Urheilu

Lentopallokerho toivoo yhteistyötä turkkilaisjätin kanssa – manageri haaveilee jopa "farmistatuksesta"

Mestarien liigan ensimmäinen kotivastustaja Eczacibasi SK tuo Hämeenlinnaan toisenlaisen lentopallomaailman.
Eczacibasin kapteeni Jordan Larson, MM-kisojen arvokkain pelaaja Tijana Boskovic ja korealaissupertähti Kim Yeon-Koung kuuluvat maailman kovapalkkaisimpiin lentopalloilijoihin. Joukkueen neljäs ulkomaalaispelaaja on Hämeenlinnassa jo Casalmaggioren kanssa vieraillut Lauren Gibbemeyer. Kuva: CEV

Keskiviikko on hämeenlinnalaisessa lentopallossa ja jopa koko urheilussa merkillinen päivä. Hämeenlinnan Lentopallokerho pelaa tuolloin Mestarien liigan ensimmäisen kotiottelunsa, ja vastustaja on kovempi kuin yksikään aiemmin Elenia-areenassa nähty.

Istanbulilainen Eczacibasi Spor Kulübü jäi seurajoukkueiden MM-turnauksessa kolmanneksi, mutta on viemässä kotimaassaan Turkissa valtikkaa maailmanmestari VakifBank SK:lta, paikallisvastustajaltaan ja toiselta ”yritysjoukkueelta”. Mestarien liigan suurimpiin ennakkosuosikkeihin VakifBankin kanssa kuuluva Eczacibasi tuo tiistaina Hämeenlinnaan joukon maailman parhaita (ja parhaiten palkattuja) naislentopalloilijoita sekä mittavan, kaikkiaan 26 hengen seurueen.

Hämeenlinnalaisilla ihmeteltävää riittää aina otteluisäntiä myöten, kun turkkilaiset ovat laittaneet matkasuunnitelmiaan ja toivomuslistaansa uusiksi.

– Kaksi viikkoa on säädetty edestakaisin heidän ohjelmaansa, kuljetuksiaan ja harjoituksiaan. Tänään viimeksi laittoivat pelipäivän ohjelmansa uusiksi. Akkreditoinnit on tehty kolmeen kertaan. Heidän turvallisuuttaan on erityisesti mietitty, kertoi Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki maanantaina.

– Meidän näkökulmastamme heidän vaatimuksensa ovat korkeita, mutta ei mitään sellaista, mitä ei kuuluisi huippujoukkueen toimintaan. Päävalmentajan toiveiden mukaan ohjelma muuttuu. He ajattelevat pitkälti pelaajien rasituksen kautta.

– Samalla tavalla mekin olemme lähestyneet otteluita italialaisten kanssa, mutta resurssit ovat toki erilaiset. Heillä on yhdeksän henkilöä, jotka vastaavat 14 pelaajasta.

 

Kentällä ei voittajasta liene epäselvyyttä, mutta kentän ulkopuolella suomalaisillakin on saavutettavaa. On selvää, että absoluuttisen huippuseuran vierailu paikkakunnalla on oppimismahdollisuus, mutta Kalliomäen mielessä siintää jopa yhteistyö Eczacibasin kanssa.

– Aloitimme neuvottelut kehitysyhteistyösopimuksesta jo marraskuussa. Sellainen olisi meille lottovoitto. Kokeilimme sitä jo italialaisten (VB Casalmaggiore) kanssa kaksi vuotta sitten, mutta siitä ei tullut oikeastaan mitään. Yritämme saada jonkinnäköistä yhteistyötä aikaan, kun vierailemme helmikuussa Istanbulissa, Kalliomäki kertoo.

Hämeenlinnalla ja Istanbulilla on väliä 2 500 kilometriä ja Eczacibasin budjetti noin satakertainen Kerhoon verrattuna. Mitä naisten lentopallon mittakaavassa resursseiltaan ylivertaisen bisnesseuran ja suomalaisen puoliammattilaisjoukkueen yhteistyö voisi käytännössä olla? Tuskin Lentopallokerhosta farmiseuraa ”Tiikereille” tulee, vaikka värimaailmatkin osuvat yhteen?

– Miksei? He pelaavat huipulla ja me seuraavalla tasolla. Lahjakkaita pelaajia on paljon, jotka eivät pääse pelaamaan siellä huipulla. Haluaisimme tarjota näille pelipaikkaa alemmalla tasolla, sen seurayhteistyön lisäksi. Neuvotteleminen Eczacibasin kanssa on ollut helppoa. Siellä ei ole minkäänlaista ylimielisyyttä. He ajattelevat vain ja ainoastaan nuorten naisten kehittymistä, Kalliomäki pohjustaa.

 

Lentopallokerhon ja Eczacibasin kohtaaminen on kansainvälisesti Suomen tärkein lentopallo-ottelu tällä viikolla, mutta urheilullisesti merkittävämmäksi Hämeenlinnassa koetaan lauantainen Suomen cupin välierä LP Viestiä vastaan. Toistaiseksi realistinen kotimaan kentillä menestyminen kun toisi europelejä myös seuraavaksi kaudeksi.

– Keskiviikkona meillä ei ole mitään hävittävää, ja haluamme pelata Suomen cupin finaalissa, joten urheilullinen fokus on lauantaissa, Kalliomäki toteaa.

Kalliomäki ei ole kovin hyvillään, kun sekä välierää että mahdollista tammikuista cup-finaalia edeltää arkena Mestarien liigan ottelu. Vain kaksi päivää ennen Turussa pelattavaa loppuottelua Hämeenlinna vierailee Jekaterinburgissa.

– Tammikuun ohjelmaa katsottuna välierä täytyy pelata nyt. Meillä ja Salolla on silloin pelaajia EM-karsinnoissa ja meillä on kaksi vierasreissua Rovaniemelle ennen Mestarien liigaa. Suomen cupin aikataulu on moka. Seurojen olisi pitänyt toki reagoida siihen ajoissa, ja meillä kävi huono tuuri Jekaterinburgin kanssa.

Kalliomäki on samoilla linjoilla myös päävalmentajansa Matteo Pentassuglian kanssa, joka antoi viikonloppuna lentopallopiireissä närää herättänyttä palautetta liigan ottelurytmistä Kangasalan Arttu Keräsen kanssa.

– Hänen kuuluukin kritisoida systeemiä niin, että sitä kehitettäisiin, eikä sitä pidä ottaa henkilökohtaisesti, mutta näin kävi. Sarjaohjelmassa pitäisi huomioida myös eurocupit, mutta niistä ei ikinä tiedä, montako kierrosta on mukana. Meillä on nyt kolme peliä kotona ja kolme maailman äärissä. Pelivaraa pitäisi olla enemmän. Kaksinkertainen sarja olisi järkevä, Kerho-pomo esittää. HäSa

Eczacibasi SK

Koko nimi: Eczacibasi VitrA Spor Kulübü Istanbul.

Perustettu: vuonna 1966.

Seuran muut lajit: miesten lentopallo, koripallo, pöytätennis.

Kotihalli: Eczacibasi Spor Salonu (1 000 istumapaikkaa).

Puheenjohtaja: Faruk Eczacibasi, turkkilainen liikemies, Eczacibasi-konsernin osakas.

Manageri: Nalan Ural.

Päävalmentaja: Marco Aurélio Motta (Brasilia).

Pelaajat:

Passarit: Gamze Alikaya, Ezgi Dilik.Hakkuri: Tijana Boskovic (Serbia).Keskitorjujat: Lauren Gibbemeyer (USA), Beyza Arici, Büsra Kilicli, Merve Atlier.Yleispelaajat: Jordan Larson (USA, joukkueen kapteeni), Kim Yeon-koung (Etelä-Korea), Gözde Yilmaz, Güldeniz Önal, Meliha Ismailoglu.Liberot: Simge Aköz, Dilara Bagci.

Saavutukset: seurajoukkueiden maailmanmestari 2015 ja 2016, Mestarien liigan voittaja 2015, CEV Cupin voittaja 2018. Eniten Turkin mestaruuksia, 28, viimeksi 2012.

Tällä kaudella: sijoittui MM-turnauksessa kolmanneksi hävittyään välierän brasilialaiselle Minas Tenis Clubelle 2–3, mutta voitettuaan pronssiottelussa Praia Cluben 3–1. Voitti Mestarien liigan avauksessaan Uralochka-NTMK:n 3–0 ja Turkin supercupissa VakifBankin 3–1. Johtaa Turkin liigaa voitettuaan kaikki kahdeksan otteluaan.

Muuta: seura kuuluu Eczacibasi Holding -sijoitusyhtiön alla toimivaan monialakonserniin, jonka tuotemerkki on muun muassa kylpyhuonekalusteita valmistava VitrA, joka esiintyy joukkueen kaupallisessa nimessä. Yksi kolmesta Turkin liigan yritysvetoisesta joukkueesta VakifBankin ja THY:n eli Turkish Airlinesin joukkueen ohella.