Urheilu

Lentopalloliiton suojiin siirtyneen Mestaruusliigan sääntöjen säätövastuusta epäselvyyttä – jo kertaalleen hylätyt rajatuomarit liputtanevat koko kauden

Uusilla sääntötulkinnoilla pelistä sujuvampaa kuin liigan ja liiton yhdistyminen.
Tuomareiden ei tarvitse olla Mestaruusliigassa verkkokosketusten kanssa yhtä tarkkana kuin viime kaudella.

Tällä viikolla alkava lentopallon Mestaruusliiga kokee kauden alkaessa monia pieniä muutoksia. Huomattavimmat muutokset sarjan sääntöihin koskevat tuomaritoimintaa.

Mestaruusliigan tuomariohjeistuksissa pyritään muuten sujuvoittamaan peliä. Liiga palaa vanhaan verkkokosketussääntöön, eli verkkovirhettä ei tuomita, jos verkon koskettaminen ylänauhaa lukuun ottamatta ei ole tahallista eikä vaikuta peliin. Myös kaksoiskosketusten tulkintaa lievennetään.

Liigaotteluihin saa jatkossa kirjata kansainvälisen mallin mukaiset 14 pelaajaa. Mikäli joukkueen kokoonpanossa on yli 12 pelaajaa, kahden näistä on oltava liberoita.

Liberot pääsevät myös alkavalla kaudella paremmin esille. Epävirallisen runkosarjan parhaan pelaajan palkitseva LähiTapiola-pistekilpailu saa rinnalleen vastaavan Pro-liberokilpailun, jossa jokaisessa ottelussa valitaan parempi libero. Se puolustus- ja vastaanottopelin erikoispelaaja, jolla on kauden lopussa eniten näitä kaksintaisteluvoittoja, pokkaa 2 500 euron rahapalkinnon sekä miehissä että naisissa.

Radikaalein muutos jäi kuitenkin toteuttamatta. Naisten Mestaruusliiga piti Hämeen Sanomien tietojen mukaan pelata alkavalla kaudella pudotuspelejä lukuun ottamatta kokonaan ilman rajatuomareita liigan toukokuussa vahvistamien sääntöjen mukaan. Sääntöihin oli kirjattu myös tavoite, ettei niitä olisi enää vahvistamisen jälkeen muutettu. Toisin kävi.

Liiga liittyi toukokuussa Lentopalloliittoon, ja liittoon perustettu pääsarjaryhmä käveli ennen kauden alkua liigan oman päätöksen yli. Liigahallituksen jäsenenä pääsarjaryhmään alusta asti kuulunut Ville Kalliomäki vahvistaa tämän tiedon. Hänelle ei ole vielä täysin selvää, miten rajatuomareille lopulta käy.

– Aiemmin päätimme, että naisten liiga pelataan ilman rajatuomareita, mutta nyt se on merkillisesti muuttunut liigan ja liiton neuvotteluryhmissä. Siellä on kovaa vääntöä asiasta ja siitä, että kuka pääsarjaryhmän päätöksiä oikeasti tekee, Kalliomäki sanoo.

Sarjamääräysten mukaan liigan säännöistä päättääkin nyt liittohallitus, kun liigan ja liiton yhdistyessä ja liigaseurojen edustajien hyväksyessä uudet säännöt, sääntöjen voimassaolosta päätti liigahallitus.

– Monesta asiasta on eri tulkintoja, että kuka on päättänyt ja mitä. Liitto on tulkinnut, että liigan ennen yhdistymistä tekevät päätökset eivät ole voimassa.

Rajatuomareista oli määrä luopua taloudellisista syistä. Ratkaisu olisi tuonut joka seuralle noin 3 000 euron säästöt.

Ilman linjavahteja pelaaminen ei ole lentopallossa tyystin tavatonta, sillä esimerkiksi Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ei ole rajatuomareita. Pää- ja verkkotuomarit joutuivat tulemaan naisten Mestaruusliigassa toimeen keskenään jo viime kaudella yhdeksässä ottelussa, kun rajatuomaritonta pelaamista kokeiltiin.

Tuomarit eivät ole liigan alaisuudessa, vaan muodostavat oman yhdistyksensä, jolla on ollut sopimus pelien tuomaroinnista.

Toinen liigahallituksen kirjaama asia, jonka liitto pyyhki liigan määräyksistä, oli kehotus sääntötulkintaan, jonka mukaan tuomareiden olisi suotavaa antaa pelaajien eläytyä voimakkaammin jopa tuulettamalla vastustajan suuntaan.

Itse sarjajärjestelmässä ainoa merkittävä muutos on, että miesten Mestaruusliigan joukkuemäärä on pienentynyt 11:stä yhdeksään, kun Pielaveden Sampo ja kuopiolainen Leka Volley yhdistyivät Savo Volleyksi ja Vammalan Lentopallon eli uudelta nimeltään VaLePa Sastamala Tampereen uusi farmiseura Rantaperkiön Isku luopui pääsarjapaikastaan.

Miehet pelaavat nelinkertaisen sarjan, eli runkosarjakierroksia tulee kaikkiaan 32. Naisten sarja on kolminkertainen (24 ottelua). Miesten liiga alkaa keskiviikkona, naisten perjantaina. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020