Urheilu

Linnahölkkä säilyttänyt asemansa, vaikka osallistujien taso laskenut – "Hyvä, että ihmisiä edelleen hölkät kiinnostavat"

Hämeenlinnan Kisa isännöi perjantai-iltana helteisessä kesäsäässä perinteistä Linnahölkkää, jossa matkana on 10 kilometriä Vanajan rantareitillä. Lähtö- ja maalipaikka oli Elenia-areenan edessä.

Virallisesti mitatun reitin ennätykset ovat miehissä vuodelta 2015 Jukka Keron 32.52 ja naisissa vuodelta 2016 Minna Haka-Riskun 37.06.

Tänä vuonna juoksijoita lähti matkaan yhteensä 115.

– Kaikkineen tämä oli neljästätoista Linnahölkkä. Kymmenen kertaa lähtö oli Hämeenkaaresta ja nyt neljättä kertaa täältä Pullerilta. Vanhalla reitillä oli kovat reittiennätykset, mutta nykyisellään osallistujien taso on laskenut. Mutta hyvä asia, että ihmisiä edelleen hölkät kiinnostavat, tapahtumajärjestäjistä Jouko Koskinen korosti.

– Meillä osanottajamäärä on tasaisesti ollut reilu sata, suuria muutoksia ei ole ollut. Keli ja muut lähiajan tapahtumat vaikuttavat jonkin verran. Ja lämpimällä kelillä on usein ollut enemmän naisia.

Tällä kertaa loppusuoralle kaarsi ensimmäisenä Alavieskan Virin Kai Takkunen, joka sai maalissa ajan 36.16 perässään Finnish Marathon Runnersin Henri Helvilä (36.26) ja M45-sarjan ykkönen Riihimäen Kiista-Veikkojen Tero Miettinen (36.37).

– Aika monta kertaa olen ollut täällä juoksemassa. Alku meni helposti, mutta toinen puolikas oli raskas. Kolmeen kilometriin mentiin yhtä matkaa, sitten tein pientä eroa kakkoseen. Aulanko Tower Traililla kesäkuun lopussa (22km) olin seitsemäs ja seuraavaksi varmaan menen Loppi Trail-polkujuoksuun (28.7). Ehkä juoksen myös puolimaratonin tänä vuonna, 37-vuotias valkeakoskelainen voittaja jutteli.

Voitto oli Linnahölkässä Takkuselle ensimmäinen. Viime vuonna hän oli toinen (36.36) ja toissa vuonna kolmas (35.01).

Yleisen sarjan kolmas ja kokonaiskisan neljäs oli Viimeisten Pirkkalaisten Hannu Saarijärvi (36.50) ja kokonaiskisan viides M55-voittaja Kunto-Pirkkojen Seppo Kykkänen (37.25).

Naisista nopeimmat olivat N40-sarjalaiset Sanna Kullberg (KU-58) ja Sari Saarijärvi (Viimeiset Pirkkalaiset) ennen yleisen sarjan ykköstä Janina Saarniota (TuUL). Kärkikolmikon ajat olivat 42.41, 45.05 ja 45.15.

– Kuuma reissu oli, hellekymppi on ihan oma lajinsa. Kovilla sykkeillä pystyin juoksemaan. Olen Linnahölkässä ensimmäistä kertaa, tänne minut toi Suomen kauneimpiin kuuluva upea rantareitti. Ja virallisesti mitattu reitti lisää hölkän arvoa. Hämeenlinnan seudun hölkät ovat muuten minulle tuttuja 90-luvulta, helsinkiläinen Kullberg kommentoi.

– Minulla on ratajuoksu- ja maratontausta, mutta tällä hetkellä ultrajuoksut ovat päätavoitteena. Lähden 100 kilometrin MM-kisoihin Kroatiaan syyskuun alussa. Juoksin viime vuonna Tampereella ensimmäisen 100 kilometrin kilpailun ja siitä syttyi kipinä.

Raskaasta hellesäästä huolimatta nähtiin kuntosarjalaisillakin hienoja loppukirejä ja maalissa paljon iloisia ilmeitä, joita korostivat pullakahvit ja kaikille jaettu Linnahölkän T-paita. HäSa