Urheilu

Lopen oma poika nousi yllättäen skeet-gp:n voittoon – valmennuspäällikkö kaipaa naisia ampumaradalle

Valta vaihtui viikonloppuna Ala-Hämeen Ampujien järjestämässä skeetin Sako-Franchi gp:ssä. Suomen kärkiampujat pääsivät ampumaan hyvissä olosuhteissa läpi viikonlopun, mutta sunnuntaina miesten voittajaksi nousi yllättäjä: A-HA:n Samuli Ahokas.

Tasokkaan peruskilpailun ykköseksi ja sponsorihaulikon voittajaksi ampui SIbbo Skyttegillen Lauri Leskinen, mutta hän oli kuuden ampujan finaalissa jo toinen putoaja. Ahokas kukisti kahden ampujan viimeisellä finaalikierroksella Honkajoen Seudun Ampujien Miikka Peltosen.

Ahokkaan voiton tae oli tasainen ammuntavire finaalissa, jota hän johti alusta asti.

– Johtopaikka toi itseluottamusta, kun tiesin, että ammunta sujuu. Tiesin, että täällä on ammuttava hyvin, jos haluaa pärjätä. Töitä on tehty ja tänä keväänä harjoitus on alkanut tuottaa tulosta. Se tuo varmuutta omaan tekemiseen, sanoo Ahokas.

21-vuotias jokioislainen ampui Lopen kotiradallaan elämänsä kilpailun. Hän rikkoi ennätyksensä sekä peruskilpailussa että finaalissa. Gp-voitto on hänelle uran ensimmäinen.

Arvokisoihin Ahokkaalla ei ole tänä vuonna asiaa, mutta Lopella kilpaillaan kuukauden päästä SM-mitaleista.

– Siitä oli varmasti tänäänkin apua, että on harjoitellut täällä. Täällä on mukavat radat. Kotietu on aina mukava.

Samulin kaksoisveli Aleksi Ahokas oli ensimmäinen finaalista pudonnut. A-HA:n maajoukkuelupaus Eetu Kallioinen oli yhdeksäs.

Naisten kilpailussa ei samalle tasolle ylletty. Lounais-Hämeen Ampujien Jaana Grahn ampui hyvän peruskilpailun 115, mutta hukkasi finaalissa tarkkuutensa ja putosi ensimmäisenä. Ensimmäisen finaalivaiheen jälkeen selvästi kolmella kiekolla johtanut Suomen selvä ykkösnainen Marjut Heinonen jäi neljänneksi.

SSG:n Heidi Hämäläinen nousi peruskilpailun kakkossijalta voittoon. Hän kukisti vasta uusinnassa A-HA:n Kaisa Kurjen, joka myös oli lähellä pientä yllätystä päästyään viimeisenä finaaliin.

Hämäläinen ei ollut suoritukseensa tyytyväinen, vaikka selvisikin kuuden kiekkoparin mittaiseksi venyneessä uusinnassa yhdellä ohilaukauksella. Hänen mielestään 112+46(+11) oli keskinkertainen voittotulos.

– Ei saatu ihan parasta irti. Viimeinen peruskilpailun kierros oli minulta hyvä. Finaali oli huono, mutta se riitti nyt. Kova taistelu oli loppua kohti. Ammun usein paremmin, kun on vähän painetta, Hämäläinen kertoi.

Juniorisarjassa taso ei ollut yhtä kova kuin aiempina vuosina A-HA:n ”kultaisen sukupolven” siirryttyä aikuisten sarjaan. Isäntäseuran Niklas Lindfors voitti peruskilpailun 114 kiekolla, mutta finaalissa hän jäi neljänneksi. Voiton vei maajoukkuetasolla nuorissa vielä ampuvan Eetu Kallioisen kotimainen ykköskirittäjä Sami Aaltonen tuloksin 113+51.

Joukkuekisassa voiton vei SSG:n kolmikko Timo Laitinen, Lauri Leskinen ja Oskari Kössi ennen kahta A-HA:n joukkuetta.

Sako-Franchi gp oli myös näyttökilpailu arvokisoja ajatellen. Siksi Lopella kilpailuja seurasi myös Ampumaurheiluliiton valmennuspäällikkö Per-Ole Lindell. Valinnat arvokisoihin (EM heinä-elokuun vaihteessa Itävallassa ja MM siitä kuukauden kuluttua Etelä-Koreassa) alkavat olla Lindellin mukaan selvillä.

– Tämä oli viimeinen EM-näyttökisa aikuisille. Viimeinen MM-näyttö on 8. heinäkuuta Ylistarossa. Tähtäimessä on saada kolme ampujaa kisoihin, jotta saamme joukkueen, Lindell kertoo.

– MM-kisoissa on jo jaossa ensimmäiset olympiapaikat. Tavoitteena on yksi miehille ja yksi naisille.

Valinnoissa ratkaisevat kolmen parhaan näyttökilpailun (kotimaan gp:t, maailmancup, Euroopan cup, arvokisat) suoritukset, joilla ampujan pitää osoittaa yltävänsä 16 parhaan tasolle arvokisoissa. A-HA:n ampujista Eetu Kallioinen on varma EM-ampuja ja todennäköinen MM-kilpailija.

Skeetin kansallinen taso on valmennuspäällikön iloksi noussut. Arvokisapaikoista kilpailee puolen tusinaa miestä.

Naisissa tilanne ei ole yhtä hyvä. Marjut Heinonen matkaa todennäköisesti molempiin arvokisoihin, mutta seuraa tuskin löytyy. Naisia haulikkokisoissa näkyy muutenkin vähän. Lopen gp:ssä ampui 10 naista, kun miehiä oli yhteensä yli 80.

– Kova kilpailu nostaa tasoa. Miehissä tilanne on loistava, kuten täällä on nähty. Naisissa kisoihin mahtuisi paljon lisää ja tytöissä vielä enemmän. Meillä on tasan nolla tyttöä (skeet-maajoukkueessa). Tässä on projektin paikka, Lindell toteaa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic