Urheilu

Lentiskerholle seuraava kova paluumuuttaja – Karoliina Friberg vahvistaa Hämeenlinnan keskustaa

Lentopallokerho voitti kilpajuoksun Nurmon Jymyn keskitorjujatähdestä.
Karoliina Fribergillä (vas.) ja Katja Kylmäaholla oli hauskaa HPK-paidassa kevään 2017 pudotuspeleissä. Kuva: Pekka Rautiainen
Karoliina Fribergillä (vas.) ja Katja Kylmäaholla oli hauskaa HPK-paidassa kevään 2017 pudotuspeleissä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Lentopallokerho saa passari Katja Kylmäahon lisäksi toisen tasokkaan paluumuuttajan. Kaksi viime kautta Nurmon Jymyssä pelannut keskitorjuja Karoliina Friberg solmi naisten Mestaruusliigan suurseuran kanssa yhden vuoden sopimuksen.

Vammalan Lentopallon kasvatti pelasi syksyllä 2013 alkaneen liigauransa neljä ensimmäistä kautta Hämeenlinnassa. Friberg muistetaan avauskuusikon pelaajana kauden 2015–16 suomenmestarijoukkueesta.

Tämän jälkeen hän edusti HPK-naisia vielä yhden kauden, ennen kuin siirtyi liigaan nousseeseen Jymyyn. Nurmo saavutti ensimmäisillä liigakausillaan sijat 7 ja 8, minkä jälkeen keskipelaaja päätti palata Hämeenlinnaan.

– Kauden jälkeen tuli pikkuhiljaa tunne, että on aika kokeilla taas jotain muuta. Päätös ei ollut todellakaan helppo ja mietin pitkään monen seuran välillä. Juttelin Matteon (Hämeenlinnan päävalmentaja Pentassuglia) kanssa hänen valmennustyylistään ja miten hän aikoo kehittää minua, ja hänen mielipiteensä kuulostivat järkeviltä, Friberg kertoo.

– Tulen innolla takaisin Hämeenlinnaan. Siellä on paljon tuttuja, vaikka moni pelaaja on minullekin uusi tuttavuus. Kiva nähdä, millainen joukkue se nykyään on, kun valmennus ja muut kuviot ovat vaihtuneet siitä, kun viimeksi pelasin siellä.

 

Fribergille tuttu ja läheinen on etenkin Kylmäaho, jonka keskipelaaja myöntää myötävaikuttaneen seuravalintaan. Kaksikko tuli Hämeenlinnaan viimeksikin samaan aikaan ja nousi avainrooleihin HPK:ssa käytännössä yhtä matkaa.

– Totta kai on kiva, kun joukkueessa on passari, jonka kanssa peli kulkee varmasti edelleen. Passari vaikuttaa aina siihen, kun mietin seuraavaa pelipaikkaani, Friberg avaa.

25-vuotias Friberg on viime vuodet kolkutellut Suomen naisten maajoukkueen portteja, mutta paikkaa leiriryhmää pidemmältä ei ole auennut. Näin kävi jälleen tänä keväänä.

Naisten maajoukkueessa ei tosin ole pulaa kansainvälisen tai hyvän kansallisen tason senttereistä, ja Friberg kuuluu ehdottomasti jälkimmäisiin. Jymyssä hän oli varsinkin Emmi Riikilän Hämeenlinnaan siirtymisen jälkeen yksinäinen suomalaistähti ja usein pelipaikastakin huolimatta joukkueensa ykköshyökkääjä.

– Olisi kiva päästä vihdoin pelaamaan maajoukkueessa ensi kauden jälkeen. Henkilökohtaisesti haluan parantaa ainakin torjuntaa ja hyökkäystä, Friberg pohtii.

 

Fribergille on tarjolla mestariksi paluuta hamuavassa Kerhossa suurta roolia. Hän olikin kauden jälkeen haluttu pelaaja ympäri maata.

– Hän on meille kova hankinta, joka paikkaa kumman tahansa meidän viime kauden keskipelaajistamme (Mara Green ja Kateryna Kalchenko). Kaikki liigaseurat olivat tietääkseni hänen perässään, toteaa Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki.

Fribergin ja läpimurron kynnyksellä olevan Laura Laukkasen rinnalle seura hakee vielä kolmatta keskitorjujaa, isolla profiililla tietenkin.

Hämeenlinnan liigajoukkueessa on tällä hetkellä 11 sopimuspelaajaa, mukaan lukien ulkomailta pelipaikkaa hakeva Suvi Kokkonen ja farmiseura Helsinki-Volleylle varsinaisesti kuuluva yleispelaaja Netta Hyttinen. Edelliskauden ulkomaalaisvahvistukset eivät ole jatkamassa seurassa, ja suomalaisista avainpelaajista Ronja Heikkiniemen tilanne on täysin auki.

Kalliomäki pitää joukkuetta lähes valmiina, jollaisena se saattaa pysyä aivan uuden kauden kynnykselle asti.

– Olemme pitkällä, mutta tänä vuonna kannattaa varmasti odottaa ulkomaalaisten värväyksessä. Etsimme vielä vahvaa kakkospaikan keskaria, jolla on kova syöttö, torjunta ja satasen hyökkäys. Karoliina on lähinnä kolmospaikan keskari, Kalliomäki kuvailee.

– Käytännössä olemme valmiita, kun saamme sen keskitorjujan ja hakkurin. Sitten katsomme, millaiset mahdollisuudet on vielä laitahyökkääjän hankintaan. Hakkuria ei Suomesta löydy, mutta keskipelaaja voi olla suomalainenkin. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020