Urheilu Hämeenlinna

Lentopallokerho voitti kotonakin, mutta menetti tähtensä

Suvi Kokkosen nilkkavammasta seuraava takaisku. Vakuuttava OrPo-esitys jatkoi hämeenlinnalaisten voittoputkea.
Apuvalmentaja Sami Stenius, lääkäri Olli Koivurinne ja passari Pauline Martin auttoivat laitahyökkääjä Suvi Kokkosta tämän loukattua nilkkansa OrPo-ottelun kolmannessa erässä.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon mestaruuden puolustus alkoi kahden vierasvoiton jälkeen myös kotisalissa vakuuttavasti. Harjoituskauden epävarmuus oli jo menneen talven lumia, kun Hämeenlinna yhtä erää lukuun ottamatta murskasi toisen voitokkaasti kautensa aloittaneen joukkueen, Oriveden Ponnistuksen Elenia-areenassa keskiviikkona 3–1 (25–20, 25–17, 23–25, 25–13).

Lentopallokerhon tehopelaaja oli pelattuihin palloihin nähden jälleen kerran Suvi Kokkonen, joka mätti kahteen ja puoleen erään 15 pistettä (+15). Hänen ottelunsa jäi kuitenkin kesken kolmannen erän puolivälissä. 12–10-tilanteessa Kokkonen tuli torjunnasta huonosti alas oikealle jalalleen ja nyrjäytti nilkkansa. Voiton jälkeen joukkue poistui nopeasti pukukoppiin tervehtimään häntä.

Ykköshyökkääjän loukkaantuminen oli jotain aivan muuta kuin mitä päävalmentaja Matteo Pentassuglia joukkueineen olisi kaivannut, mutta valmentaja on tyytyväinen, että taktisia vaihtoehtoja on nykytilanteessakin.

– Jos meillä ei ole Suvia, voimme laittaa Emmin (Riikilä) kentälle, ja luottaa, että hän pärjää. Nyt meillä on vähemmän pelaajia, mutta tekninen ja taktinen suorittaminen oli täydellistä koko joukkueella, italialainen totesi.

Kokkosen vamman vakavuus selviää torstaina, mutta pahimmassa tapauksessa hän on sivussa kuukausia. Kerhon tulevat pelaajahankinnat eivät siis välttämättä jää yhteen.

Hämeenlinnan Lentopallokerho voitti tyylikkäällä esityksellä Oriveden Ponnistuksen kauden ensimmäisessä kotiottelussaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vaikka voiton hinta saattaa nousta kolmea pistettä suuremmaksi, Lentiskerhon pelissä oli paljon muutakin hyvää, kuin Kokkosen anti. Löysästi kauden aloittanut hakkuri Kayla Principato otti roolia pisteentekijänä loukkaantumisen jälkeen, ja passari Pauline Martin sekä libero Julia Porsanger pitivät osaltaan huolen, että hämeenlinnalaisten pyörät pysyivät liikkeessä. Porsangerin johdolla Kerho puolusti peliin 80 OrPon hyökkäystä.

Erityisen vakuuttava oli keskitorjuja Laura Laukkasen esitys. 16-vuotias pelasi jälleen koko ottelun ja nautti ottelun edetessä yhä suuremmasta hyökkäysroolista. 187-senttinen Laukkanen kokosi 11 pistettä, yhdeksän hyökkäyksellä, kaksi torjunnalla.

– Pelimme lähti tosi hyvin käyntiin, ja meillä oli hyvä fiilis kentällä. Yksi erä meni keskittymisen herpaantuessa, mutta muuten tsemppasimme hyvin, Laukkanen arvioi.

Laukkanen johtaa liigan torjuntatilastoa tällä hetkellä kahdeksalla tapolla, mikä on toki helppoa eniten pelanneen joukkueen ykköstorjujalle. Hyökkäyspelikin on parantunut joka ottelussa.

– Uran liigastartti on kyllä ollut positiivinen. Suoraan B-tytöistä liigaan on ollut kova nousu, mutta kyllä tämä tästä. Joukkue auttanut ja puskenut tosi hyvin eteenpäin. Valmennukselta olen saanut mahtavia neuvoja ja päässyt kehittymään harjoittelussakin, Ylöjärven Ryhdin kasvatti hymyili.

 

Ensimmäisessä erässä OrPo oli edellä syöttö-vastaanottopelissä, muttei pystynyt tekemään tulosta. Hämeenlinna sen sijaan vei erän yleispelaajiensa Kokkosen ja Ronja Heikkiniemen ollessa iskussa.

Toisessa erässä Kerho sai myös kolmen pelaajan vastaanottopelinsä kuntoon. Kotijoukkue ei kuitenkaan juuri antanut vieraille mahdollisuuksia omilla syötöillään. Passari Martin pyöritti hyökkäyspalettiaan tasaisesti ja sai irti tehoja niin Kokkoselta, Heikkiniemeltä, Laukkaselta kuin Principatolta.

Tasainen kolmoserä oli kääntymässä Hämeenlinnalle juuri silloin, kun Kokkonen loukkaantui. Kerho sinnitteli vielä 18–15-johtoon, kun hakkuri Principato omaksui ison hyökkäysroolin ja Emmi Riikilä tuli Kokkosen paikalle yleispelaajaksi, kun taas Heikkiniemi otti Kokkosenkin työmaan vastaanotossa. Tämän jälkeen paremman rytmin peliinsä sai OrPo, joka nousi 20–24-eräpallotilanteeseen.

Neljäs erä oli puolestaan juuri sellainen ryhtiliike, jota huippujoukkueelta tähtipelaajan loukkaantumisen aiheuttamaan shokkiin hävityn erän jälkeen voi vaatia. Aggressiivinen syöttöpeli tarjosi hyvän pohjan murskaerävoitolle. Etenkin yhdeksän pistettä erässä latonut Principato oli kuin eri pelaaja alkuun verrattuna.

– En voi kuin olla ylpeä tällaisesta reaktiosta. Kolmannen erän menetys oli ymmärrettävä, kun loukkaantuminen oli vasta tapahtunut. Sääntömme on, että harjoitusten ja pelien jälkeen mietimme aina kopissa, annoimmeko kaikkemme. Jos voimme voittaa, meidän täytyy voittaa, Pentassuglia sanoi. HäSa

3–1(25–20, 25–17, 23–25, 25–13)Hämeenlinna

Pisteet:

Kayla Principato 17/+9Suvi Kokkonen 15/+15Ronja Heikkiniemi 15/+7Laura Laukkanen 11/+7Katja Metsäkoivu 5/+4Pauline Martin 5/+3Ässäsyötöt 6Torjunnat 8Vastaanottoprosentti 45OrPo

Pisteet:

Shannon Dugan 18/+10Nelli Rantanen 11/-1Saara Holm 9/+5Netta Rekola 9/+3Erica Handley 4/+4Mona Kokko 4/-1Ässäsyötöt 3Torjunnat 7Vastaanottoprosentti 43