Urheilu

Lentopallokerho suoraan lohkovaiheeseen – "Tämä on todella hieno ja iso uutinen meille"

Torstai pudotti todellisen uutispommin Hämeenlinnaan.

Hämeenlinnan Lentopallokerho sai yllättäen suoraan lohkovaiheen paikan Mestarien liigaan. Rankingin perusteella Lentopallokerhon piti olla mukana jo toisella kierroksella taistelemassa kahdesta paikasta lohkovaiheeseen, mutta muutaman poisjäännin myötä seuralle avautui paikka suoraan lohkovaiheeseen.

Euroopan Lentopalloliitto CEV uutisoi aiheesta päivää ennen kolmen ensimmäisen kierroksen arvontoja.

Hämeenlinna on näin kolmas suomalaisjoukkue nykymuotoisen lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheessa. LP Salo (LP Viesti) oli mukana naisten liigassa 2014-2015 ja Ford Store Levoranta (VaLePa) viime kaudella miesten puolella.

– Mitä voin sanoa? Olen todella innoissani! Kun pelaat tällaisia pelejä tämänkaltaisia maailman huippujoukkueita vastaan, tämä on upea asia, Italiasta tavoitettu päävalmentaja Matteo Pentassuglia hehkuttaa.

Pentassuglian viikko ei heti unohdu italialaisen mielestä. Ensin hänet nimitettiin perhesyiden vuoksi Italiaan palanneen Luca Chiappinin seuraajaksi ja nyt edessä on yllättävä suora lohkovaiheen paikka Mestarien liigassa.

24-vuotias debytantti heitetään heti altaan syvään päähän ja nyt katsotaan kelluuko mies vai ei.

Pentassuglian päätä ei kuitenkaan palele.

– Tiedän, että harteillani on suuri vastuu. Mutta jos olet kova, selviät. Junan kyytiin oli hypättävä nyt, koska ei ikinä tiedä tuleeko juna enää uudestaan asemalle, Pentassuglia maalailee.

– Voin olla vain onnellinen, että valmennan Suomen parasta joukkuetta. Minulla on yksi sääntö: Kaikkien on laitettava kaikki likoon. Jos häviät ja laitat 100 prosenttia kehiin, voit elää asian kanssa. Jos laitat 70 prosenttia, et voi.

Yllätysuutisen taustalla on se, että paikkaa lohkovaiheeseen eivät ottaneet vastaan Sveitsi, Tšekki eikä Serbia. Myöskään seuraavana rankingissa olleen Slovenian edustaja ei ollut valmis lähtemään mukaan. Näin Hämeenlinnan lisäksi paikan rankingin ”ulkopuolelta” saivat lohkovaiheeseen Valko-Venäjä (Minchanka Minsk) ja Bulgaria (Maritza Plovdiv). Ottelunsa Mestarien liigassa Lentiskerho tulee pelaamaan myös Elenia-areenalla.

Manageri Ville Kalliomäki kertoo kuulleensa uutisen herättyään nokosilta.

– Heräsin päiväunilta aika hyvillä mielin. Sain muutaman puhelinsoiton ja tajusin, että nyt jollakin on oikeasti asiaa. Uskoin vasta, kun näin uutiset tietokoneelta, sitten oli pakko uskoa. Tämä on todella hieno ja iso uutinen meille, Kalliomäki iloitsee.

Riittääkö Lentopallokerhon joukkue Mestarien liigan menestykseen vai täytyykö joukkuetta vahvistaa?

– Sitä meidän pitää pohtia ja siitä on keskusteltu. Tämä tulee kuormittamaan pelaajia, mutta kysymys on tietysti taloudellinen. Niitä pelaajia joita voidaan saada vahvistuksiksi, löytyy enää ulkomailta, Kalliomäki sanoo.

Taloudellinen kysymys on myös jo pelkästään osallistuminen lohkovaiheeseen. Lohkovaiheen kolmella kotiottelulla on myös hintalappunsa.

– Tämä tuo 40 000 euron lisäkulut. Mestarien liigan pelit maksaa noin 12 000 euroa per kierros enemmän kuin eurocupin pelit. On paljon asioita joita täytyy ottaa huomioon myös markkinoinnin ja myynnin näkökulmasta, joihin on olemassa CEVin määräykset, Kalliomäki muistuttaa.

Hämeenlinnan Lentopallokerho joutuu siis kaivamaan lisärahoitusta.

– Tässähän ei ole kuin yksi vaihtoehto, se raha on pakko kaivaa. Onneksi tilanne on se, että Lentopalloliitto hoitaa tv-sopimustensa kautta maksuttomat tv-lähetykset ja se on nyt meidän tilanteessamme iso juttu. Jos sitä ei olisi, sitten joutuisi tätä asiaa miettimään paljon enemmän. Tv-lähetys maksaisi 12 000-14 000 euroa per peli, Kalliomäki sanoo.

Otteluohjelmaa Lentopallokerho joutuu väkisin muokkaamaan.

– Tulemme varmasti pelaamaan syksyllä enemmän pelejä, kun emme joudukaan pelaamaan karsintaotteluita.

Joukkueelle Kalliomäki näkee Mestarien liigan huikeana mahdollisuutena valmentajista lähtien.

– On siinä nuorella italialaispojalla mietittävää. Kakaralauma lähtee viemään orkesteria eteenpäin. Mutta pelaajille jos miettii, niin näyteikkuna on valtava, sillä paikalla on huippuagentteja katsomassa. Ulkomaille lähtö jonain päivänä on sitä kautta lähempänä kuin se oli eilen. HäSa