Urheilu Hämeenlinna

Linnahölkän voittajan ilmoittautuminen meni täpärälle – “Meinasi tulla hoppu lähtöön”

Tuomas Kaihlavirta piti kiirettä Linnahölkän alusta loppuun.
Ensimmäisen kilometrin jälkeen kärkeen pinkonut Tuomas Kaihlavirta piti muut takanaan loppuun saakka. Kuva: Tomi Vesaharju
Ensimmäisen kilometrin jälkeen kärkeen pinkonut Tuomas Kaihlavirta piti muut takanaan loppuun saakka. Kuva: Tomi Vesaharju

Keravalainen Tuomas Kaihlavirta ilmoittautui kolme minuuttia ennen starttia kisaan mukaan, juoksi koko matkan kärjessä ja kuittasi 15. Linnahölkän voiton perjantai-iltana nimiinsä ajalla 35.27. Parhaan vastuksen antoi janakkalalainen junioriurheilija Matias Lautamäki, jolle maalissa kirjattiin aika 36.02. Hämeenlinnan Kisan ja Joken Tallin järjestämään juoksutapahtumaan starttasi 124 juoksijaa, joista valtaosa oli ilmoittautunut kuntosarjaan.

– Vähän meinasi tulla hoppu lähtöön. Ensimmäinen kilometri juostiin yhdessä, sitten menin kärkeen. Puoleen väliin meni mukavasti, mutta jälkimmäisellä puolikkaalla muut saivat jo vähän kiinnikin, kertasi voittaja maalissa.

Kaihlavirta on kerran aiemminkin juossut Linnahölkässä, mutta silloin lähtö oli vielä Hämeensaaressa. Nyt viidettä kertaa lähtö ja maali sijaitsivat Elenia-areenalla, mutta reitti muuten on sama eli kiertää rantaväyliä.

– Täällä on mukava reitti. Nämä kympin matkat ovat hyviä, puolimaratoniin pitäisi jo harjoitella eri tavalla, tuumasi hiihtoa yhtä paljon kuin juoksuakin treenaava Kaihlavirta.

Janakkalan Janan 17-vuotias kestävyysurheilun lahjakkuus Matias Lautamäki juoksi katse Kaihlavirran selkään nauliintuneena komeasti toiseksi. Ennen lähtöä asetettu tavoite alittui noin minuutilla ja Lautamäki olikin maalissa hymyssä suin.

– Oli hyvä kun näki selän edellä, niin yritin koko ajan pitää eron pienenä. Alun lähdin vähän turhan hiljaa ja jättäydyin tahallaan, kun ajattelin, että tuohon vauhtiin en voi lähteä, mutta tuossa loppupuolella otin jo vähän kiinnikin edellä mennyttä selkää, selvitti Lautamäki juoksun vaiheita.

Sotkamon urheilulukiota käyvän Lautamäen lajivalikoima on laaja. Kesällä hän juoksee ja suunnistaa, talvella kisailee sukset jalassa.

– Seuraava startti on ensi keskiviikkona aluemestaruuskisoissa Ylöjärvellä 3000 metriä. Nyt kun tuntuu olevan ihan hyvää kulkua, niin 9.30 alle on tavoitteena juosta siellä. Reilun viikon päästä alkaa O-ringen eli Ruotsin rastiviikko Norrköpingissä, summasi Linnahölkän kakkonen lähiajan suunnitelmiaan.

Naisten sarjan voittajaksi Vanajaveden kauniiksi kehutulla rantareitillä kirmasi Vammalan Seudun Voiman kokenut kestävyysjuoksija Minna Haka-Risku, jolla on hallussaan reittiennätys kolmen vuoden takaa.

– Aika huonosti kulki. Alku oli mukavasti laskuvoittoista ja myötätuulta, mutta vitosesta eteenpäin oli vastatuulta ja kun yritin yksin juosta, niin tuntui tosi tahmealta. Olisi voinut maali olla jo vitosen kohdalla, huokaili ikänsä puolesta N40-sarjaankin sopiva naisten voittaja.

Haka-Risku jäi ennätysajastaan 1.42. Miesten puolellakaan ei hätyytelty neljän vuoden takaista reittiennätystä, sillä voittaja jäi Jukka Keron ennätyksestä 2.35. Virallisesti mitattu matka tarjoaa kilpailijoille kuitenkin mahdollisuuden vertailukelpoisiin maantiekympin aikoihin.

Linnahölkkä on saavuttanut viidentoista vuoden aikana mukavasti suosiota, josta kannattaa pitää kiinni.

– Vuosi kerrallaan mennään. Voisin jo antaa vetovastuuta muille, kun vaan löytyisi jatkaja, totesi tapahtumasta päävastuuta kantanut Joken Tallin Jouko Koskinen. HäSa