Urheilu Hämeenlinna

Lentopallokerho lyttää virolaisjoukkueen mukaantulon naisten Mestaruusliigaan – "Puuhastelupäätös"

Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki ja päävalmentaja Matteo Pentassuglia eivät voi käsittää virolaisen TalTech/Tradehouse -joukkueen liittymistä naisten Mestaruusliigaan.
Matteo Pentassuglian mukaan virolaisjoukkueen ottaminen Naisten Mestaruusliigaan vastikkeetta ei ole kunniaksi naisten Mestaruusliigalle tai suomalaiselle lentopallolle. Kuva: Riku Hasari
Matteo Pentassuglian mukaan virolaisjoukkueen ottaminen Naisten Mestaruusliigaan vastikkeetta ei ole kunniaksi naisten Mestaruusliigalle tai suomalaiselle lentopallolle. Kuva: Riku Hasari

Lentopallon naisten Mestaruusliiga saa ensi kaudelle virolaista lisäväriä, kun TalTech/Tradehouse liittyy sarjaan. Asiasta tiedotettiin torstaina vain reilu kuukausi ennen lokakuussa alkavan sarjakauden käynnistymistä.

Virolaisjoukkue tulee kohtaamaan kertaalleen kaikki kymmenen suomalaista liigajoukkuetta niiden kotikentällä. Hämeenlinnan Lentopallokerhossa asiasta ei kuitenkaan olla mielissään.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki suomii kovin sanoin päätöstä monesta eri näkökulmasta.

– Miten voimme odottaa muilta arvostusta sarjaamme kohtaan, jos emme arvosta tämän enempää edes itseämme ja teemme tämänkaltaisia puuhastelupäätöksiä? Luulin asiasta kuullessani, että tämä on vitsi, mutta naurunalaiseksi osoittautuukin nyt meidän rakas sarjamme, Kalliomäki puuskahtaa.

 

Toteutuuko kilpailullinen tasapuolisuus?

Kalliomäki ei ymmärrä sitä, että naisten lentopallopääsarja ehdoin tahdoin ojentaa auttavaa kättään virolaisen lentopallon kehittämiseen EM-karsintojen alla.

– Tuon joukkueen taustan totuus on se, että siellä pelaa ilman sopimusta jääneitä Viron maajoukkueen pelaajia, jotka ovat hakeneet paikkaa ulkomailta. Lisäksi Mestaruusliigan joukkueet laitetaan auttamaan vieraan maan maajoukkuetta vastikkeetta, Kalliomäki ihmettelee.

Kalliomäen mukaan suuri ongelma on se, että tilanteessa on olemassa suuri riski sille, että kilpailullinen tasapuolisuus ei toteudu.

– On aika mielenkiintoinen juttu, että tämä virolaisjoukkue tuskin pysyy samana läpi kauden sarjassa, jossa pelataan kallisarvoisista pisteistä. Millä voidaan varmistaa, että joukkue on tasoltaan samanvertainen kaikille joukkueille läpi kauden, kun pelaajat kyttäävät sopimuksia ulkomaille?

 

”Onko kyse Viron lentopalloliiton mielistelystä?”

Lentopallokerho on Kalliomäen mukaan ollut taustakeskusteluissa ainoa seura, joka on vastustanut virolaisjoukkueen ottamista sarjaan.

– Seurat näkevät, että on hyvä, että saadaan kansainvälisiä otteluita. Ymmärtäisin, jos tässä saataisiin enemmän rahaa liigaan ja suomalaisen naislentopallon kehittämiseen, mutta en ole kuullut asian olevan näin. En tiedä mistä tässä on kyse, ehkä Viron lentopalloliiton johdon mielistelemisestä, Kalliomäki täräyttää.

– Vuoden alussa oli isoja otsikkoja miten liitto ja miesten Mestaruusliigan seurat selvittivät mahdollisuutta pelata uutta Baltian liigaa, mutta homma kääntyikin niin, ettei siitä tule mitään. Siitä ei saatu mitään selvitystä, mutta sitten naisten Mestaruusliigassa toimitaan näin – ja vielä korona-aikana.

Virolaisjoukkueen mukaantulon myötä myös naisten Mestaruusliigan otteluohjelmaa tullaan rukkaamaan vielä viime tipassa ennen kauden alkua.

– Herää myös kysymys siitä, että miten naisten ykkössarjan joukkueet tähän suhtautuvat? 1-sarjassa on monessa seurassa pyritty laittamaan seuraa kuntoon, että olisi edellytyksiä jonain päivänä nousta Mestaruusliigaan. Nyt sitten virolaisjoukkue otetaan mukaan vain ilmoittautumisasiana. Nyt kumarretaan ihan väärän suuntaan.

 

Pentassuglia: Tätä asiaa ei ole harkittu tarkkaan

Lentopallokerhon päävalmentaja Matteo Pentassuglia ihmettelee erityisesti päätöksen ajankohtaa.

– Se, että tällainen asia päätetään vain kuukausi ennen sarjan alkua, ei käy järkeen. En ymmärrä miksi pääsarjaamme käytetään toisen maan maajoukkueen kehittämiseen, Pentassuglia hämmästelee.

Viron lentopalloliiton pääsihteeri Helen Veermäe kuvaili Mestaruusliigan tiedotteessa, että heidän tarkoituksensa on ”tarjota kotimaahan jääneille maajoukkuepelaajillemme mahdollisuus yhä korkeatasoisempaan lentopalloon” EM-karsintoja silmällä pitäen.

– Jos olisin Suomen maajoukkueen pelaaja, ihmettelisin suuresti, miksi näin on toimittu. Näin saadaan valmistettua Viroa parempiin tuloksiin EM-karsinnoissa, mutta missä kohtaa Suomi siinä hyötyy? Toivon todella, että emme olisi ainoita, jotka näkevät tämän huonona ajatuksena, sillä koen, että tätä asiaa ei ole harkittu tarkkaan ennen päättämistä, Pentassuglia sanoo.

Pentassuglia uskoo yhdestä lisäkotiottelusta tulleiden tulojen ohjanneen suomalaisseurojen ratkaisua.

– Urheilussa tarvitaan rahaa, mutta urheilussa on myös kyse kilpailusta ja kunnioituksesta. Tämän päätöksen valossa seurat eivät kunnioita edes omaa sarjaansa. HäSa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic