Urheilu

Lentopallokerhon käsiin pelkkiä kokemuksia – Istanbulin valloittanut korealaistähti tyrmäsi Hämeenlinnan

Eczacibasi ei tarvinnut kaikkia tähtiään tylyyn kotivoittoon, kun ”täydellinen lentopalloilija” Kim Yeon-koung häikäisi.
Kim Yeon-koung hyökkäsi jatkuvasti ihailijansa Suvi Kokkosen ja Mara Greenin yli. Kuva: CEV

Hämeenlinnan Lentopallokerholle tarttui Turkin vierailultaan enemmän kokemuksia uudenlaisen ympäristön ihmettelystä kuin urheilullisia saavutuksia.

Kaikki tämän kauden ottelunsa seurajoukkueiden MM-välierää lukuun ottamatta voittanut Eczacibasi SK oli kotikaupungissaan Istanbulissa tylympi kuin Hämeenlinnassa. Eczacibasi voitti Mestarien liigan neljännen alkulohkokierroksen pelin erätaukoja lukuun ottamatta 63 minuutissa erin 3–0 (25–17, 25–7, 25–20).

Eczacibasi ei tarvinnut voittoon supertähtiään hakkuri Tijana Boskovicia tai yleispelaaja Jordan Larsonia. Korealaislaituri Kim Yeon-koung johti sitten joukkuettaan senkin edestä.

Kim hyökkäsi 24 kertaa 75 prosentin tehoilla jäämättä torjuntaan kertaakaan. Hän takoi kaikkiaan pisteet 22/+18.

Nöyrä Kim sopii hyvin suurseuraan, jossa hänen mukaansa pidetään jalat tiukasti maassa.

– Hyvä, että saimme neljännen voiton Mestarien liigassa, mutta toivottavasti pelaamme paljon paremmin seuraavassa ottelussa. Haluamme voittaa tämän kilpailun, kuten tietysti myös Turkin mestaruuden ja cupin. Olemme vasta tiemme alussa, Kim sanoi pelin jälkeen.

 

Ensimmäisessä erässä Hämeenlinnalla oli hetkensä, ja suomalaiset nousivat ahdistamaan maailman tämän hetken parhaana joukkueena pidettyä Eczacibasia vielä lukemiin 20–17 ennen kuin valtit loppuivat. Toisesta erästä ei juuri peliä syntynyt.

Kolmannessa erässä Lentopallokerho yltyi pelaamaan hyvää lentopalloa ja pysyi pisteen päässä tilanteeseen 21–20 asti. Kerho sai myös ottelun ainoan torjuntansa Maëva Orlén pysäytettyä Güldeniz Önalin.

Sitten syöttämään tuli Kim Yeon-koung. Korealainen teki päätöserään yhteensä kymmenen pistettä.

– Mitä tuossa nyt voi tehdä, kun hän on tuollaisessa vireessä. Meillä ei vain ole fyysisiä edellytyksiä pelata Kimiä vastaan. Hän vaihtoi hyökkäystään joka kerta, Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia naurahti.

– Kim on täydellinen lentopalloilija, mutta ei sillä oikeastaan ole väliä, keitä vastapuolella pelaisi, kun neljäskin yleispelaaja mahtuisi kaikkialla Suomessa avaukseen.

Hämeenlinnan paras pelaaja oli hakkuri Orlé, joka teki pisteet 9/+5. Suvi Kokkonen teki myös yhdeksän pistettä, mutta jäi tehoissa –4:ään.

– Pelasimme hyvin ensimmäisen ja viimeisen erän. Nähtiin, että pystymme saamaan 20 pistettä huippujoukkueita vastaan. Kaikilla näiden pelaajilla on aivan sairas syöttö, jollaista ei Suomessa näe, Kokkonen kertasi.

 

Ottelu pelattiin Turkin lentopalloliiton omassa Burhan Felek -hallissa, jonka yhteydessä on etupäässä lentopallojoukkueille tarkoitettu hotelli. Lentopallokerho pääsi paikalle poliisisaattueessa. Yksikään suomalainen seurajoukkue ei ole vielä päässyt nauttimaan näistä puitteista.

Varsinaisesti Eczacibasi ei esiintynyt kotonaan, sillä joukkueella on oma hallinsa ja harjoituskeskuksensa Euroopan puoleisen Istanbulin laitamilla. Puolet Turkin liigan joukkueista käyttää kuitenkin liiton areenaa isoissa otteluissaan.

– En väitä, että olisin tottunut tähän, mutta nyt kun tulen hallille Mestarien liigassa, tavoite on vain saada vähän parempi peli ja enemmän pisteitä, Pentassuglia sanoi.

Hämeenlinnalaisten ihailua ilmensi Kokkonen, joka alkaa Suomessa olla itse idoli. 19-vuotiaalle laitapelaajallle hieno hetki oli jo jonottaa lounasta hotellilla Kimin kanssa.

– Onhan se siistiä, että yksi suurimmista idoleista on metrin päässä, ja että pääsee pelaamaan tälle kentälle, jolla on itse nähnyt muiden huippujen pelaavan. Ei tällaista mahdollisuutta välttämättä tule uudestaan, Kokkonen hymyili.

Kim Yeon-koung siirtyi täksi kaudeksi Eczacibasiin Shanghaista, mutta edusti tätä ennen Eczacibasin paikalliskilpailijaa Fenerbahcea kuusi vuotta. Hän on tiettävästi noin puolentoista miljoonan euron vuosipalkallaan yksi maailman parhaiten palkatuista lentopalloilijoista.

Kaiken seurajoukkueissa voittaneen Kimin iso tavoite on Tokion olympiaturnaus 2020.

– Olisin voinut mennä todella moneen paikkaan vuosi sitten. Taso on täällä korkea ja se on hyvä Tokion kannalta. Meillä on mahtava yhtiö ja joukkue. Olen todella nauttinut pelata täällä. Kaikki tarvittava järjestyy, ja saa keskittyä vain lentopalloon. Teemme todella kovaa töitä ja siksi menestymme, Kim kertoi.

 

Eczacibasi käytännössä varmisti voitollaan jatkopaikkansa Mestarien liigassa. Uralochkan 3–0 tiistaina voittaneella Dinamo Kazanilla on vielä teoreettiset mahdollisuudet lohkovoittoon, mutta 12 pistettä (eräsaldo 12–1) olisi kovaa valuuttaa lohkokakkosten vertailussa.

Vieläkin ilman erävoittoa olevan Hämeenlinnan putoaminen lohkovaiheessa varmistui Istanbulin-tappiolla, mutta Pentassuglia uskoo nollan rikkoutuvan vielä helmikuun lopun kotipeleissä Kazania ja Uralochkaa vastaan.

– Meillä on tarpeeksi laatua pelata hyvin, jos menemme epämukavuusalueellemme. Pääsimme 20 pisteeseen nyt ja pelasimme erävoitosta Jekaterinburgissa. Tämä riskinotto pitäisi saada siirrettyä Mestaruusliigaankin, Pentassuglia totesi. HäSa

 

Juttuun korjattu Jordan Larsonin pelipaikka keskitorjujasta yleispelaajaksi 6.2.2019 kello 15.10.