Urheilu

Lentopallokerholle komea avausvoitto vaikeuksista huolimatta – Suvi Kokkonen osoitti heti arvonsa

Kauden avaus Lentopallokerholta odotettua parempi.
LiigaPlokin avainpelaajiin edelleen kuuluvat Suzanne Horner ja Anastasia Boricheva yrittivät pysäyttää Suvi Kokkosta jo viime kevään välierissä.

Hämeenlinnan Lentopallokerho aloitti ensimmäisen kautensa uudella nimellä ja uudella nuorella joukkueella ennakko-odotuksiin nähden vähintään hyvin arvosanoin. Niin ikään harjoituskaudella ailahdellut LiigaPloki taipui kotisalissaan Pihtiputaalla suoraan 0–3 (22–25, 19–25, 23–25) naisten Mestaruusliigan kauden avauksessa.

Helpolla voitto ei tullut, vaikkei perinteisesti vahva kotijoukkue Ploki ollut parhaimmillaan. Tulos miellytti päävalmentajauransa korkannutta Hämeenlinnan Matteo Pentassugliaa erityisesti elo–syyskuun vaikeuksien jälkeen.

– Siksi olen nyt erittäin iloinen, että tämä päättyi 0–3. Tämä on hyvä myös henkiselle tilallemme. Tytöt nostivat hyvin ja se auttoi meitä pelaamaan myös keskeltä vastaanottohyökkäyksessä. Emme tehneet montaa tappotorjuntaa, mutta olimme hyviä torjunnassa ja puolustuksessa. Asenne ja aggressiiviset syötöt toimivat kuten suunnittelimme, Pentassuglia hekumoi.

Pelin kanssa Hämeenlinnalla on vielä todella paljon tekemistä. Ottelun arvokkaimmasta pelaajasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Kerhon superjuniori Suvi Kokkonen latoi pisteitä kuin olisi vielä finaalisarjaa pelannut.

Virheettömästi yleispelaaja ei iskenyt, mutta teki kullanarvoiset 17 pistettä, kaikki hyökkäämällä. Kokkonen sai reilusti enemmän passeja kohtalaisesti Mestaruusliiga-uransa aloittaneelta Pauline Martinilta kuin hakkuri Kayla Principato. Hän nousi myös joukkueensa ottelun parhaaksi vastaanottajaksi 64 prosentin positiivisuudella.

Lentopallokerho vieraili Pihtiputaalla vain kymmenellä pelaajalla. Hakkurin paikalle ei yleispelaajaksi ankkuroitua Kokkosta lukuun ottamatta ole vaihtoehtoja Principatolle, joten yhdysvaltalainen pelasi heikoista 32 prosentin (yhdeksän pistettä) hyökkäystehoista lukuun ottamatta koko ottelun. Syöttö hänellä sentän kulki.

Pentassuglia ei pidä Kokkosen selvää johtaja-asemaa Kerholle ainakaan ongelmana.

– Tiedämme, että Suviin voi luottaa joka ilta. Muiden kanssa emme voi kuin jatkaa työntekoa ja odottaa, että hekin onnistuvat. Ulkomaalaiset pitää vain saada ajettua sisään tähän sarjaan. Tämä oli kuitenkin joukkueen voitto, vaikka Suvi pelasi loistavan ottelun.

Yksikään Plokin pelaaja ei yltänyt yhdeksään pisteeseen, vaan parhaaksi jäi kahdeksan pisteen yleispelaaja Darian Mack.

Avauserä oli molemmilta joukkueilta takelteleva, mutta Hämeenlinna käänsi sen paremmalla syöttöpelillä vaiheittain edukseen. Principato, Martin ja Roosa Heikkiniemi tehtalivat syöttöputkia ja kirjauttivat kukin ässät nimiinsä. Erän heikosta tasosta (ja herkästä tuomarilinjasta) kertoo se, että erässä tehtiin enemmän pisteitä virheillä kuin hyökkäämällä.

Toisessa erässä etenkin yhdysvaltalaishakkurin vahva syöttövire jatkui. Principaton vuorolla vieraat karkasivat 5–5-tilanteesta 5–10-johtoon, joka tarjosi loppuun erään vahvan etulyöntiaseman. Vahva syöttö auttoi hallitsemaan peliä myös muilla rintamilla, ja hyökkäystehot nousivat surkeista kohtalaisiksi. Erän lopulla Martin alusti syötöillään ratkaisevan 17–23-johdon.

Kolmannessa Kokkonen otti vastuuta hyökkäyksen lisäksi myös vastaanotossa ja johdatti joukkueensa jo erän alussa 3–8-johtoon. Ploki palasi kuitenkin peliin omalla syöttöpelillään, ja nousi hetkeksi johtoon 19–18. Principato löysi hämeenlinnalaisten onneksi tehonsa ratkaisevalla hetkellä ja Lentiskerho taisteli voiton suoraan kolmessa erässä.

– Tämä reaktio oli paras asia tänään. Olimme pehmeitä, kun Ploki syötti kovempaa, mutta reagoimme siihen hyvin ja pystyimme ratkaisemaan omalla syötöllä ja hyökkäyksillä, Pentassuglia arvioi.

Lentopallokerho jatkaa heti lauantaiksi Seinäjoelle, kun se vierailee viime kauden puolivälierävastustajansa Nurmon Jymyn kotihallissa. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020