Urheilu

Maailman vahvimmat puhtaat voimailijat punnittiin Hämeenlinnassa – Iisalmen Matti lastasi hurjasti

Iisalmelainen Matti Vornanen lastasi itsensä rivakasti MM-hopealle Hämeenlinnassa.
Britannian Paul Talbot voimaili yli 100-kiloisten maailmanmestariksi Puhdasta Voimaa -tapahtuman vahvin mies -MM-kisassa. Kuva: Tomi Vesaharju
Britannian Paul Talbot voimaili yli 100-kiloisten maailmanmestariksi Puhdasta Voimaa -tapahtuman vahvin mies -MM-kisassa. Kuva: Tomi Vesaharju

Elenia-areenassa miteltiin viikonvaihteen aikana vahvimman miehen ja vahvimman naisen MM-mitaleista. Suomen Voimalajiliiton Puhdasta Voimaa -tapahtumassa ratkottiin viidennen kerran antidopingtoiminnan alaiset MM-tittelit eri painoluokissa.

Tällä kertaa lauantain lajitarjontaan kuuluivat rekanveto, kehikonkanto, tukinnosto ja säkinkanto. Sunnuntaina olivat vuorossa maastanosto, krusifiksi ja lastaus. Krusifiksissä kannateltiin painoilla lastattuja pärekoreja kädet suorina ja sivuille nostettuina.

Lastauksessa taas käännettiin arviolta 200-kiloinen rengas, minkä jälkeen tavoitteena oli kantaa kolme varsin hankalasti syliin nostettavaa säkkiä esiintymislavalle. Säkit olivat miehillä 80-, 100- ja 120-kiloisia.

Yli 100-kiloisten sarjassa kolmoisvoitto meni Britanniaan Paul Talbotin johdolla. Hän otti parhaat pisteet rekanvedossa, tukinnostossa ja lastauksessa. Hopean vei viime vuonna luokkaa alemmassa sarjassa mestaruuden voittanut James Gregory. Myös alle 100-kiloisten sarjassa voitto meni Britanniaan Sean Peatfieldille.

Kilpailun ylivoimaisimpiin voittajiin kuului Britannian Dan Benson, joka alle 85-kiloisten sarjassa nappasi peräti viisi lajivoittoa. Iisalmelainen Matti Vornanen teki viimeisessä lajissa, lastauksessa, kovan tuloksen. Ajalla 30,81 hän jätti taakseen kaikki miehet sarjasta riippumatta. Yli 100-kiloisten mestari Talbotkin hävisi Vornaselle 0,15 sekuntia.

– Tämä on minulle hyvä laji. Olen treenannut sitä paljon ja se menee jo aika rutiinilla. Kyllä suoritusta aina etukäteen jännittää aika paljon, miten se sattuu onnistumaan. Oli nytkin paineita, ettei takana oleva pääsisi tässä ohi, kertoili silmin nähden suoritukseensa tyytyväinen Vornanen.

Vornasen lyömätön tulos viimeisessä lajissa nosti hänet MM-hopealle. Tänä vuonna mies nousi urallaan uudelle tasolle saavuttaessaan ensimmäiset mitalinsa lajissa.

– Aikaisemmin ei ole arvokisamenestystä vielä tullut. Pari vuotta meni loukkaantumisten kanssa ja sitä ennen olin viides ja neljäs, kertasi hopeamitalisti aiempien kisojen menestystään. Elokuussa hän voimaili Turun SM-kilpailuissa ensimmäisen mitalinsa ja sekin oli hopeinen.

– Tämän lajin suola on siinä, kun jokaisella on omat vahvuutensa ja sijoitukset heittelevät kisan aikana. Ennen viimeistä lajia ei vielä osaa sanoa, kuinka kisassa käy, hän kertoi.

Vornasen mukaan myös lajien variaatiot lisäävät kisojen mielenkiintoisuutta. Lauantaina tukin nosto tehtiin tietyllä painolla niin monta toistoa kuin ehti.

– SM-kisassa tukkipunnerrus taas tehtiin maksimisuorituksena eli piti nostaa mahdollisimman paljon kiloja neljän toiston aikana. Täällä taas maastaveto tehtiin maksimina, selitti iisalmelainen.

Vahvin nainen -kilpailussa suomalaismenestyksestä vastasi Sari Paukkunen alle 65-kiloisten sarjassa. Hän otti lajivoiton lauantaisissa rekanvedossa ja tukinnostossa. Voitto meni Britannian Tatiana Cousinsille viidellä lajivoitolla. HäSa

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic