Urheilu

Maajoukkuepaikat jaossa Lopen skeet-radalla – Ala-Hämeen Ampujilla monta mitaliehdokasta SM-kotikisoissa

Viime vuonna skeetin ikäluokkien SM-kilpailuja isännöinyt loppilainen Ala-Hämeen Ampujat järjestää viikonloppuna yleisten sarjojen SM-kisat. Kilpailut tuovat Lopen ampumaurheilukeskukseen kaikki maan parhaat skeet-ampujat.

Suomen mestaruudesta ampuu 71 ampujaa, joista 13 on naisia. Mukana ovat niin MM-ampujat Lauri Leskinen, Oskari Kössi ja Tommi Takanen kuin A-HA:n nuoret kärkinimet Eetu Kallioinen sekä Ahokkaan veljekset Samuli ja Aleksi.

SM-kisoilla on perinteisesti painoarvoa maajoukkuevalinnoissa, kun kaikki maajoukkueeseen kuuluvat ja heidän haastajansa ampuvat toisiaan vastaan. MM-paikkoja ei kuitenkaan ole enää jaossa, sillä Koreaan syyskuussa lähtevät ampujat on valittu.

Sen sijaan SM-kisoissa annetaan näyttöjä ensi vuoden maajoukkueryhmään. Ensi vuoden kansainväliset kilpailut ovat tärkeitä olympiapaikkojen kannalta.

Isäntäseuralla on kovat menestysodotukset etenkin joukkuepuolella. Sibbo Skyttegillen ykkösjoukkue, Kössi, Leskinen ja Timo Laitinen, on joukkuekisan hallitseva mestari ja suuri suosikki, mutta A-HA:n joukkueet, joissa ampuvat Kallioisen ja Ahokkaiden lisäksi Timi ja Janne Vallioniemi, Tero Kallioinen, Eemeli Kurki ja Niklas Lindfors, tuovat kovan haasteen. Kovia haulikkoampujia Lopelle saa myös naapuriseura Lounais-Hämeen Ampujat.

Naisten kilpailussa Kaisa Kurki tavoittelee vähintään finaalipaikkaa suosikkien Heidi Hämäläisen ja viime vuoden mestarin Marjut Heinosen vanavedessä.

Kilpailun tiedotuksesta vastaava A-HA:n varapuheenjohtaja Timo Suni odottaa tasaisia kilpailuja vesi kielellä.

– Mitalikandidaattien lukumäärä on vain lisääntynyt meidänkin seurassamme. Viisi vuotta sitten oli vain 1–2, nyt 5–6 kaveria on kärjen tuntumassa. Meitä kiinnostaa myös joukkuetulos, koska olemme olleet vuosia hopealla ja pronssilla. Saamme terävimmän kärjen kahteen joukkueeseen, mutta pidetään koostumus vielä salassa, Suni kertoo.

Perjantaina ammutaan viralliset harjoitukset, mutta SM-kisa alkaa lauantaina kello 9. 125 kiekon peruskilpailun viimeinen osuus alkaa sunnuntaina kello 10. Naisten kuuden ampujan loppukilpailu käydään sunnuntaina kello 14.40 ja miesten 15.30.

Sunin mukaan kisojen aikainen aloitusaika johtuu ukkosvaarasta, joten aikataulu on joustava.

– Jos ennustettu ukkoskuuro osuu kohdalle, kisa täytyy keskeyttää. Ilma on nyt hieman viilenemään päin, joten olosuhde voi olla erinomainen. Nuoret ampujamme ovat kuitenkin tottuneet ampumaan yli 30 asteessa ulkomailla. Rankkasade ja tuulenpuuskat voivat sen sijaan vaikuttaa tulokseen, Suni toteaa. HäSa