Urheilu

Analyysi: LP Viesti suosikkina naisten lentopallokauteen

Hämeen Sanomien urheilutoimitus analysoi joukkueet kauden alla. Tutun kärkiparin takana käydään kovaa kilpailua mitalista.
Hämeenlinnan Lentopallokerho on kovan urakan edessä uudistuneella joukkueella. Arkistokuva.

Hämeenlinnan Lentopallokerho

Hallitseva Mestaruusliigan ja Suomen cupin voittaja on nyt ison urakan edessä, kun se mielii uusia viimekautista menestystään. Näin kokematonta joukkuetta ei 20 kertaa peräkkäin välierissä eri nimillä pelanneella seuralla ole ollut vuosikausiin. Avauskuusikosta kolmannes eli keskipelaajisto on loukkaantumisten takia kauden alkaessa levällään. Myös pelisysteemi hakee itseään. Kauden alussa noin viiden kierroksen ajan Lentiskerho on vasta viidenneksi tai kuudenneksi paras joukkue liigassa, mutta valtaisan potentiaalin on pakko kuoriutua jossain vaiheessa kautta.

Arvio: runkosarjassa edes kolmas sija ei ole itsestään selvyys, mutta kun oikeat ulkomaalaisvahvistukset löytyvät ja ammattitaito tulee esiin, raahaa itsensä finaaleihin. Pelaa myös Mestarien liigaa, mutta siellä yksikin sarjapiste on saavutus.

 

Lue myös: Suvi Kokkosen vastuullinen tehtävä voi viedä hänet hyvin nopeasti ammattilaiseksi. ”Minun on pakko olla hyvä, jos haluamme voittaa.”

 

LP Viesti

Alkukaudesta liigan paras joukkue ei näytä heikentyneen merkittävästi. Avauksesta uusiksi meni yleispelaajisto, mutta Kuusamosta siirtyneet Olena Prokopenko ja Lotta Piesanen ovat erinomaisia paikkauksia. Jatkuvuus on kova sana, ja seura sai pidettyä viime kauden tähtensä hakkuri Kertu Laakin ja keskitorjuja Anna Czakanin dynastialuotsi Tomi Lemminkäisen alaisuudessa. Tällä hetkellä jännitetään, saako Viestin kanssa harjoitellut maajoukkuekeskipelaaja Laura Pihlajamäki sopimusta ulkomaille, vai päätyykö hän vahvistamaan salolaisia tai hämeenlinnalaisia.

Arvio: 10 kertaa peräkkäin finaaleissa pelannut seura tekee sen taas. Selvä ykkössuosikki alkukauden Suomen cupiin, mutta palannee mestariksi liigassakin.

 

LP Kangasala

Käänsi keväällä surkean alkukauden häikäisevästi pronssiksi. Nyt merkit ovat Tampereen kupeessa hyvät jo kauden alkaessa. Kangasala päätti harjoitusottelunsa 1–3 voittoon Viestistä. Viime kaudella vakuuttanut jenkkipassari Mita Uiato kuuluu liigan parhaimpiin ja maajoukkuetasoa edustavat libero Tiiamari Sievänen ja virolaisyleispelaaja Nette Peit. Kenties kovimman lisän joukkue saa vasta lokakuun lopussa, kun MM-kisoissa pelaavan Trinidadin ja Tobagon hakkuri Taija Thomas liittyy joukkueeseen.

Arvio: Avausseitsikko on ehdotonta mitalitasoa, mutta kilpailua kahden suosikin jälkeen riittää. Vampulasta potkut saaneella valmentaja Arttu Keräsellä on näytettävää, mutta mikäli joukkue ei jää syksyn ihmeeksi, ottanee pronssin.

 

Pölkky Kuusamo

Viime kauden ensimmäisen puoliskon hyvin muotonsa säilyttänyt joukkue keikkui liigan kärkisijoilla ja pääsi cup-finaaliin, mutta vajosi keväällä kuudenneksi. Pölkyssä on säilynyt avainhahmoista vain Tuomas Alatalon johtama valmennus ja yleispelaaja Essi Helminen ja keskitorjuja Nea Haatainen, muuten joukkue on uudistunut ja nuori. Se on silti hitsautunut hämmästyttävän hyvin yhteen. Kuusamo voitti harjoitusturnaukset niin kotonaan kuin Puolassa. Jälkimmäinen vastaa käytännössä Challenge Cupin puolivälieräpaikkaa. Puerto Ricon maajoukkuepassari Jennifer Nogueras ja Hämeenlinnasta siirtynyt libero Eveliina Rautiainen ovat tärkeimpiä vahvistuksia.

Arvio: Koillismaalaisjoukkue on kauden yllätyspakkaus. Kaikki sijojen 3–7 välillä on mahdollista, mutta on tällä hetkellä Kangasalan varteenotettavin haastaja.

 

Oriveden Ponnistus

OrPo koki elokuussa tuntuvan takaiskun, kun kotimaiseksi johtajaksi kaavailtu yleispelaaja Nette Tuominen ilmoitti lopettavansa. Paikkaajaa etsitään vieläkin. Ulkomaalaiset, jotka tällä kaudella ovat brassien sijaan yhdysvaltalaisia, eli yleispelaaja Shannon Dugan ja passari Erica Handley ovat viime kaudesta jatkavan kreikkalaisvalmentaja Apostolos Oikonomoun valttikortit viime kauden yksinäisen WoVo-tähden, laitahyökkääjä Nelli Rantasen kanssa. Harjoituskaudella OrPo on pelannut tasaisesti päävastustajiaan vastaan.

Arvio: Pelaa tiukasti välieräpaikasta, mutta näillä näkymin keskeneräinen joukkue on keskikastia.

 

LiigaPloki

Viime kaudella välieriin yltänyt pihtiputaalaisseura luottaa jälleen amerikkalaisiin joita joukkueessa on tällä hetkellä viisi. Vaihtuvuus Jukka Koskisen edelleen luotsaamassa joukkueessa on ollut hallittua, ja peliä johtaa edelleen passari Suzanne Horner. Toissakaudelta tuttu paluumuuttaja Elizabeth Field on todellinen ase keskikaistalle. Kunnon hakkuri puuttuu, joten luottaa monipuolisiin yleispelaajiin. Harjoituskausi oli ailahtelevaa itsensä etsimistä, mutta se ei ole Plokille mitään uutta. Edelleen liigan parhaita kotijoukkueita.

Arvio: Mitali on tavoite ja välieräpaikka täysin haarukassa, mutta lähtee haastajana taistelemaan viime kauden sijoituksesta.

 

LP-Vampula

Pääsi viime kaudella helposti pudotuspeleihin, mutta taso jäi aika kauas edes liigan seitsemännestä. Pelinjohtoon on panostettu: penkin edessä huitoo uusi serbi Darko Dobreskov ja kentällä operoi hieman onnekkaasti käsiin pudonnut liigan eliittipassari Iida Paananen. Brassi Nayara Ferreira jatkaa yleispelaajana ja on saanut seurakseen kaksi yhdysvaltalaista, laitahyökkääjä Kia Brightin ja 198-senttisen keskipelaaja Claire Felixin. Näistä pitäisi olla Paanasen rinnalla paljon iloa uuteen kotihalliin pääseville huittislaisille. Vampula voitti jo Salon harjoitusturnauksen.

Arvio: Kuusamon jälkeen toinen todellinen musta hevonen. Ei minkäänlaisia menestysperinteitä, mutta viime kaudesta pitäisi mennä hieman eteenpäin. Kaiken osuessa nappiin aineksia jopa välieriin.

 

Nurmon Jymy

Kun täksi kaudeksi Mestaruusliigaan ei noussut ketään, on yhä edellinen sarjanousija. Viime kaudella ahdisteli sellaisena HPK:ta puolivälierissä. Jymy menetti parhaat nuorensa Hämeenlinnaan, mutta joukkue on vähintään samaa tasoa. Kun passari Annina Keinonen palasi Ranskasta Suomeen ja Nurmoon, Karoliina Friberg ei ole enää joukkueen ainoa HPK:n vuoden 2016 mestari. Pakollisista ulkomaanavuista katseet kääntyvät jo nousun aikaan Nurmossa pelanneeseen montenegrolaishakkuri Maja Krljiciin ja yhdysvaltalaiskeskitorjuja Lydia DeWeeseen.

Arvio: Harjoituskauden kaksi 0–4-tappiota eivät vakuuta. Pudotuspeleihin pitäisi päästä, mutta välieriin on pitkä matka. Haastaa isompia lähinnä kotonaan.

 

Woman Volley

Oli ykkössarjakypsä seura jo viime talvena, mutta sai ulkomaalaisten avulla pelattua hyvän kevään, eikä putoaminen liigakarsinnassa Puijo Wolleytä vastaan ollut lähelläkään. Päävalmentaja Teemu Mäkikyrö siirtyi manageriksi, mikä on sekä hänelle että seuralle hyvä asia. Kun Nelli Rantanen lähti, pelaajapuolella muutos positiivisempaan on marginaalinen. Ainakaan joukkue ei koostu enää pelkistä A-tytöistä, kuten nykyluotsi Juha Keihäskoski ilmaisi viimekautisen kyntämisen syyksi. WoVo voitti sentään LiigaPlokin harjoitusottelussa 1–3.

Arvio: Rovaniemeläisillä on edessään jälleen uusi selviytymisen kausi. Haastaa Jymyä puolivälieräpaikasta, mutta oma päävastustaja tulee aikanaan karsinnassa Ykkössarjan puolelta, johon suosikkina lähtee viime kaudella liigalta pakit saanut PuWo.

Päivän lehti

21.1.2020