Kiekko Urheilu

Lukko tarjoili Antti Pennasen HPK-päävalmentajakauden rumimman tappion – "Loppu lässähti"

Lukon 6–1 -voitto merkitsi myös sitä, että HPK koki Antti Pennasen 2016–17 alkaneen päävalmentajakauden suurinumeroisimman tappion runkosarjassa.
Joona Voutilainen ja Arto Laatikainen joutuivat antautumaan Lukon 5–1 -maalissa, jonka viimeisteli Jonne Tammela. Kuva: Juha Sinisalo
Joona Voutilainen ja Arto Laatikainen joutuivat antautumaan Lukon 5–1 -maalissa, jonka viimeisteli Jonne Tammela. Kuva: Juha Sinisalo

Ilta Raumalla jäi HPK:n kannalta historiaan – kiusallisessa mielessä.

HPK nimittäin koki 6–1 -kylvetyksen myötä Antti Pennasen kaudella 2016–17 alkaneen päävalmentajajakson suurinumeroisimman tappion. Kertaakaan aikaisemmin ei HPK ole päävalmentaja Pennasen johdolla hävinnyt viidellä maalilla Liigan runkosarjassa.

– Alku oli kohtuullinen, mutta maalinedustalla olimme perässä ja Lukko teki siitä maaleja. Voittamisesta kun puhutaan, ne ovat tärkeitä asioita, joissa on pakko terästäytyä. Kolmanteen saatiin pieni kiri, mutta loppu lässähti, Pennanen sanoi.

HPK on päästänyt tällä kaudella jo 64 maalia omiin, joka on Liigassa viidenneksi eniten. Viime mestaruuskauden runkosarjassa HPK päästi maaleja Liigan toiseksi vähiten.

Mistä se johtuu?

– Ailahtelevaisuudesta. On ollut iltoja, jolloin ei mene montaa maalia omiin, mutta sitten tulee iltoja jolloin menee liian helppoja maaleja. Välillä syy on henkinen tila, välillä taktiikka, välillä pelaajien kyvyt. Varmasti tuossa, kun maalinedustoilta tehdään maaleja, on yksi syy, Pennanen arvioi.

 

Lukko avasi tulen avauserässä, kun ruotsalaisvahvistus Ponthus Westerholm ohjasi Robin Pressin toimittaman laukauksen maaliin ensi kertaa ohi Joona Voutilaisen. Hetkeä aiemmin Miro Ruokonen oli päässyt läpiajosta yrittämään maalintekoa, mutta ampui ohi.

Lukko sai iskettyä maalin toisen erän lopussa jo toistamiseen Justin Danforthin sivaltaessa kiekon maaliin. Tilannetta tarkastettiin videolta, mutta tuomio ei muuttunut ja Lukko pääsi kahden maalin etulyöntiasemasta toiseen erään.

 

Lukon ykkösketju Kristian Pospisil–Justin Danforth–Ponthus Westerholm värkkäsi jo kolmannen maalin tasakentin, kun ennen HPK-ottelua kahdeksan ottelun maalittomassa putkessa ollut Danforth viimeisteli jo illan toisen maalinsa toisessa erässä – ja Lukko siirtyi jo 3–0 -johtoon.

Kolmannessa erässä HPK sai lievää lohtua aiemmin kaksi kertaa rangaistusaition penkkiä kuluttaneen Tommi Tikan 3–1 -kavennusosumasta.

Se ei kuitenkaan lämmittänyt kauan, sillä Westerholm siirsi Lukon ylivoimalla jo 4–1 -johtoon. Säestystä tuli nopeasti, kun Jonne Tammela karkasi maalintekoon alle minuutti myöhemmin.

Vajaa kolme minuuttia ennen loppua Tarmo Reunanen latasi ottelun loppulukemiksi vielä 6–1.

 

Pennanen luonnehti ottelun lehdistötilaisuudessa, että HPK:lla ei ottelun edetessä ollut ”mitään jakoa” Lukolle.

Millaisen palautteen Pennanen sitten antoi sukeltaneelle miehistölleen?

– En käynyt enää pelin jälkeen puhumassa joukkueelle. Ottelun aikana annettiin jo palautetta. Sanomiset oli siinä kohtaa sanottu, Pennanen sanoi.

Maalivahtipeliä Pennanen ei kuitenkaan lähtenyt sormella osoittamaan.

– Vaikka Vode olisi seissyt päällään, emme olisi voittaneet. Tämä käsitellään nopeasti ja jatketaan sitten Ilves-peliin. Parantaa pitää.

HPK:n seuraava ottelu on ensi perjantaina Pohjantähti-areenassa kello 18.30. HäSa

Kommentti: Verkko vuotaa

Seitsemäntenä majaileva HPK on tukevasti keskikastissa, jossa piste-erot suuntaan tai toiseen eivät ole suuria.

HPK:n maaliero 59–64 ei ole mestaruudesta taistelevan joukkueen maaliero, mutta sellainen se tällä hetkellä on.

Paljon on kyse myös puolustuspelaamisesta, mutta on vaikeaa olla näkemättä vikaa myöskään sekavalla maalivahtiosastolla, kun ykkösmaalivahti joutui kaivamaan kiekon selkänsä takaa Lukkoa vastaan peräti kuusi kertaa. Torjuntaprosentti oli hävyttömän heikko 75.

Maajoukkuepakki Petteri Nikkilänkään teholukema -3 ei hurraahuutoja osakseen saa.

Voutilainen on ajoittain pelannut hyvin, mutta vastavuoroisesti tasaiseen tahtiin on tullut myös heikkoja iltoja ja mustia hetkiä.

Rasmus Reijola on tällä kaudella lähinnä availlut luukkua ja edustusjoukkueen toiminnasta syrjään siirretylle Antti Karjalaiselle ei ole tilaa edes HPK:n pukuhuoneessa. Karjalainen harjoittelee A-junioreiden kanssa ja hänelle etsitään uutta seuraa.

Ei ihme, jos jollakin on ollut ikävä Emil Larmia, joka tarjosi tasaista suorittamista kolmen kauden ajan. Tasaisuus ei nimittäin nyt sanana tule ensimmäisenä HPK:n maalivahtipelistä mieleen.