Urheilu

Lentopallokerholle loppukaudeksi kahden maan maajoukkuekokemusta

Lentopallokerho vahvistui onnekkaasti kahdella huippulaiturilla.
Salla Karhu (vas.) muodosti jo viime kaudella mestaruuden kannalta tärkeän yleispelaajakaksikon Hämeenlinnassa Suvi Kokkosen kanssa. Kuva: Tomi Vesaharju

Tällä viikolla Mestarien liigaa Venäjällä ja Suomen cupia Turussa pelaava Hämeenlinnan Lentopallokerho on saanut riveihinsä kaksi laitahyökkääjää, jotka voivat nousta kevään mittaan suureen arvoon.

Heistä toinen on jo entuudestaan tuttu Hämeenlinnasta: viime kaudella HPK:ssa Suomen lentopalloeliittiin noussut Salla Karhu. Hänen lisäkseen seuraan liittyy ranskalainen Maëva Orlé. Karhu on nykyään Suomen maajoukkueen tärkein vastaanottava yleispelaaja, ja Orléllakin on vyöllään 40 A-maaottelua.

Lentopallokerhon vuosi on alkanut voitoista huolimatta nihkeästi, kun yleispelaaja Ronja Heikkiniemi loukkaantui maajoukkueen harjoituksissa ja tärkeimmän syömähampaan Suvi Kokkosenkin pelikunto on vaatinut ja vaatii lepoa ja vahvaa lääkitystä.

Viime viikolla Kerhoa vihdoin lykästi. Suhteet toivat Hämeenlinnaan Ranskan liigan Quimper Volley 29:ssä alkukauden viettäneen Karhun ja Romanian pääsarjan UVT Agroland Timisoarasta vapautuneen Orlén.

24-vuotias Karhu pelasi Quimperissä enimmäkseen vaihtopelaajan roolissa. Viimeisen kerran hän esiintyi Ligue A:n kolmanneksi viimeisenä olevan joukkueen paidassa lauantaina Vandoeuvre Nancya vastaan.

Karhun mukaan pääsyy paluulle Hämeenlinnaan oli harjoittelun laatu, vaikka Quimper ammattilaisjoukkue onkin.

– Ranskan joukkue vähän yllätti, ja ajattelin, että täällä saisi parempaa treeniä ja paremman kevään. Ranskan liiga on kyllä kovempi kuin Suomessa, mutta täällä tehdään asiat paremmin, kuin siinä seurassa, missä minä olin, Karhu taustoittaa.

Pelikunnossa Karhu ainakin on, mistä antoi viitettä EM-karsinnassa Tekkiä vastaan tehdyt 23 pistettä.

– Kai se pelivire siellä taustalla on koko ajan ollut, mutta en ehkä saanut tuotua sitä esiin Ranskassa. Kaivetaan se nyt taas esille, Karhu pohtii.

27-vuotiaan Orlén tarina on vielä erikoisempi. Viimeksi kesällä 2016 Ranskan maajoukkueessa iskenyt pelaaja lähti täksi kaudeksi tavoittelemaan uraa ulkomailta tasokkaassa, mutta toisinaan epävakaassa Romanian liigassa.

UVT Timisoara pelasi joulukuussa vielä eurocupien alimmalla tasolla eli Challenge cupissa ja oli Divizia A1 -sarjan viidentenä, kunnes leikki loppui ennen joulua. Seuran (ja sen sponsorin Agrolandin) presidentti Horia Cardos päätti vetää rahansa pois lentopallosta riitauduttuaan Romanian lentopalloliiton johdon kanssa, ja Timisoara luopui sarjapaikasta kesken kauden.

Orlé päätyi Hämeenlinnaan lopulta melko nopeasti. Hän tuntee joukkueesta jo valmiiksi passari Pauline Martinin, jonka kanssa hänellä on sama agentti. Kyseinen agenttitoimisto järjesteli lopulta myös Karhun Hämeenlinnaan tarjoamalla Quimperille korvaavaa pelaajaa.

– Etsin totta kai uutta seuraa, kun edellinen lakkautettiin. Agenttini tarjosi minulle tätä, koska joukkue pelaa Mestarien liigaa ja cupin finaalissa, ja pidin tätä mielenkiintoisena. Pauline kertoi, miten täällä toimitaan, joten se puhelu kyllä helpotti päätöstä, Orlé kertoo.

Lentopallon kansainvälistä siirtoaikaa on jäljellä tammikuun loppuun asti. Enempää siirtoja ei Hämeenlinnassa tapahtune. Rahaa ei ollut oikeastaan edes Karhuun ja Orléhen, mutta Hämeenlinnan managerin Ville Kalliomäen mukaan yhteistyökumppanit mahdollistivat vahvistukset.

– Etsimme koko ajan yhtä laitahyökkääjää, mutta saimmekin kaksi. Heikkiniemen loukkaannuttua meidän oli pakko hankkia joku. Onneksi saimme järjesteltyä taloudellisesti kumppanien kanssa niin, että meiltä ei mene euroakaan, Kalliomäki selvittää.

Kalliomäki on tyytyväinen, että joukkueessa on nyt syvyyttä, jollaista alkukaudella ei ole ollut. Ikäisekseen kokenut Karhu paikkaa Heikkiniemeä yleispelaajana ja Orlé voi olla ratkaisu tökkineeseen hakkuripeliin tai pelata yleis- tai keskipelaajana.

Molemmat ovat apuna myös Mestarien liigassa, vaikka Euroopan lentopalloliitto CEV:n sääntöjen mukaan samalla kaudella ei saa vaihtaa europeleissä pelaavaa seuraa. Orlé on kuitenkin seuran lakkauttamisen ja eri kilpailun takia poikkeustapaus.

Loukkaantumiskierrettä tulee kuitenkin Kalliomäen mielestä tarkastella kriittisesti.

– Täytyy miettiä, miksi meillä on ollut näin paljon loukkaantumisia, mitä olemme tehneet väärin. Toki osa on ollut aivan typeriä tapaturmia. HäSa

Päivän lehti

28.2.2020