Urheilu

Lukuisat urheilutähdet vaativat rasismille loppua

Tutkijan mukaan kannanottojen vyöry on ollut poikkeuksellisen laaja ilmiö.
Huuhkajien kapteeni Tim Sparvin mielestä Yhdysvallat, jota on pidetty mahdollisuuksien maana, on tänä päivänä valtava pettymys. Kuva: ALBERTO LANCIA
Huuhkajien kapteeni Tim Sparvin mielestä Yhdysvallat, jota on pidetty mahdollisuuksien maana, on tänä päivänä valtava pettymys. Kuva: ALBERTO LANCIA

Liverpoolin pelaajat ovat polvistuneet harjoituksissaan keskiympyrään. Seura julkaisee tilanteesta videon Twitterissä saatesanoilla ”Yhtenäisyys on voimaa” ja aihetunnisteella #BlackLivesMatter.

Liverpool on esimerkki lukuisten huippu-urheilijoiden ja seurojen reaktioista tummaihoisen George Floydin viime viikon pidätyskuolemaan Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Valkoinen poliisi painoi Floydia polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Poliisi on saanut syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta.

Tapahtuman jälkeen Yhdysvalloissa on nähty laajoja protesteja ja mellakoita.

Monet Yhdysvaltain suurimmista urheilunimistä ovat ottaneet yleisellä tasolla kantaa rasismia vastaan.

Mielipiteensä ovat tuoneet julki muiden muassa koripallosuuruudet Michael Jordan, LeBron James, Magic Johnson ja Kareem Abdul-Jabbar, golfin supertähti Tiger Woods ja tennisässä Serena Williams.

Rasisminvastaisia viestejä ovat julkaisseet viime päivinä useat suuret urheilunimet myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Esimerkiksi kuusinkertainen F1-mestari Lewis Hamilton, tennistähti Naomi Osaka ja huippujalkapalloilijat Paul Pogba, Marcus Rashford sekä Giorgio Chiellini kuuluvat heihin.

Muutama Saksan Bundesliigan jalkapalloilija vaati viikonlopun otteluissa oikeutta Floydille

–  Väkivaltaisia rasismitekoja ei voi enää sietää. Minä en voi sietää. Minä en siedä. ME EMME SIEDÄ, Manchester Unitedissa ja Ranskan maajoukkueessa pelaava Pogba kirjoitti Instagram-viestissään.

Urheilijoiden viime päivien kannanottoaalto on ollut poikkeuksellinen.

–  Ei tule lähivuosilta vastaavaa mieleen, digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori Riikka Turtiainen Turun yliopistosta vahvistaa.

Urheilijoiden sometoimintaa tutkinut Turtiainen mainitsee amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Colin Kaepernickin, joka herätti vuonna 2016 runsaasti huomiota.

NFL:ssä pelannut Kaepernick polvistui Yhdysvaltain kansallislaulun aikana otteluissa. Eleellään hän halusi kiinnittää huomiota tummaihoisten kohteluun.

Jalkapalloilijoista esimerkiksi Pogba, Raheem Sterling ja Mario Balotelli ovat tunnettuja rasisminvastaisista kommenteistaan.

Yhdysvalloissa miesurheilijoista esimerkiksi NBA-suuruudet LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant ja valmentaja Steve Kerr eivät säästele sanojaan.

Naisurheilijoista muun muassa jalkapallotähti Megan Rapinoe nostaa yhteiskunnallisia teemoja esille. Myös Serena Williams tunnetaan kantaaottavuudestaan.

–  Ainakin jenkkitutkimuksissa on ollut sen tyyppisiä tuloksia, että urheiluyleisö on kaksijakoista. Osan mielestä urheilijoiden pitäisi keskittyä vain urheilemiseen, Turtiainen sanoo.

Huippu-urheilijoita saattavat rajoittaa myös seurojen, lajiliittojen, kansainvälisten kattojärjestöjen ja sponsorisopimusten pykälät.

Tiistaina esimerkiksi monet NBA:n sekä Englannin Valioliigan seurat osallistuivat Blackout Tuesday -kampanjaan rasismia ja epätasa-arvoa vastaan.

Chelsea ja Newcastle julkaisivat kuvat, joissa pelaajat olivat polvistuneina. Suomessa saman tekivät ainakin jalkapalloliigan HJK, HIFK ja Honka.Myös Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kritisoi keskiviikkona Twitterissä jyrkästi Yhdysvaltojen tilannetta.

–  Pitkään jaksettiin hokea, ettei urheilu ole poliittista. Se ei pidä millään tasolla paikkaansa, Turtiainen sanoo. STT

Päivän lehti

12.7.2020