koska Kerho pelaa välissä Mestaruusliigassa kärkijoukkue LiigaPlokia ja OrPoa vastaan.

– Meidän tavoitteemme on harjoitella parhaalla mahdollisella tavalla ja pelata ottelu kerrallaan. Juuri nyt fokus on Mestaruusliigassa, Pentassuglia kertoi.

– Ensin pitää saada systeemi toimimaan. Sitten katsotaan, mihin asti pystymme puskemaan itseämme. HäSa