Kiekko Urheilu

Kerho nollattiin yllättäen – 19-vuotias Lukko-vahti loisti Ritariareenassa

Uransa ensimmäisen nollapelin torjunut Lukon 19-vuotias maalivahti Lassi Lehtinen oli ottelun hahmo.
HPK:n Erkka Seppälä ei onnistu yllättämään Liigauransa ensimmäisen nollapelin pelannutta Lukon maalivahtia Lassi Lehtistä. Seppälää rynnistää estämään Lukon Roni Sevänen.

Viime viikolla vastustajansa molemmissa otteluissa nollille jättänyt HPK jäi itse keskiviikkoiltana yllättäen ilman maaleja, Lukon onnistuessa ryöstöretkessään Hämeenlinnassa.

Ottelun ainoa maali nähtiin toisessa erässä, kun vierailijoiden Tapio Laakso onnistui sivaltamaan kiekon maaliin ohi Emil Larmin. Maalista mielenkiintoisen teki se, että se nähtiin ajassa 34.27 ja siitä huolimatta se oli Lukon ensimmäinen laukaus maalia kohti toisessa erässä.

Illan ainoaksi jäänyt maali katkaisi Larmin pitkän nollaputken ja se riitti ratkaisemaan kolmen pisteen kohtalon.

 

Ottelun hahmo oli kuitenkin Lukon maalissa eleettömän varman ottelun pelannut 19-vuotias Lassi Lehtinen, joka joutui nollapelinsä eteen rehkimään tosissaan. Liigauran ensimmäiseen nollapeliin vaadittiin kaikkiaan 33 torjuntaa.

Maalivahtipelinsä kanssa alkukaudella tuskaillut Lukko sai Lehtiseltä nyt napakymppisuorituksen.

– Maalivahdin kannalta hieno ottelu pelata, puolustimme tarkkaan, vaatimaton Lehtinen totesi.

Lehtiselle nollapeli oli itse asiassa toinen peräkkäinen. Hän torjui aiemmin marraskuussa nollan myös Ruotsia vastaan kun Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue kaatoi länsinaapurin 4–0.

Kumpi tuntui paremmalta?

– Kyllä ensimmäinen nollapeli liigassa on hienompi juttu, Lehtinen sanoi.

 

Ottelun pelillinen kuva oli kaksijakoinen.

Lukko hallitsi viisikkopelissä avauserää pitäen kiekkoa, kontrolloiden pelin rytmiä ja estäen HPK:n tavaramerkkien näkymisen jäällä – eli kovan paineistamisen ja pitkät hyökkäykset.

Toisessa erässä ottelun luonne muuttui HPK:n päästessä aseisiinsa kiinni aiheuttaen Lukon pelinrakentelulle suuria ongelmia. Pitkiä hyökkäyksiä nähtiin, mutta maalinteko jäi piippuun.

– Lukko oli todella hyvä ensimmäisessä erässä. Ei päästy kiekkoon ja kun pääsimme hyökkäämään, kiekko oli nopeasti vastustajalla. Sitten 40 minuuttia sen jälkeen olimme vahvoja ja pääsimme luomaan monipuolisesti maalipaikkoja. Olin tyytyväinen siihen, mutta tänään näin, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen kuittasi.

 

Lukon päävalmentaja Pekka Virta näki voitolle suuren arvon. Altavastaajana ennakkoasetelmissa otteluun lähtenyt Lukko nousi voitollaan pisteen päähän viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavasta sijasta 10.

– Kauden hienoin voitto meille ylivoimaisesti. Jokainen tietää pistemäärämme, mutta sitoutumisemme oli tänään kovaa. Pyrkimyksemme toteuttaa pelisuunnitelmaa näkyi ja onnistuimme siinä ensimmäisessä erässä todella hyvin. Sitten jäimme alakynteen ja ottelu oli kovaa puolustamista. Tiesimme, että vastassa on tulikuuma kotijoukkue, Virta sanoi.

Ottelun sankari Lehtinen sai Virralta ansaitut kehut.

– Nuorelta maalivahdilta aivan huikea suoritus, Virta kiitteli.

Pykälää alemmaksi, neljänneksi, sarjataulukossa Tapparan taakse pudonneen HPK:n kausi jatkuu lauantaina vierasottelulla KalPaa vastaan. HäSa

 

HPK–Lukko 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)

1. erä: Maaliton.

Jäähyt: 11.02 Antti Saarela Lukko 2 min.

2. erä: 34.27 Tapio Laakso (Linus Nyman) 0–1.

Jäähyt: 20.37 Niklas Friman HPK 2 min, 26.20 Aaro Vidgren Lukko 2 min, 30.57 Janne Niskala Lukko 2 min, 39.22 Jan Brejcak HPK 2 min, 39.22 Brandon Defazio Lukko 2 min.

3. erä: Maaliton.

Jäähyt: 41.27 Justin Danforth Lukko 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 2×2 min=4 min, Lukko 5×2 min=10 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 9+3+2=14 (pois: 58.07–60.00) Lassi Lehtinen Lukko 8+9+16=33.

Yleisöä: 3  291.

Kommentti

Pennasen Total Defense

Antti Pennasen HPK:n aseeksi käsillä olevan kauden mittaan on muodostunut vahva puolustuspelaaminen, jossa tiukka viisikkopuolustaminen johtaa riistopelaamiseen, mikä tuottaa määrällisesti paljon kahta asiaa: paikkoja laukoa kohti vastustajan maalia ja hyökkäysalueen hyökkäyspeliä ns. kulmamyllyinä. Pelitapa on viisaasti justeerattu sellaista peliasetelmaa varten, jossa molemmat joukkueet pelaavat vauhdikkaasti kaukalon päästä päähän.

Lukon Pekka Virta oli keittänyt myrkyn pennaslaista Total Defenseä ja sen kääntöpeliä vastaan. Lukko pyrki, toisin kuin muut vierasjoukkueet Rinkelinmäellä, maksimaalisesti rytmittämään hyökkäyksiään viivelähdöin.

Ensimmäisessä erässä Lukon vastamyrkky toimi liki täydellisesti. Pelin virtauksen rytmisyys jarrutti Kerhon pääsyä riistoihin ja pitkiin kulmamyllyihin. Toisessa erässä Lukko ei pystynyt enää pelaamaan kiekkokontrollia, erää vei HPK, vaikka maalin tekivät raumalaiset. Myös kolmas erä mentiin Kerho merkeissä, mutta Lukko kesti paineen kuin ihmeen kaupalla.

Petteri Sihvonen