Urheilu

Olympiakomitea jätti yleisurheilun tuet vielä jakamatta - tuki varmistunut jo janakkalalaiselle soutajalle ja loppilaiselle ampujalla

Janakkalalaissoutaja Robert Ven ja loppelaisampuja Eetu Kallioinen nimetty tukien saajiksi.
Janakkalalainen soutaja Robert Ven saa Olympiakomitean tukea.

Yleisurheilu puuttui vielä listalta, kun Olympiakomitea julkisti perjantaina kesälajien tehostamistukia matkalla kohti Tokion olympialaisia. Olympiakomitea viivytti yleisurheilun tukipäätöstä, koska Urheiluliitto nimitti hiljattain uuden valmennusjohtajan, eikä lajin oma huippu-urheilubudjetti ole vielä selvä.

– Tukipäätöksiin vaikuttaa paitsi lajin urheilijapotentiaali ja huippu-urheilutoiminta, myös lajin oma huippu-urheilun resurssointi. Teemme tukipäätöksen heti, kun yleisurheilu on uudelleen organisoitumisensa jälkeen päättänyt omista toiminnoistaan ja niihin suunnattavista resursseista, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi tiedotteessa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö jakoi kesälajeille 2,807 miljoonaa euroa, ja paralympiakesälajit saivat 241 500 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa kesälajien urheilija-apurahat alkuvuodesta.

 

Kantahämäläisurheilijoista Olympiakomitean tukiin pääsevät ennen yleisurheilijoita käsiksi soudun olympiatoivo Robert Ven ja skeet-lupaus Eetu Kallioinen. Soutu sai 25 000 euroa yksilöllisen valmennuksen tehostamiseen, ja tuet kohdennetaan Venille ja hänen valmentajalleen Ilona Hiltuselle.

Loppilaisampuja Kallioinen puolestaan kuuluu skeetin maajoukkueohjelmaan, joka saa osan ampumaurheiluliiton kaikkiaan 185 000 euron tehostamistuesta.

Lajien tukipäätöksissä keskeinen osa on niiden urheilijoiden valmentautuminen, joilla on potentiaalia menestyä Tokiossa. Seuraaviin kesäolympialaisiin on aikaa enää 20 kuukautta.

– Tässä vaiheessa olympiadia meillä ovat jo tiedossa ne kärkiurheilijat, joilta menestystä Tokiossa voi odottaa. Olemme tukipäätöksissä lähteneet siitä, että näiden urheilijoiden valmentautumisprosessit laitetaan lajien ja Olympiakomitean yhteistyöllä niin hyvään kuntoon, kuin se meidän resursseillamme on mahdollista, Lehtimäki kertoi.

 

Mukaan tukiohjelmiin nousivat Riossa olympialajiksi palannut golf ja autourheilu, joka osallistui tukiprosessiin ensi kertaa. Autourheilu ei ole olympialaji. Golf putosi Olympiakomitean tukiohjelmista viime vuonna, mutta sittemmin Golfliitto paransi omaa huippu-urheilutoimintaansa.

Isoimman tukipotin kuittasi lentopallo, jonka miesten ja naisten maajoukkuevalmennukseen annettiin 380 000 euroa.

Olympiakomitea tukee 19:ää kesälajia. Lisäksi kahdeksassa lajissa on urheilijoita, jotka saavat yksilöohjelman kautta tukea. Vammaisurheilussa 12 lajia on lajien tukiohjelmassa ja triathlonisti Liisa Lilja saa yksilöohjelman kautta tukea.

Päivän lehti

19.1.2020