Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Löysä HPK jäi varamiehisen HIFK:n jalkoihin – Helsinkiläiset takoivat Kerhon verkkoon kuusi maalia

Helsinkiläisten päävalmentaja Jarno Pikkarainen: ”Jalka käy, ja silloin on helppo puolustaa”.
Markus Nenonen laukoi Kerhon 1–1-tasoitusmaalin HIFK:n maalivahdin Atte Engrenin taakse ottelun toisessa erässä. Kuva: Pekka Rautiainen
Markus Nenonen laukoi Kerhon 1–1-tasoitusmaalin HIFK:n maalivahdin Atte Engrenin taakse ottelun toisessa erässä. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK kärsi ruman tappion vajaamiehistä HIFK:ta vastaan lukemin 2−6 (0–1, 1–3, 1–2). Helsinkiläisistä sivussa oli iso liuta tähtipelaajia, mutta vieraat antoivat silti Kerholle oppitunnin laadukkaasta pelaamisesta.

HPK:n taistelu kuuden sakkiin pääsemisestä kärsi keskiviikkona kolauksen, kun niin sanotussa kuuden pisteen ottelussa sijaa parempi HIFK nöyryytti pahasti vajaamiehisenäkin isäntiään Hämeenlinnassa.

HIFK ei saanut jalkeille edes neljää täyttä kenttää, ja mukana oli kolme ensikertalaista Liigaan. HPK:lta sivussa olivat maajoukkueiden mukana olevat valmentajat, Antit Pennanen ja Miettinen. Kaukalosta puolestaan puuttuivat EHT-joukkueessa olevat puolustajat Elmeri Eronen, Petteri Nikkilä ja hyökkääjä Jere Innala.

HIFK iski paikoistaan

Helsinkiläisiä eivät nimet selässä hidastaneet. Laadukkaammin puolustaneet HIFK:n varamiehet ja runkopelaajat olivat pelipäällä ja käyttivät paikkansa hyväkseen. HIFK seurasi tarkasti HPK:n peliä viisikkona ja kävi ahnaasti sekä oikea-aikaisesti kiinni, kun HPK päästi kiekollisen pelaajan sen lähelle.

– Jollakin tavalla jyvällä suurin osa heistä kuitenkin on, harjoitelleet meidän kanssa ja A pyrkii pelaamaan samalla tavalla. Totta kai se hyppy on silti tähän suuri, saivat itsestään irti eikä mennyt jännityksen piikkiin. Jalka käy, ja silloin on helppo puolustaa, kehui HIFK:n Jarno Pikkarainen varamiehiään.

Nenosen komea maali laihaa lohtua

Kerho hallitsi avauserää, mutta ainoan maalin teki HIFK:n Sebastian Dyk heti hyökkäyspään aloituksen jälkeen. HPK:n kuparinen rikkoutui toisessa erässä, kun Filip Krivosik alusti komealla tavalla Markus Nenosen (1+1) tasoitusmaalin. Slovakki vei kiekkoa laidassa hyökkäysalueelle ja sitten siirsi sen maalia kohti luistelleelle Nenoselle. Kauden 14. maali näytti vievän paineita kotijoukkueen harteilta.

Pahempaa seurasi. HIFK naputteli erään kolme maalia yksi ylänurkka kerrallaan. Eero Teräväisen 2−1 oli hänelle liigauran avausmaali. Kaksi kertaa kiekko upposi Joona Voutilaisen räpyläpuolelle, ja vieraiden neljännessä maalissa HPK-vahti torjui kiekon kilvellään suoraan maalin eteen Thomas Nykoppille. Kotijoukkue koitti suoriutua, mutta intensiteetti ei riittänyt kaukalon kummassakaan päässä.

– Saimme kasattua takaiskun jälkeen erässä pelimme, mutta toinen erä selkeästi HIFK:lle, myönsi päävalmentajaa paikannut Juuso Nieminen.

Kolmannessa erässä Kerho malttoi rakentaa peliään siivun verran laadukkaammin, mutta se ei riittänyt luomaan minkäänlaista uskottavaa kiriä. HPK:n toisen teki Pjilippe Cornet.

– Tehoton ylivoima ja vastustajalle kaksi ylivoimalla oli iso juttu tänään, myönsi Nieminen. HäSa

HPK–HIFK 2–6 (0–1, 1–3, 1–2)

1. erä: 0.35 Sebastian Dyk (Teemu Engberg-Anton Lundell) 0–1.

Jäähyt: 2.17 Juho Keränen HIFK 2 min, 3.59 Teemu Tallberg HIFK 2 min, 17.22 Juho Keränen HIFK 2 min.

2. erä: 21.01 Markus Nenonen (Filip Krivosik) 1–1, 27.15 Eero Teräväinen (Rony Ahonen-Sebastian Dyk) 1–2, 30.46 Terry And (Aleksi Laakso-Rony Ahonen) 1–3.37.22 Thomas Nykopp (Rasmus Heljanko-Eero Teräväinen) 1–4 yv.

Jäähyt: 24.35 Ville Varakas HIFK 2 min, 25.12 Arto Laatikainen HPK 2 min, 35.32 Santeri Lukka HPK 2 min.

3. erä: 54.00 Juho Keränen (Johan Motin) 1–5 tv tm, 57.24 Philippe Cornet (Cody Kunyk-Markus Nenonen) 2–5 yv im, 59.43 Ville Varakas (Thomas Nykopp) 2–6 tm.

Jäähyt: 50.48 Filip Krivosik HPK 2 min, 53.09 Sebastian Dyk HIFK 2 min, 53.18 Arto Laatikainen HPK 2 min, 56.56 Juho Keränen HIFK 2 min, 57.06 Joonas Järvinen HIFK 10 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min=8 min, HIFK 6×2 min Joonas Järvinen 10 min=22 min.

Maalivahtien torjunnat: Joona Voutilainen HPK 6+8+2=16 (pois: 53.50–54.00, 56.56–57.24, 57.49–59.43), Atte Engren HIFK 9+6+10=25.

Yleisöä: 3  863.

Kommentti: Vain muutaman kaljan tähden

Kuluva Liiga-viikko on pullollaan aikamoisia kokoonpanohassutteluja, kun EHT rokottaa eri joukkueiden pelaajistoa ja valmentajiakin reippaalla kädellä. Onkohan tässä paljonkin järkeä?

Tilaisuus on nuorille pelaajille oiva paikka näyttää osaamistaan normaalia isommalla vastuulla. Myös maajoukkueeseen pääseville kyseessä voi olla mahtava itsetuntoa nostava kokemus, joka sataa myös seurajoukkueen laariin.

Jälkimmäinen saataisiin kuitenkin kokemuspankkiin joka tapauksessa, jos Liigan 60 ottelun peliohjelma olisi laadittu tasaisemmin. Vai miltä kuulostaa se, että esimerkiksi HIFK vietti aikaisemmin kaudella peräti kahdeksan päivän taukoa, vaan ei nyt saa kunnon porukkaa jalkeille?

Syynä on – yllätys, yllätys – raha. Seuroissa koetaan viikonloppuja kohti määrätyille pelipäiville painottuva ohjelma ihanteellisena ottelujen aikaisen myynnin takia. Ja pitäähän se ottaa urheiluseurojen kohdalla huomioon, mutta nyt todellisuus on liiallinen ryydittäminen urheilun kustannuksella.

Antti Wennström

Päivän lehti

26.2.2020